Konsolideringsintervall intakt

Marknaden repade sig starkt efter bottennivåerna för en vecka sen. Valet stod mellan brott av gamla toppar och därmed brott ur konsolideringen som pågått sen mitten på april ELLER paus och återhämtning. Det blev det senare. Nasdaq och SPX undantagna, men det har ju varit snäppet bättre än oss andra hela tiden.

Marknaden säger sig vara orolig för Kina då regeringen där inte vill måla upp ett mål för tillväxten 2020. Är det så jäkla konstigt? Tidigare har Peking kunnat ”finetuna” tillväxten genom att spruta in pengar i projekt som järnvägsutbyggnad eller social housing för att kunna leverera på de tillväxtmål man satt upp. Med tanke på de reserver som byggts upp genom handelsöverskotten (man säljer prylar till USA och Europa) så har man musklerna att kontrollera tillväxt.Det är inte många länder som har den möjligheten. Fram till nu. Corona gjorde så att tillväxten sjönk med nästan 7% i Q1. Samtidigt som kunderna, USA och Europa, inte är lika pigga som tidigare av samma skäl. Alltså måste man såklart se det här året som lite av ett mellanår. Det tycker inte jag är så konstigt. HongKong börsen dyker. Peking verkar vilja instifta lagar som liberalerna där inte gillar. Det är en svår nöt det där. HongKong tillhör Kina, men HongKong är inte som Kina. Jag förstår bägge sidor.

Min syn på marknaden är intakt. Vi befinner oss i konsolidering, 1475-1610. Nästa rörelse ur detta intervall blir på ovansidan. Target 1680-1730. Därefter konsolidering 1475-”toppen”.

Från Tyskland har det kommit Mfg Flash PMI data som kom in på 36,8 mot väntat 39,2 och fg 34. Från Europa kom den in på 39,5 mot väntat 38,0 och fg 33,4. Service PMIs som jag normalt sett inte följer då Europas servicesektor, trots sin storlek, inte driver börser globalt, studsade kraftigt från record lows. Datan är inte bra i absoluta termer såklart, men den bekräftar det vi alla vet. April månad är Corona epedemins ground zero.

Från USA kom Mfg Flash PMI in på 39,8 mot väntat 38,0 och fg 36,1. Services kom in på 36,9 mot väntat 30,0 och fg 26,7. Samma analys som Europa.

Philly Fed kom in på -43,1 mot väntat -41,5 och fg -56,6. New Order och Employment repade sig kraftigt. Bekräftar samma analys som ovan.

April var ground zero. Om BNP tappet låg på c20% under Mars månad ensamt. Så låg det minst på 30% i April. Maj kommer nog ligga mitt i mellan Mars och April. Juni kan nog bli något bättre än Mars. Q2 totalt sett kommer att landa på ett BNP på fall mellan 20-30%. Troligtvis mer mot 20 än 30%.

Joblessclaims kom in på -2,4m jobb mot väntat 2,4 och fg 2,7. Bättre!

Från att makrodatan varit laggande och ointressant ur ett börsperspektiv börjar det bli kul igen. Den kommer att bli allt viktigare. Inte för att den är så särskilt ledande och framåtblickande, men för att den kommer ta pulsen på återhämtningen. Kommer nästa US Service PMI siffra att stiga från 36,9 till 37,9 eller 47,9???? Den kommer ge oss en flavor hur snabbt företagen tar tillbaka sina anställa och hur lättvindigt konsumenterna börjar lätta på plånböckerna. Det är vad nästa stora narrativ i marknaden kommer att handla om…. efter man lyft restriktionerna och livet ska återgå till det vi kallar det normala.

Fortsatt trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Konsolideringsintervall intakt

  1. Richard skriver:

    God morgon

    Hur ser du på utvecklingen av usd/yuan som har ökat över 7 igen? Vad tror du kan bli effekten av att den försvagas ytterligare? Jag vill minnas att det var något som du för några månader lyfte som något viktigt att ha koll på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.