Happy days

Vad var det jag sa, den som kommer in rätt i Brexit kommer göra pengar!!!

Nej skämt åsido…. jag hoppade ju av på 1300 i onsdags!!! Men optimismen har överraskat helt klart! SPX är uppe på pre Brexit nivåer och Europeiska index har repat mer än halva nedgången… starkt. Men jag köper det inte!!!!! Dels har SPX ett gap på 2,036 som kommer täppas i det korta. Dels undrar jag varför eur/usd inte handlas på 1,14 eller us2yrs inte ligger på 0,80% om allt är glömt och förlåtet…. det är möjligt att de är lagging, men jag litar mer på dem än på aktiemarknadens lynnighet. Sen kan 1241 kanske vara botten… det vet vi ännu inte!

I eftermiddag kommer inköpschefsindex för USA. De är viktiga, särskilt nu när Brexit är bakom oss och marknaden orkar fokusera på FED igen. Men det har även rullat in annan viktig data…

Från Europa kom Mfg PMI in på 52,8 mot väntat 52,6 och fg 52,6… bra! Tyska motsvarigheten kom in på 54,5 mot väntat 54,4 och fg 54,4.. också bra

Från Kina kom Officiella PMI in på 50,0 mot väntat 50,0 och fg 50,1.. ok. För tjänstesektorn kom den in på 53,7 mot fg 53,1. bra. Samtidigt kom det kompletterande indexet Caixin Mfg PMI in på 48,6 mot väntat 49,2 och fg 49,2… not good… och Renminbin försvagas… så jag undrar vad som är i görningen! Not good.

Från USA har det också kommit en del…

Michigan index kom in på 93,5 mot väntat 94,1 och fg 94,3… ok
Preliminär US Service PMI kom in på 51,3 mot väntat 52,0 och fg 51,3.. sådär
Case Shiller huspriser kom in på 5,4% YoY mot väntat 5,4 och fg 5,4… nivån är den högsta sedan 2007. Fortsatt stark F marknad.
CB consumer conf kom in på 98,0 mot väntat 93,5 och fg 92,6.. väldigt starkt!
Core PCE, feds viktigaste mått, kom in på 1,6% YoY mot 1,6 väntat och fg 1,6… så länge som lönerna inte drar över 3% så lär inte denna röra sig annat än temporärt.

Även Chicago FED PMI som kom igår var urstark…. så frågan är om ISM &Co har kraft att skaka av sig vårens softhet, och visa att hösten minsann kommer bjuda på recovery… det lär i så fall bli som bensin för SPX som kan sätta nya kursrekord… åtminstone fram till att marknaden räds högre räntor igen!

Det knarrar lite på bostadsmarknaden…. Brexit, ökat utbud, amorteringskrav etc… svårt att veta exakt vad som påverkar, och vad effekterna är down the road. Men för min del så bekräftar den en tes. Priserna är en funktion av LÅN…. inte av räntan. De flesta fattar inte vad jag menar med detta. Men om priserna är lägre om ett halvår, så kan de komma att vara det utan att bolåneräntorna stigit något. Hur går det här ihop? Jo, priset är en funktion av vad köparna betalar vilket är en funktion av storlek på lån+ek (där ek beror på en annan persons lån). Jag tror att amorteringskravet får den inverkan att folk får låna mindre, för att mer pengar måste gå till amortering, och mindre till ränta. Alltså mindre storlek på lånet, vilket gör att lån+ek går ner… alltså mindre pengar i plånboken att köpa bostad för, alltså lägre priser. Sen att folk betalar samma eller kanske till och med lägre de facto ränta på sitt nytagna lån är en annan femma, men det påverkar inte priset.

(Räntan har dock en indirekt effekt då den finns med som del komponent i Kalkylräntan som används vid lånelöftet, som sedan bestämmer storleken på lånet. Så fallande räntor, kommer göra kalkylräntan lägre, och lånelöftet generösare. Men min tro är ändå att amorteringskravet på 2% slår mer än en eventuell räntenedgång)

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/07/01/trogt-pa-bomarknaden.html

http://www.di.se/artiklar/2016/6/30/maklarna-priserna-kommer-falla-mer/

Men det finns andra saker som påverkar bostadsmarknaden, så det är för tidigt att säga vad de verkliga effekterna är… men framåt slutet på året ska det bli intressant med en tillbakablick!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Happy days

 1. Fredde skriver:

  Lyssna in Soros tal till EU. Bra att någon kliver fram och säger som det är..
  http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?sitelang=en&ref=I123857

 2. Anders skriver:

  Vissa aktiekurser bör väl kunna tryckas upp ytterligare vid låga och sjunkande räntor? Tror detta kan bli en helt okej sommar.

  • GaStan skriver:

   TACK!!!

   Egentligen säger han vad vi vetat länge, och vad många sagt.

   Jag gillar argumentet mot optimisterna, dvs när de säger att det inte kommer att hända för att konsekvenserna blir för negativa, och därför kan det inte hända, är helt fel!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.