Gott Nytt År

Kära bloggvänner, jag vill tacka er alla för att ni tagit er tid att läsa och engagera er här på bloggen. Utan er hade det inte varit lika kul att skriva. Jag hoppas året varit lönsamt och berikande på alla sätt, och slutligen vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt År. Jag skålar för er!

Jag noterar att CNY, den kinesiska valutan, har dykt ner under 7 ännu en gång. Marknaden börjar diska ett signerat avtal helt enkelt. Det kan ge oss en fin start på nästa år. Även om vi sjunger på sista versen.

Jag noterar även att Chicago PMI kom in på 48,9 mot väntat 48,0 och fg 46,3 igår. Har inte studerat den i detalj men den kan eventuellt skvallra om en okej ISM senare i veckan. Även detta är börspositivt. Kom ihåg att Q4 är inget bra kvartal. Knappast Q1 heller. Men börsen diskar framtiden. Har alltid gjort.

China NBS Mfg PMI kom in på 50,2 mot väntat 50,2 och fg 50,1….. det blir inte sämre.

Case Shiller amerikanska huspriser kom in på 2,2% YoY mot väntat 2,2 och fg 2,1…. låga räntor, stark ekonomi… check på den!

————-

Under nästa år kommer det skrivas spaltmeter om det amerikanska presidentvalet. Det är spaltmeter jag tänker ta med en nypa salt om ingen svart svan seglar in. Situationen är tämligen stabil. SPX har avkastat mer än 50% sen Trump blev vald, mer än dubbelt så mycket som den genomsnittliga avkastningen för en president period. It´s the economy stupid, brukar man säga om presidentvalet. Dvs mår ekonomin bra så blir presidenten omvald. Gäller den regeln fortfarande så lär Trump inte ha några problem att bli omvald. Att Trump skulle ställas inför riksrätt känns inte heller sannolikt. Republikanerna har makten i senaten, och senaten borde inte fälla sin egen president. Särskilt inte en populär sådan. Skuldtaket och budgeten är i princip redan klar, så den lär man inte bråka om i valrörelsen. Stimulativ finanspolitik så det räcker och blir över. Kan USA växa med 2% ett år som detta…. så blir jag inte förvånad om det blir 3% nästa år. Inte negativt för jobbskapande och vinster, utdelningar och jobb direkt. Inte för börsen heller. Buy the dip stupid…. är en annan slogan!!!!

—————

Men vi kommer inte ifrån att vi lever i en värld med låg strukturell inflation, låga räntor, låg tillväxt, låg vinsttillväxt och låg löneutveckling. På kort sikt skapar det asset inflation, och ger oss mycket att konsumera för IDAG, då räntekostnaderna är låga. Baksidan av det här är att vi får lite att konsumera för IMORGON. Ett annat ord för morgondagens konsumtion är PENSION. Jag tror många pensionsrådgivare sitter med modeller som kalkylerar med betydligt högre avkastning på pengarna på lång sikt, än den avkastning vi de facto kommer att få. En dålig lösning är att räntorna borde varit mycket högre. Men om vi bara får högre räntor, men inte högre tillväxt och inflation så är det ingen bra lösning. En bättre lösning är HÖGRE avsättningar. Vilket man idag borde ha råd med då räntorna är så låga. Så min nyårs rekommendation till er alla är. Håll igen lite på dagens konsumtion. Ta lite av de besparingarna ni gör idag tack vare låga räntor, och spara inför framtiden istället. Dvs öka era avsättningar till pensionen. Om ni inte gör det så riskerar ni att behöva jobba till ni är 75…. givet att någon vill ha er på jobbet när ni är 75. Byt ut lite av dagens konsumtion till morgondagen. Avsätt mer till pensionen….. det är det bästa sättet att hantera låg framtida avkastning på.

Ett sätt att pensionsspara på är att amortera på bolånet. Vissa hävdar att det är som att spara till 1,5% ränta vilket är bättre än den riskfria men sämre än det riskabla alternativet, dvs aktier. Det stämmer faktiskt. Men man kommer inte ifrån att det förmodligen är ett rätt bra pensionssparande att sitta i en skuldfri kåk på sin 65års dag… oavsett om det är om 20 eller 40år.

Tack för i år, ses på andra sidan!

Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Gott Nytt År

 1. Melker skriver:

  Tack för alla intressanta blogginlägg under året!

 2. badibalja skriver:

  Tack för alla bra inlägg och Gott Nytt År.

 3. Per skriver:

  Gott nytt år och tack för alla fantastiska inlägg. Blir spännande att följa 2020 🙂

 4. Novis skriver:

  Jag gillar verkligen din blogg, är inte utbildad inom området eller har kunskapen att förstå allt du skriver, däremot sätter det du skriver(för mig) allt i ett perspektiv som gör att jag känner mig säkrare i de val jag gör. Om valen sedan är rätt eller fel är ovidkommande, känslan(byggd på nån sorts fakta) finns där iaf 😁
  Gott nytt

 5. jonas skriver:

  Tack och gott nytt år!

 6. Jesper skriver:

  Gott nytt år och tack igen för en super blogg! Den kunskapen du ger till alla läsare gratis är bara en helt fantastisk gest. Du skall ha ett stort tack för tiden du lagt ner för mig och alla andra.
  Med vänlig hälsning, Jesper

 7. Jacob skriver:

  Tack för en intressant och välskriven blogg och Gott Nytt År! Ser fram emot 2020 års läsning 🙂

 8. Jocke skriver:

  Stort tack för alla inlägg och gott nytt år! Läser mycket finansanalys/makro i jobbet men dina tankar slår de flesta. Skulle vara intressant med några rader om din bakgrund och vad du gör i övrigt. Keep it up!

  • GaStan skriver:

   Tusen tack! Lundaekonom som har jobbat som analytiker och förvaltare sen 2004. Nu senast på Proxy Partners som förvaltare av två hedgefonder (en marknadsneutral och en lång/kort med hög beta expo) med inriktning på Energy Transition.

 9. Simon skriver:

  Stort tack för alla fantastiska inlägg och insikter du levererar här på bloggen. Uppskattar verkligen din förmåga att nyansera och koka ner de ofta komplexa sambanden inom makron. Din blogg är ett givet inslag i makroveckan!

  Gott Nytt!

 10. cch skriver:

  Jag instämmer i hyllningskören och ser fram mot ett spännande 2020 med fortsatta kloka och tankeväckande inlägg!

 11. -p skriver:

  tack för en fantastiskt blogg och god fortsättning
  -p

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.