Hennes&Mauritz uppföljning

Jag diskuterar ju sällan enskilda aktier, men H&M var så pass intressant i januari att jag inte kunde hålla mig.

https://kortsikt.com/2018/01/12/antligen-fredag-10/

Jag sa bla att 135-145kr kunde vara ett intressant läge att specka i, givet att man använde sig av stop loss. Det blev ju ingen vidare affär direkt.

Men det som jag slog på trumman för var hur enkelt man egentligen analyserar den här typen av aktier. Jag skrev…

”Nu när jag tittar på estimaten över FY18nov Ebitda så räknar samma analytiker kollektiv med att HM ska tjäna ca 31mdr kr. Om vi sitter här om ett halvår och analytikerna tror på 28mdr eller sämre, då har aktien inte lyft. Tror dem på 33mdr+, då har den lyft. Så enkelt är det!”

Nu idag när jag tittar på Ebitda estimaten för FY18(nov) så ligger dem på 26,4mdr kr. Under 28mdr. De har alltså inte lyft… och det har fan inte aktien heller. Den har varit flat hela året. Min poäng är att låg värdering är bra, men helt meningslöst så länge som vinsterna revideras ner.

Men det som egentligen är hårresande är inte HMs resultatutveckling eller aktiens svaga utveckling utan det faktum att när man frågade analytiker för blott 9 månader sedan om resultatutvecklingen för Nov17-Nov18 så sa de Ebitda 31mdr. Nu ligger den på 26mdr. 5 miljarders (15%) skillnad!!! Det är ju fan hårresande. I mina ögon är detta ett bevis på mänsklighetens totala avsaknad på ”forcasting capabilities”. Och vad som är ännu värre…. vi inser inte det själva.

Jag blir så rosenrasande när jag hör investerare säga…. ”det är svårt att sia hur det ska gå på kort sikt, men på ett par års sikt är vi positiva”. Men hallå!! Om du inte klarar att pricka innevarande års vinster… hur fan ska du veta vad som händer om 5 år. Jag förstår absolut att man kan göra en bedömning av ett bolag och dess ledning.  Nej faktum är att investerare tror att de ägnar sig åt prognoser, men det är inte prognoser. Det är bara tur om utvecklingen går deras väg. Ren slump. De har bara inte insett det själva.

Ännu värre är investerare som säger att de inte bryr sig om macro eller försöker förstå den generella börsutvecklingen. Däremot på bolagsnivå fungerar det utmärkt att både sia resultatutvecklingen och vad aktien ska stå i. Inser de inte att analysera ett bolags fundamenta är att analysera macro på micronivå. Dvs det är en sak att analysera bolagets affärside, produkter och ledning och ställa det mot konkurrenter. Fine, men man behöver även förstå den makromiljön bolaget verkar i och bilda sig en uppfattning huruvuda den är gynnsam eller ej framöver. Summan av alla bolags macro miljö är den samlade makromiljön i en ekonomi. Tror de att de kan förstå ett bolags framtida vinstutveckling utan att förstå makromiljön bolaget verkar i? Visst, att bolaget agerar rätt el fel är avgörande, men ramarna sätts av makromiljön.

De tror sig även förstå den enkilda aktiens utvecklingspotential, men inte börsen. Men börsen är inget annat än summan av alla aktiers utveckling. Så kan du förstå ett antal aktiers potential men kan inte bilda dig en uppfattning om var börsen är på väg. Ja då har man missat nåt. Det är hårresande!

Men mest hårresande är vår syn på vår prognosförmåga! De korkade tror att de är duktiga på prognoser. De medelintelligenta är ödmjuka inför att prognostisera framtiden men tror ändå att det går. De smarta inser att det inte går, men att aktier (och därmed börsen) prisar in framtiden (men att den ”framtiden” egentligen” inte finns då den verkliga framtiden inte går att prognostisera) och det enda sättet att tjäna pengar är att förstå vilken framtid som prisas in, och sen ta ett bett i endera riktning mot en annan framtid (som inte heller är någon riktig framtid). Den enda som går att veta är det som redan varit och det går inte att tjäna pengar på.

Någon sa det bra… ”jag är smartare än er andra för att jag vet hur korkad jag är”

Tillbaks till HM

Hur ska man tänka framöver? Tre saker

1, 2018 är snart history, så nu är det 2019(nov) som gäller. I skrivande stund ligger Ebitda estimatet på 27,5mdr kr. Om vi sitter här om 6 månader, eller 12 för den delen, och samma 2019nov estimat visar 27,5mdr eller sämre. Då är det min klara övertygelse att aktien står och stampar på ungefär samma nivå som idag. Inget att hänga i granen. Står den däremot klart över 27,5mdr så har det förmodligen varit en bra placering.

2, Idag kom försäljningsdata från HM. Den var tydligen bra. Jag har inte studerat den. Men jag det har trillat in 5 estimat i Reuters idag över 2019(nov) och de är INTE nedreviderade, från deras tidigare estimat över samma tid. Dvs detta är första gången på flera år där det kommer data från HM, som INTE resulterar i att analytikerna skriver ner sina prognoser. Det blir inte mycket bättre, men det blir fan inte sämre. Det är ett steg i rätt riktning. Givet kursreaktionen är det fler än jag som tänker så här. Detta kan vara  en historiskt dag för HM. Det ser inte så värst mycket bättre ut, men det hade ingen väntat sig. Det positiva är att det inte ser sämre ut.

3, Men vem vet. Detta kan vara en outlier idag? Därför hade det rent tekniskt varit betryggande om vi passerar 154kr där köparna senast inte orkade driva kursen vidare. Detta får gärna backas upp av positiva revideringar. Målkurs givet att detta händer, och givet att de tjänar mer än 27,5mdr i Ebitda 2019nov, lägger jag på 200-210kr. Då yieldar HM 5% direktavkastning, vilket får anses fair för ett företag vars vinst knappt växer. 30%+ uppsida. Det är bra risk/reward givet att KJ lyckas vända på skutan!

 

ps. Jag får be om ursäkt om jag slog an en negativ ton. Kanske jag kan återgälda det med två helt ovärderliga råd 😉

Jag får ofta frågor om enskilda aktier av vänner och bekanta. Ofta småbolag, ofta med starka utsikter. Jag svara alltid, ”jag har ingen aning, men du ska få två råd”.

Det finns nämligen två busenkla råd som man kan applicera när man tittar på småbolag.

1, Givet att vi inte kan göra prognoser så kan man ändå göra en sannolikhetsbedömning.

Om ett litet bolag med ett börsvärde om 1mdr kr är en bra placering. Tänk så här:

Säg att bolaget lyckas inom de kommande 3-5 åren. Då är det inte orimligt att tänka att aktien handlas till 20X vinsten. Det är ok för ett bolag som växer och som har ”bevisat sig”. Givet dagens börsvärde om 1mdr kr ska vinsten vara 1mdr/20=50mkr. MEN, om de uppvisar en vinst om 50mkr om 5 år, så kanske börsvärdet står i 1mdr. Samma som idag. Då är man inte så nöjd med placeringen. Nej, vinsten måste vara dubbelt så hög, typ 100mkr för X 20 =2mdr i börsvärde och ”resan” ska vara värd det. Det här med vinst är vanskligt att bilda sig en uppfattning om. Ofta kan inte VD själv bilda sig en uppfattning. Men ett bolag som växer snabbt bör ha en edge mot marknaden och oftast utmynnar det i en god marginal. Säg 10%. 100mkr/10%=1mdr. Dvs bolaget bör omsätta 1 mdr om 3-5 år. Då blir det en god investering.

GRUNDREGEL 1: Om du tror att bolagets omsättning är samma, eller överstiger, börsvärdet idag om några år…. då blir det sannolikt en god placering.

2, De mest erfarna investerarna jag känner, som dessutom lyckats, har en sak gemensamt. De säger att ”the art of investing is a peoples business”. Dvs de har gång på gång insett att de på förhand inte kan säga vilka affärsideer som kommer lyfta eller ej. Ännu mindre lägga prognoser som fungerar. Däremot att ta rygg på rätt folk. Det funkar nästan alltid. En dålig affärside funkar ofta med bra folk. En bra ide funkar aldrig med dåligt folk vid rattarna.

GRUNDREGEL 2: Titta på VD/huvudägare. Vad har de lyckats med förut, och kan de göra det igen?

Använd dig av de här två grundreglerna när du investerar i småbolag så kommer du garanterat inte gå sämre än snittet. Dessutom är de tidseffektiva.

Lycka till

 

ds.

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hennes&Mauritz uppföljning

  1. Jonas skriver:

    Mkt bra skrivet ! Säger som Buffet: Om det fanns en plats för siare på kyrkogården skulle det vara många analytiker på de platserna…..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.