Datan var bra

I fredags eftermiddag kom det viktig data från USA. ISM, Inköpschefsindex, kom in på 53,2 mot väntat 51,3 och fg 51,3. New Order komponenten kom in på 57,0 mot väntat 55,9 och fg 55,7. Detta bådar gott inför hösten. Det pekar på att 1H16 bara var ännu en i raden av alla soft patches. Markit PMI som också tar fram en siffra landade på 51,3 mot väntat 51,2 och fg 51,4. Inte riktigt lika stark.

På onsdag trillar det in PMIs för service och tjänstesektorn, men PMI Mfg indexen brukar vara leading. På fredag kommer jobbdata där man väntar sig 180k jobb. Den är som vanligt viktig.

Givet att datan kommer in okej, så undrar jag hur FED kommer förhålla sig. Dvs hade det inte varit för Brexit så borde de inta exakt samma tonläge som i maj. Dvs ganska hökig, redo att höja med 25 punkter i juli. Så det handlar såklart om jobbsiffran, men det handlar även hur de förhåller sig till Europa. De kanske även ruvar på Kina mer än vad de gjorde tidigare. Aug-15 devalveringen i Kina gjorde ju den hösten orolig och FED var inte beredd på det. Lika lite var man beredd på de Kina oro som briserade i januari och februari. Nu ser vi samma tecken igen…. och FED kanske inser att om de ändrar tonläge, så kan det bli droppen som får bägaren att rinna över i höst. Så Kina och Europa kanske är skäl nog att inte höja…. även om Amerikanska ekonomin i sig inte kräver en så pass stimulativ penningpolitik som nu….

Vad säger marknaden? Tja, tittar man på Fed Funds futures så prisar de in höjning först i december 2017…. så det finns alltså inte ett uns av misstänksamhet mot FED. Historiskt har det varit fel att gå emot marknaden.

Men det är en rätt speciell miljö där ute. Risk off ger stark dollar, som nu. Risk on ger svag. En duvig FED ger en svag dollar, som nu. En hökig FED ger en stark. Så dagens Eur/usd på 1,11 är ett resultat av en duvig FED i en Risk off miljö. Om Brexitfear tynar bort likt den gjort på aktiemarknaden så borde detta försvaga dollarn. Men om Brexitfear tynar bort så lär det framkalla en mer hökig FED, som stärker dollarn. Så det är lite gungor och karuseller. Många går nog och undrar om dollarn inte ska trilla tillbaks mot 8kr snart med tanke på att Brexit kanske inte är så farligt. De kanske aldrig ens kommer gå ur EU!!!!….. jag skulle inte ta gift på att det blir så…. Glöm inte att FED innerst inne vill ha en stark ekonomi, med ett starkt jobbskapande, som gör att de successivt kan gå från en stimulativ politik till en mer balanserad vilket ger utrymme med höjningar av styrräntan upp mot 1%, ja till och med 1,5% från dagens 0,25%.

Stockholm och OMX då? Var det toppen vi såg i morse på 1,346? Kanske? Kanske ska det fortsätta upp mot 1360-1370. Svårt att säga. Men man kan säga att en hel del av Måndagens översåldhet nu är borta. Om 1,346 är en topp så kan rekylen i första hand ta oss till 1290-1310. Där kommer det bli intressant. Så länge som DAX håller sig över 9,500 så finns det anledning att tänka tekniskt positivt. Gör den inte det…. ja då är risken hög för lägre nivåer. På många sätt är vi fortfarande i en risk off miljö. Spontant tänker nog många att vi måste ha en svag dollar för att slå fast att vi går över i en Risk On, men med tanke på att Risk On kan komma från ett ändrat tonläge från FED så är jag inte så säker på just dollarn. Däremot är Risk On att likställa med en US2yrs bond över 0,65%… ackompanjerad av ett svagt guldpris. Den som lever får se!

Enligt Deutsche så var amerikanska fonder tunga i aktier när britterna gick till valurnorna. Normalt sett är detta en tid på året där fonderna ligger tunga i aktier, vilket kan verkar konstigt med tanke på maj-okt är en svag period. Men logiken är snarare att okt till maj är en stark period varpå aktievikterna kryper uppåt i portföljerna. När utfallet blev Brexit så fanns det att ta av när man sålde…. men uppenbarligen fanns det en hel del investerare som tyckte att världens bästa köpläge uppenbarade sig varpå priserna vände upp. Men what´s next? Jo compostive beta är fortfarande rätt högt… så vänder sentimentet ner och det kanske kommer ny info så finns det att ta av på nedsidan…. det kan ju vara smart att ha i bakhuvudet?

Namnlös2345

Njut av sommaren!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Datan var bra

  1. Fredde skriver:

    Tänker att brexit kan förhalas till nästa val. Undertiden kommer snart tre partiledare att bytas ut
    http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-07-03/london-law-firm-says-brexit-can-t-happen-without-parliament-vote

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.