Är vi inne i Trump rekylen?

Det är nog många som undrar. Jag vet inte säkert, men så länge som vi inte stänger under 1560 så sitter jag snällt kvar i min tekniska trade med sikte på 1640-1660.

Marknaden har ju i princip stått stilla ett tag och en rörelse var väntad. Det är många som är skeptiska till Trumps uppskruvande förväntningar, vilket kan innebära att makro toppar ur och börjar gå riktigt dåligt. Det kan mycket väl hända, det är inte det jag vill belysa, utan att det känns som att många har positionerat sig efter detta. Av den aneldningen är risken stor att börsen fintar just nu. PMIs på fredag är viktiga för sentimentet och den taktiska trejden.

Rent tekniskt kan jag konstatera att stänger vi under 1560 så tar jag sikte på 1,500ish i första hand. Håller inte det väntar 1,400. Den typen av sättning kräver något fundamentalt…. vilket vi inte sett ännu. Vi har stöd kring 1,538 (stödet i juni16 trenden) samt 1522 (Fib38% sedan valet). Men jag ser det som roadbumps på väg mot 1,500.

Men jag kan även konstatera att index som Dax, Stoxx600 och SPX är rejält översålda och vissa av dem har lämnat gap där uppe. Det talar för en studs upp. Samtidigt har marknaderna gått starkt sedan i november och Trumprekylen kommer komma en dag. Jag har flaggat för att den kommer vara ca Fib50% av Nov-16 rörelsen. Frågan är var toppen kommer vara?

Om vi bryter upp över 1,590 så kan vi relativt säkert konstatera att detta var en fintning…

Gårdagens svaghet i USA sa man handlade om rädsla för att Trump inte kommer leverera…. sicket nys. Den rädslan har ju funnits där hela tiden! Jag skulle snararare säga att kommer Trump leverera så är det anledningen till att vi rider ut den 5e och sista vågen!!! För då väntar mer och bättre makro, i synnerhet Harddata makro, upprevideringar av real BNP, upprevideringar av inflation, således upprevideringar av nominell tillväxt, således upprevideringar av företagens omsättningstillväxt, och slutligen upprevideringar av vinsterna. Det driver kurser! Ovanpå det kanske vi får ytterligare en slev av multipelexpansion.

Men säger någon, högre tillväxt ger ju högre löner, som ger högre inflation och slutligen räntor. Javisst, räntorna kommer också stiga. Men normalt sett stiger börsen och räntor i samklang, givet att nominell BNP är högre än lönerna…. när sedan tillväxten planar ut, när räntorna nått en högre nivå, när högre räntekostnader och löner slår igenom på vinsterna… då går det åt helsike!!! Det var själva poängen med förra inlägget och de 18 graferna.

Nej jag är inte positiv fundamentalt. Jag är negativ. Men tekniskt/taktiskt är jag positiv då jag tror på 5e och sista vågen, och försöker förklara rationaliteten bakom den….. Men precis som under 1999/2000 och 2006/2007 så ska man dansa nära utgången alternativt inte vara fullinvesterad. Jag väljer det senare.

Men även innan den 5e vågen är avslutad, där jag siktar på 1900/2000 på OMX så kommer det bli en relativt kraftig intratrend rekyl… som kommer skapas i en Risk off miljö. Förenligt med detta är att

1, US 2-åringen går mot sitt gap 0,92 (även Fib50% på 0,95). Idag ligger den på 1,26 och har stöd kring 1,15.

2, 10 åringen ligger idag kring 2,40 och ser ut att vara på väg mot stödet 2,30. Vid en risk off miljö väntar 2%ish

Anledningen till att räntorna faller är att folk köper obligationer för deras trygghet, och säljer allt annat!

Eur/Usd handlas på motståndet 1,08…. bryter den väntar 1,10. Motsvarande för SEK är 8,67-8,70kr.

Det är inte så konstigt att Euron stärkts på sistone, även om jag är lite förvånad att de amerikanska räntorna sjunker. Tyska 2 åringen har gått upp med 20 punkter på sistone, samtidigt som US 2 åringen gått upp med 10 punkter. Räntespreaden har alltså ökat med 10 punkter till Tyskens fördel vilket stärkt Euron. Bakgrunden är att politiska riskpremien gått ner i Europa, Draghi e smått hökig och makro är bra.  då har man sålt trygghet, dvs Bunds, vilket fått räntan att stiga. Samtidigt verkar inte marknaden så hökigt inställd till USA, vilket förvånar mig som sagt.

Jag tror ju att Europa går åt rätt håll, och Le Pen kommer inte vinna. Så det är inte så konstigt att Tyska räntor stiger. Men de Amerikanska borde stiga ännu mer. Särskilt om FED höjer i juni…. och VARFÖR skulle de inte göra det?

Draghi däremot står ganska långt ifrån en höjning. Tittar man på realräntespreaden ur ett större perspektiv, så motiverar den Eur/Usd snarare ner mot par.

Alltså borde dollarsvagheten gå mot sitt slut (typ max 1,10 mot Euron) …. och vänder dollarn och räntorna så tror jag det kan vara synonymt med nästa uppgångsfas på börserna! Den svaga dollarn är egentligen min största huvudvärk, då den indikerar att marknaden eventuellt har issues med USAs utsikter. Fundamentalt har ju jag det också. Men den tekniska och taktiska trejden byggs upp av ett positivt sentiment kring USA. Det får inte falla, för då är vi inne i Trumprekyl snabbarare än man kan stava till Budgetförhandlingar-med-kongressen-i-April. Marknaden överskattar Yellens duvighet och Draghis hökighet.

På 12m sikt så tror jag att Yellen höjer till 1,50 och Draghi till 0,5. Det innebär att US 2-yrs bör gå mot 2% och Tysken mot 1%. Det i sig innebär en räntespreads höjning för Tysken som lär stärka Euron… men där är vi inte ännu!

Budgeten 17/18? Hur kommer den att se ut exakt, och Kommer Trump att få igenom den i kongressen i april? Jag har länge hävdat att storleken på statsskulden, det faktum att för expansiv finanspolitik kan driva upp räntorna på ett sätt som sabbar partyt, samt att ”etablissemangs republikanerna” hatar Trump, kommer göra det svårt för honom att leverera. Samtidigt, om man som Congressman går emot Trump så kommer han lyncha vederbörande offentligt. Så länge som Trump har stora delar av folkets stöd… så kommer det inte vara kul att gå emot honom. Den dagen folket inte längre stöttar honom…. ja då åker han ut!

Oljan är också svag. Svag olja brukar vara synonymt med problem och svag börs. Åtminstone i det korta perspektivet. Vi får se…. jag ser gärna att den studsar upp, och inte bara för att dollarn försvagas då alltså.

Som sagt…. håller sentimentet så är det bara en tidsfråga innan börserna vänder upp och dollarn stärks. Annars är det nåt annat på G, och då väntar sentimentsförändring och fortsatt svag dollar…. och därmed svag börs, och den bör ni stå utanför!

1640 eller 1500…. jag tror på båda, fast först 1640. Den som lever får se!

Ps. Som många vet är jag en stor supporter av skuldkvotstaket…och tycker alla andra regleringar är galna då de slår mot ekonomin och ökar riskerna och hushållens motståndskraft. Men vad jag också har nämnt tidigare men som tål att upprepas, är att bankerna när de beräknar skuldkvoten i lånelöftet även bör ta in skulden i bostadsrättsföreningar. Har föreningen 20mkr i lån, och din andel i föreningen är 5%, så har du ytterligare 1mkr. Basta. Det är också ditt lån och bör såklart räknas in. Idag stoppar bara bankerna in lägenhetens avgift. Vansinnigt!!! Ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.