Nytt år – nya tag

Vi springer snabbt mot toppen nu. Jag ser en teknisk topp kring 1890. Men jag har ofta fel så man ska inte dra för stora slutsatser av detta. Stopploss någonstans kring 1750-1770. Jag är tämligen säker på en topp i januari och sen en vinsthemtagningsrekyl under resten av Q1. Svag ekonomisk data, svaga Q4:or, värderingar i övre kvartil osv kommer motivera den här. Dock ska denna rekyl användas till att köpa in sig i. När du firar Midsommar så kommer du göra det med ett leende på läpparna.

Trump hade vänligheten att meddela att man tänker skriva under Fas-1 avtalet den 15 januari. Kan börsen ralla fram tills dess måntro, och att vi därefter får en klassisk sell the news reaktion? Vad beträffar avtalets inverkan tänker jag så här. Stärks CNY med upp till 5% så tror jag världshandeln kan lyfta mot 1-2% i årstakt. Det ger ett positivt BNP bidrag på upp till 0,5% globalt sett. Stärks CNY med upp till 10% så borde det leda till världshandel på 3-5% och ett positivt BNP bidrag på mer än 0,5%. Det låter kanske lite men är mycket. För Tysklands del kan det handla om att tillväxten lyfter från dagens noll till 1,5%-3,0%. Mår Tyskland bra, mår resten av Europa bra. Mår Europa bra, mår Sverige bra. Jag räknar utifrån det här med minst 10% vinsttillväxt på global basis. Marknader/sektorer som gynnas kommer gå bättre. Motsatsen kommer gå sämre. 1H20 kommer vara rätt ljummet. 2H20 kommer vara väldigt starkt.

—–

Imorgon kommer ISM, men redan idag har vi haft en radda PMI…

China caixin Mfg PMI kom in på 51,5 mot väntat 51,6 och fg 51,8. Lite gäsp, i linje med siffran tidigare i veckan. Kina försämras inte. Inte bättre heller. Men det är inte väntat heller.

Från Eurozonen kom Mfg PMI in på 46,3 mot flash 45,9 och fg 46,9. Tyska motsvarigheten kom in på 43,7 mot flash 43,4 och fg 44,1. Nej Europa kommer inte överraska datamässigt i Q1. Men det är ingen som väntat sig det heller. 2H20 kommer ljusglimtarna i Europa. För att inte tala om 2021.

Från USA kom Mfg PMI in på 52,4 mot flash 52,5 och fg 52,6. Det står stilla och tuggar, och är i linje med 2% tillväxt. Q1 kommer inte överraska. Först under Q2 borde vi ljusglimtar. För att inte tala om 2H20. Det är då valfläsk, låga räntor och lättnaden av en uppgörelse med Kina kommer göra sig påmind i den ekonomiska statistiken.

———

ISM Mfg kom in på 47,2 mot väntat 49,0 och fg 48,1. Svagt! New orders kom in på 46,8 mot fg 47,2. Svagt! Men marknaden bryr sig inte! Det beror på tre saker. Ett, ingen väntar sig att Q1 ska bli starkt (ISM guidar realekonomin med ca 3-4 månader). Två, marknaden väntar sig att tillväxt tilltar först under andra halvan och accepterar dagens svaghet. Tre, det är inte Mfg som väntas leverera utan det är främst Service sektorn (genom lägre räntor och expansiv finanspolitik).

Personligen är jag också inne på att Ism/Pmi har tappat lite av sin guidande funktion. Dvs dagens siffra har ingen bäring på kurserna idag, utan det är snarare förväntningarna på Ism som leder kurserna. Dvs om marknaden tror att Ism ska ligga över 50 om några månader så ger det stöd för börsen. Om marknaden börjar tro på motsatsen så kommer börserna ge vika. Alltså måste man försöka prognostisera Ism för att man ska kunna ha nytta av den. Personligen tittar jag hellre på 10-åringen. Den bottnade i september och vände upp. För mig var det signalen att Ism inte ska ner mycket lägre utan snarare stabiliseras för att sen troligtvis vända upp. Skulle 10-åringen på nytt börja falla mot 1,5% då är det ett tecken på att Ism ska ner från dagens nivåer…. då har vi problem. Vi har även handelsavtalet. Resulterar det i en kraftig förstärkning av CNY så är många övertygade att Mfg PMIs världen över kommer lyfta betydligt.

Sen måste man ibland zooma ut lite. Ism på 47,2 är svagt. Men samtidigt växer amerikanska ekonomin med c2%, skapas 150’+ jobb per månad, företagens vinster växer inte, men faller inte heller. Utdelningar och återköp finns kvar. Det är inte Fy skam, och då ligger inte begreppet TINA långt borta…..

Men detta sagt…. q4 rapporterna lär inte vara så bra, inte q1 heller, och så fortsatt svag macro data på detta. Sätt detta i relation till senaste tidens kursutveckling, sentiment, överköpthet, värderingar i övre intervallet… och det är bara en tidsfråga innan vi får en vinsthemtagningsrekyl.

————-

Är det bara jag som tycker Trump är en stor taktiker:

1, Han ger Iran på nöten utan att starta ett krig. En attack får stridslystna jänkare att tycka han är stark= ger röster. Krig=fallande börser

2, Han ser till att budgetbråka tillräckligt mycket INNAN valrörelsen att Rep och Dem kommer överrens om en generös budget när det väl är valår

3, Han bråkar med kineserna innan valet, så att han kan gå till val med signerat handelsavtal

Det är fan inte oskickligt!!!!

Med vänlig hälsning
Jonas

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Nytt år – nya tag

  1. Welsh Corgi skriver:

    Happy new decade Jonas och hoppas att du har haft det bra under jul&nyår:-)

  2. P bateman skriver:

    ISM på 47,2..verkar som ingen bryr sig om det?

    TINA eller vad händer?

    • GaStan skriver:

      Ska skriva några rader om det… men det handlar snarare om att marknaden är väldigt övertygade om att den står över 55 om ett halvår… och därför skiter man lite i vad som hånder just nu…

  3. Johan skriver:

    Angående Donald
    Jag är helt övertygad om att han vet exakt hur spelet ska spelas
    Han har nog god hjälp oxå
    Taktisk ut i fingerspetsarna , tror det får vara nåt riktigt oväntat som fäller hans plan
    Men han är hal o inte vidare sympatisk men det struntar han fullständigt i
    Han ska bli näste president . Punkt
    2023 är det tack o gonatt tror jag
    Kommer han bry sig, knappast, han kan ju inte bli omvald en gång till
    Fråga: tittar du på hur dom stora drakarna typ Goldman och JP mm agerar om man nu kan se det. Finns det nån sida som bevakar deras handel ?
    Dom kan ju oxå ha fel , men det borde ju märkas på nåt sätt
    Skulle vara intressant att veta

    • GaStan skriver:

      Vet faktiskt inte om det finns data över hur varje specifik spelare jobbar. Goldman är ju inte en homogen aktör utan bakom finns en mängd kunder med olika intressen och agendor

  4. Leif Andersson skriver:

    Det här med Iran handlar väl delvis om Trump vill flytta fokus från annat. Sen tror jag han har stort stöd internt i USA att agera mot fundamentalisterna i Iran som inte verkar riktigt kloka. Vad är elimineringen av några enstaka militära nyckelpersoner mot de fega attacker som arabländerna ägnat sig åt mot oskyldiga i USA, Europa och Israel?

    Ser fram emot den dagen när resten av världen minskat sitt oljeberoende så pass mycket att detta kan täckas av övriga icke arabländer så vi slipper ha med dem att göra.

    • patrik Bateman skriver:

      Trump springer ärenden åt judarna. De är rätt uppenbart, detta kommer inte sluta bra.

      Iran ville fredsförhandla med saudierna, därför som generalen befann sig i Irak för att lämna meddelande via Iraks PM till Saudi. De kunde judarna inte acceptera dem vill ha krig mellan muslimerna så de kan ha kontroll.

      De var ett lönnmord. Så ser de ut för alla där nere. Därför som Irak nu vill ha ut usa, går inte lita på. De kommer vilja dra sig närmare Kina och Ryssland för handel i framtiden…

      Väldigt oroliga tider framöver!

      • Leif Andersson skriver:

        Tror inte Iran är någon intressant marknad såvida du inte specialiserat dig på att försöka sälja vapen eller utrustning för självmordsbombare.

      • GaStan skriver:

        Intressant analys… lägg till att USA idag är nettoimportör av olja… dvs på sikt är man inte beroende av Saudi, och då är det frågan hur viktig den relationen är. Saudi vet också att om 30 år kanske vi inte använder olja längre. Kanske är konflikten mellan sunni och shia inte så rationell på lång sikt.

  5. Martin skriver:

    Vet inte om strategin är så överdrivet imponerande, USA gick in i Irak och Kuwait med syfte att säkra oljekällorna. Nu efter att ha spenderat miljarder dollar på krig så är läget att Iran kontrollerar Irak, med en Shiamajoritet i regeringen. Dvs alla dollar och liv har offrats förgäves. I Syrien samma sak, Shia kontrollerar Syrien trots kriget. Dvs Iran kontrollerar mellanöstern starkare än någonsin. Trumps utrikespolitik är ett skämt. Han gör små utfall här och där, men befinner sig på ett sluttande plan.

    • GaStan skriver:

      Tror inte Trump är så intresserad av klassisk utrikespolitik egentligen. Han är intresserad av business. Eftersom USA idag är nettoexportör av olja, så tror jag de innerst inne planerar för en reträtt ur hela regionen. Då mister på sikt Saudi sin allierade. Alltså bättre att alliera sig med Iran…

      Bush den äldres krig var hyfsat rationellt… därefter har det varit ett skämt. Men hela kommunism/demokrati kriget sedan efterkrigstiden var ju också ett skämt…

      Tyvärr är det så att krig sedan efterkrigstiden har varit positivt för Amerikanska BNP….. dock inte för länderna där krigen utspelat sig. Människoliv väger inte tungt i BNP…. bara i våra hjärtan!

      • Martin skriver:

        Men, det blir lite rörigt i världen då Trump/USA, bara bryr sig om business, inte politik. Ett stort land som USA kan inte byta fot hursomhelst så som Trump gjort.

      • GaStan skriver:

        Ur ett Strikt perspektiv där man tittar på real ekonomin globalt, så tror jag inte en konflikt i mellanöstern, utan västs inblandning spelar så stor roll egentligen. Deras enda betydelse bygger på oljan. I en värld där vi sourcar oljan från annat håll eller rent utav slutar använda den…. då har de i princip ingen betydelse ur ett globalt perspektiv…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.