Liten makro update

ECI, Economic cost Index är det inte alla som har koll på. Den redovisas kvartalsvis med en månads eftersläpning. Den sägs vara Fru Yellens favoritmått på löneutvecklingen i USA.

ECI för 1Q17 kom precis in på 0,8% QoQ mot väntat 0,6 och fg 0,5%. Det är den högsta kvartalsökningen på 10 år. Det säger iofs inte jättemycket. I årstakt så ökade den med 2,5% mot fg 2,3%. Det kan ställas i relation till NFP timlöner som senast låg på 2,7% YoY. Således ligger lönetakten rätt stabilt kring 2,5-2,7%. Historiskt har spreaden legat på ca 1% mot Core PCE, så den rimmar med en core PCE om 1,5-1,7%. Inget inflationstryck från lönerna alltså. Det finns även något som heter Atlanta FED Wage Growth Tracker. Den ligger över 3%, men har å andra sidan legat över 3% i två år utan att det har haft någon inverkan. Så den ger jag inte mycket för!

Vissa hävdar att tack vare den svaga tillväxten under Q1 som även korrelerade med Jobbskapandet (vilket det ska göra) så är det inte så konstigt att lönerna håller sig på mattan. MEN om tillväxten jackar upp under 2Q-4Q17 , och med den jobbet, så menar vissa att då kommer även lönerna får sig en spark där bak. Stiger lönerna, kommer FED översätta det till Core PCE, och då vet vi hur de kommer agera under de kvartalsvisa räntemötena. Marknaden har inte tagit till sig av detta… vilket är ok, för hårddatan har inte gett marknaden anledning till det. Men just sayin´. Hursomhelst tror jag på räntehöjning i juni. Det är en no brainer om du frågar mig!

Chicago FED Index kom precis. Den har historiskt korrelerat fint med ISM, mycket eftersom de har samma mätperiod. Den kom in på 58,3 mot väntat 56,2 och fg 57,7. Rätt starkt faktiskt och borde få alla som baissar ISM att tänka till två gånger. Å andra sidan var inte Philly, Empire och Prel PMI lika bra om jag minns rätt. På måndag kommer ISM.

Michigan trillade till slut in på 97,0 mot väntat 98,0 och fg 98,0… lite sämre, men den amerikanska konsumenten är fortsatt jäkligt happy och har hopp om framtiden ur ett historiskt perspektiv. Man har inte gett upp om Trump ännu…….

Åter igen på tisdag! Trevlig helg.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.