Vapenvila

Det blir inga tullar på övriga 300mdr i varor, och därför kommer inte Yuanen att försvagas mot 8 heller. Istället säger man sig vilja fortsätta förhandlingarna. Dock utan tidsram. Det är inte dåligt. Men är det så bra? Tveksamt, då en överenskommelse trots allt känns som väldigt långt borta. Men måste man välja mellan bra och dåligt så är det bra, därför att börsen skulle kraschat om CNY gått mot 8. Nu är risken för att den ska göra det obefintlig. Alltså är det inte dåligt, och då måste det vara bra.

Renminbin har stärkts efter helgens händelser, vilket är positivt för börsen. Fortsätter den mot 6,70 så kommer det vara förenligt med stark börs. Jag skulle säga 3,140 target på SPX. Sommarrally alltså! Men fortsätter den att tugga på sidledes, så kommer även börsen att göra det. Svårt att säga vilket det blir…. men en buy on dips strategi lär funka hyggligt över sommaren.

I förra veckan kom kärn inflation från USA i form av Core PCE in på 1,6% mot väntat 1,6 och fg 1,6. Detta är FEDs favvomått och vill de sänka i juli som de guidat för så står alltså inte inflationen i vägen. Dvs de kan alltid säga att de ligger under målet, och med en styrränta på 2,25% så går det att hävda att man bedriver en åtstramningspolitik just nu. Något som inte är önskvärt om man lyssnar på Powell. Trots mötet i helgen, så tror jag på sänkning i juli. Mycket på grund av att man ligger på 2,25 och inte på 1,25.

Chicago PMI kom in på 49,7 mot väntat 53,1 och fg 54,2. Den skvallrar om att ISM kan dippa till rejält i eftermiddag. Men jag tror marknaden tar den med en axelryckning. Dvs man vet att det är oron under juni som präglar siffran, och det är mer intressant vad nästa siffra blir. Känns lite Februari 2016 det här.

China Mfg PMI kom in på 49,4 mot väntat 49,5 och fg 49,4. Caixin Mfg PMI kom in på 49,4 mot väntat 50,0 och fg 50,2. Ganska stabilt trots allt!

Från Tyskland kom Mfg PMI in på 45,0 mot flash 45,4 och fg 44,3. Från Europa kom den in på 47,6 mot flash 47,8 och fg 47,7. Alltså stabilt.

US Mfg PMI kom precis in på 50,6 mot flash 50,1 och fg 50,5. ISM Mfg kom in på 51,7 mot väntat 51,0 och fg 52,1. New Order 50,0 jämfört med fg 52,7. Ärligt talat, jag börjar känna bottenformation. Går vi inte ens under 50 mitt i allt detta stök. Då kommer vi fan garva om ett halvår att vi la så mycket möda och verk på den här handelskrisen. Datan samlades in under juni och då fanns det en klar oro för handelskonflikten. Är det FEDs duvighet som fått vissa inköpschefer att vädra morgonluft. Juli siffran har potential att bli riktigt bra, och då kommer vi ha en liknande situation som under 2016 där datan bottnade samtidigt som börsen i februari.

FED skulle kunna förstöra festen genom att peka på att det inte är nödvändigt med en sänkning i juli, men det tror inte jag att de kommer att göra. Sänkningen i juli kan man se som en korrigering av den felaktiga höjningen i dec18. Man trodde på en neutral styrränta om 3,0-3,5…. det har med facit i hand visat sig vara fel. De 9 höjningarna, var typ två för många. Det har bitit nu under 1H19. Soft patch, vilket jag pratat om i över ett år. Därför sänker man. Därför kan man sänka. Att Trump och Xi börjat förhandla igen förändrar inte den saken. Åtminstone inte i juli.

Vi måste börja bli lite smartare. När vi satt sommaren 2018 så handlades börsen högt och alla var optimistiska. Jag flaggade för soft patch mot bakgrund av räntehöjningar. Nu ett år senare är många pessimister och börserna är i princip flat. Jag tror chanserna är stora att om exakt ett år sitter vi med rätt stark tillväxt mot bakgrund av lägre räntekostnader och hyfsad börs i ryggen. Då kommer alla vara optimister. Vi måste sluta med Nulägesanalysen och tänka framåt. Jag säger inte att det är enkelt, det är förenligt med att ha fel, tyvärr rätt ofta. Men alternativet är sämre.

På onsdag kommer PMIs för servicesektorn, och sen har vi jobbdata på fredag.

/Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.