Tragikomik?

Allras sparare har sålt motsvarande 10% av fondförmögenheten. Det lär fortsätta. Pengarna går i huvudsak in i AP7 Såfa fonden.

http://www.di.se/nyheter/spararna-flyr-allra-efter-kopstoppet/

Om PPM kommer fram till att de brutit mot reglerna så skickas hela slanten över till AP7:an.

Nej, jag påstår inte att de leverat en tillfredställande avkastning, för det har dem inte. Den har varit katastrof!

Nej, jag påstår inte att Allra inte har haft fuffens för sig i Luxenburg, Malta, Dubai eller med strukturerade produkter…

Men hade det inte varit höjden av otur om Allras sparare, ca 20mdr kr, skickas in AP7 lagom till nästa stora börsnedgång.

Tittar man på Allras 3 fonder så skulle jag säga att de har ett viktat beta mot marknaden på högst 0,8. Troligtvis lägre. Ap7 har minst beta 1, troligtvis högre.

Jag hade inte varit förvånad om börsen satte sig med 40% så går ap7 ner 60% och Allra 30%. Riskjusterat gör fortfarande Allra ett dåligt jobb, men Ap7 är en av PPM systemets mest riskabla fonder. På grund av belåning!

det hade ju varit typiskt om media driver en kampanj mot Allra som slutar med att de okunniga spararnas pengar hamnar i Ap7 lagom till nästa börsnedgång. Pengarna halveras och det hade varit väsentligt bättre att ligga kvar!

Tror ni alla journalister och politiker tar sitt ansvar då?

Ap7 passar inte i alla tider

Ap7 passar inte alla

Debatten behöver lyfta ett antal pinnhål kompetensmässigt

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tragikomik?

 1. Olle skriver:

  ❤️

  Avkastning är ingen mänsklig rättighet!

 2. Wilko skriver:

  Huvudet exakt på spiken! Det finns dessutom skäl att misstänka att Allra har valt att ha assymetrisk risk i fonderna (inte minst ett stort inslag av OTC-derivat tyder på det), dvs beta är inte tillräckligt som förklaringsfaktor eller beskrivning av risknivå. Men i stort stämmer förstås resonemanget. Vore helt SJUKT att skicka in spararnas pengar i AP7 Aktier. De borde självklart gå till en mix av AP7 Aktie och Ränta som motsvarar den risknivå individen valt. Och då invalideras dessutom de avkastningsjämföresler som valsar runt i media. En synnerligen onyanserad debatt!

 3. jonis skriver:

  Det vore såklart tragiskt, kan tycka att kritiken är så jävla konstig, man kan ju inte garantera avkastning, det är som om både ”finansjournalisterna” på SVD och politiker inte har en jävla aning om hur risk/avkastning fungerar, alternativt spelar de dumma för att de har en agenda.

  Om man ska kunna välja ”rätt” fond så kan man ju också välja fel, sen är det så märkligt att man inte ens lägger ett litet ansvar hos individerna som frivilligt (?) lägger pengarna i dessa fonder.

  Tycker det är ganska uppenbart att scoopet var att de som drev Allra har köpt den dyraste bostaden i Stockholm, och då bara ”måste han ju lurat alla pensionärer!?” Å då blir man helt till sig från SVDs håll och slår på stora trumman.

  • GaStan skriver:

   Sen kommer man inte ifrån att Allras fonder haft svag utveckling, och kanske även gjort saker i utländska bolag på andelsägarnas bekostnad.

   Men istället för ett onyanserat mediadrev som syftar till att fälla huvudägarna av Allra så borde hela debatten handlat om ALLA fonder som faktiskt inte levererar i PPM. Där ingår ju banker, anrika firmor, aktade institutioner och såklart, PPM förvaltarna.

   Om debatten var rätt utformad, dvs satte fokus på alla fonder som inte levererade någon riskjusterad överavkastning mot de statliga alternativen, så kanske det hade pushat politikerna att förändra systemet på ett sätt som gör det svårare för svaga fonder att vara med. Oavsett vem som är bakomliggande förvaltare. Det hade troligtvis också drivit ner avgifterna, för ett system som bara tillåter fonder som leverarar gör att förvaltarna tvingas leverara goda förvaltningsresultat (annars åker de ut), och då är det mer naturligt med låga avgifter då höga avgifter äter upp performance.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.