Många krafter i rörelse nu

OMX, STOXX och DAX är alla uppe och nosar på sina Juni toppar, och alla undrar såklart om vi ska bryta upp, och som i OMX fall innebär en resa mot 1,820. Spontant vill jag ju säga att den underliggande styrkan är rätt så övertygande så…. why not. Det lär brytas när som helst.

Men om vi ska försöka vara lite sakliga ändå:

1, Tittar man på smittspridningen i USA så var det ingen stor överraskning att dödsfallen jackade upp i USA i förra veckan (tisdag-fredag) från i snitt 600 per dag till 950. Visst, även jag hade hoppats på att ökad provtagning och andra faktorer hade påverkat relationen mellan smittade och döda, men så blev inte fallet.  Tosdagens dödssiffra la sordin på sentimentet och i mina ögon gjorde att börsuppgången uteblev. Datan under onsdag-fredag bekräftade tisdagen..

Idag måndag är det lugnt, men imorgon tisdag är risken stor att det samma sak händer igen. Tittar man på smittspridningen och extrapolerar likt jag gjorde för nån vecka sen är risken stora att dödstalen hoppar upp mot 1,200 i snitt per dag denna vecka med start tisdag, 1,500 i snitt per dag nästa vecka och 1,800 veckan efter… därefter saknas visibilitet.

Allt annat lika borde detta spä på rädslan för fortsatta restriktioner, vilket gör att företagens försäljning i berörda delstater inte repar sig, och därmed kommer man uppleva att vinstförväntningarna för Q3 ligger för högt. Vi pratar ingen krasch risk, men väl en nedsiderisk på upp mot 10% som mest. Texas, Florida och Californien är kanske lokala företeelser och late bloomers… men de utgör en stor del av landets Bnp och därmed aggregerad försäljning för företagen där.

Håll koll på data  tisdag kväll alltså!!!

2, I den positiva vågskålen ligger Q2 rapporterna. Jag har en känsla av att analytikerna ligger för lågt på aggregerad nivå. Kommer de in bättre än väntat så revideras helårsprognosen upp allt annat lika. Detta är positivt, allt annat lika. Sen tillkommer såklart guidance, i den mån företagen vågar ge en sådan, och sen värderingskomponenten på detta.

3, Vi har en del makrodata som också kan få betydelse.

Imorgon tisdag kommer handelsdata från Kina. I läget vi befinner oss i nu vill man se att det går i rätt riktning. På onsdag kommer Empire FED PMI där det såklart är svårare att bräcka förväntningar och fg siffra än det varit tidigare. Detsamma kan sägas om Philly FED på torsdag. Vi har även BNP data etc från Kina på torsdag där man vill se gröna skott som bekräftar förväntningarna. Jag har svårt att säga vad det blir men det blir viktiga krafter, särskilt om dödsfallen haglar…..

Oavsett är jag inte jättebaissig…. det känns som om vi står inför brott upp alternativt fortsatt konsolidering…. någon krasch ligger inte i korten än så länge.

 

På några veckor sikt vill vi att smittspridningen i usa vänder ner… gör de inte det så kommer vinstestimaten för q3 och q4 hänga löst, samt Biden rabbatten (ca10-15%) kommer göra sig påmind…

—–

Guvernören i Kalifornien meddelade igår att barer och restauranger som fått tillstånd att hålla öppet relativt nyligen, måste stänga igen. Marknaden som var i full hausse tvärdog. Det är inte FED eller nån annan som sätter ribban för det här, det är Covid-19.

Idag tisdag är en viktig dag, dödsfall upp mot 1,200 är att vänta om trenden håller i sig. Allt under 1,000 ser jag som positivt.

Rent tekniskt var vi upp vid 1750. Så länge som 1,690 håller så kan vi nå nya höjder i det korta perspektivet. Ska vi nå nya höjder i det väldigt korta perspektivet, typ juli, så måste typ 1710 hålla.

Från Kina har det kommit handelsdata. Importen kom in på +2,7% mot väntat -10,0% och fg -16,7%. Exporten kom in på +0,5% mot väntat -1,5% och fg -3,3%. Det är rätt trend, det är inte Asien jag är orolig för. Inte Europa heller. Det är Amerikanska privatkonsumtion.

Svensk kärninflation KPIF ex energi kom precis in på 1,3% YoY mot väntat 1,1 och fg 1,2. Jag har inte studerat detaljerna, men jag misstänker att det generellt handlar om att Svensk ekonomi går starkare än befarat och därmed har det deflatoriska trycket varit mindre än väntat. Det kunde varit mer Reor än det varit kanske? Företagen är kanske inte så desperata som man tror. Viss efterfrågan kan ju till och med ha ökat pga Corona… tänk Staycation och Svemester. Vi har även en stark krona. Osäker på hur deflatoriskt det är. Inflatoriskt är det i varje fall inte! Siffran påverkar inte Riksbanken… de ligger fast på sin nollränta året ut… 100% säkert!

I eftermiddag kommer core CPI från USA. Inflationen kom in på 1,2 mot väntat 1,1 och fg 1,2. Inte så mycket att bråka om. Det är inte FEDs huvudvärk just nu!

Just nu följer jag mest Covid-19 datan från USA… vill inte dra några förhastade slutsatser. Vi får se imorgon.

———-

Empire FED PMI, som mäter aktiviteten bland inköpscheferna i New York området kom in på 17,2 mot väntat 10,0 och fg -0,2. Sinnessjukt stark återhämtning, Underskatta aldrig jänkarna när det handlar om att dra på gasen för en gemensam sak….

Igår dog det 935 personer i USA. Det är mycket goda nyheter. Skulle de följt smittkurvan borde de landat på ca1,200. Gårdagens siffra lirar med smittspridning kring 31,000 vilket är klart lägre än vad den låg på för ca 2 veckor sen. Om man vill vara optimist skulle man kunna säga att den ökade smittspridningen senaste två veckorna (igår hade vi ca 65,000) beror på andra saker som ex ökad provtagning och som inte behöver utmynna i stigande dödsfall. Det skulle också innebära att vi inte behöver vara rädda för högre belastning på sjukhus och återinförda restriktioner…. bra för ekonomi, försäljning, vinster, börs…

Men gårdagens siffra var bara EN, och det är lika viktigt att det håller i sig under veckan… TBC

 

———-

Så var det torsdag, och data för igår onsdag visade att 1,001 personer dog i Covid-19. Drygt 72,000 smittade. Trots ett viss upptick från igår så är det ändå en bra siffra. Snittet är under tusen. Det borde ligga på 1,200 om kopplingen fanns. Nästa vecka väntar 1,500… eller inte om kopplingen börjar försvinna. Givet 71,000 smittade så finns en teoretisk chans risk om 2.100 dödsfall om dagen om några veckor. Låt oss hoppas att så inte blir fallet. Börsen skulle inte palla det heller.

Från kina har det kommit data. Industriproduktionen kom in på 4,8% mot väntat 4,7 och fg 4,4%. Detaljhandeln kom in på -1,8% mot väntat 0,3% och fg -2,8%. BNP för 2q20 kom in på +3,2% yoy mot väntat 2,3 och fg -6,8%. På det hela taget en okej skörd. Kina repar sig men går inte för full ånga, vilket inte är så konstigt med tanke på omvärlden. Jag skulle säga att det först i Q3 vi kan vänta oss synkronisering och normalisering.

I Eftermiddag har vi ECB möte.. tror vare sig på bu eller bä… inga kaniner ur några hattar alltså…

Philly FED kom in på 24,1 mot väntat 20,0 och fg 27,5 där viktiga underkomponenter som employment och new orders var starka. Det bådar gott.

NAHB kom in på 72 mot väntat 60 och fg 58… sinnesjukt stark stämning i fastighetssektorn

Retail sales kom in på 7,5% MoM mot väntat 5,0 och fg 18,2. Bra och bättre än väntat. Men månadsdatan ger ingen bra bild. YoY kom den in på +1,1%. Dvs i princip i linje förra årets juni data. Jämför detta med maj som var -6,1% YoY och Ground zero April -21,6%. Normalt sett ligger den på ca +4%. Återhämtningen har varit monumental med andra ord. Precis som med jobbskapandet kan man titta på detaljhandeln för att förstå BNP genom att multiplicera med 0,6X. Dvs normalt sett ligger den på 4% som ger BNP tillväxt på 2,4%. I april blir det -21,6 x 0,6 = -13% maj -3,6% och juni 0,6%… så bnp för hela Q2 borde ligga på minus 5-6%. I den miljön borde vinsterna vara ner 20-25%. Klart bättre än marknadens förväntningar om -40%.

Jag har sagt det innan och säger det igen…. datan har repat sig snabbare än de flesta räknade med. April var dålig, men maj och juni ser inte så pjåkiga ut, och Q2 rapporterna generellt riskerar att vara bättre än väntat. Detta är positivt för kurserna allt annat lika.

Det är snarare vinstförväntningarna inför Q3 orna som är rätt högt ställda, som lever farligt om inte restriktionerna försvinner helt.

—————-

Igår torsdag landade vi på 963 dödsfall. Ännu en bra siffra. Ca 74,000 smittade. Snittet senaste dagarna ligger under 1,000 vilket lirar med drygt 30,000 smittade. Denna veckas snitt borde legat kring 1,200 om dagen, nästa vecka 1,500. Om detta håller i sig så innebär det att uppgången i snittade från dryga 30,000 om dagen till nu senast ca 70,000 bara bygger på FLER provtagningar, INTE ökad smittspridning. Det är en jävla skillnad som marknaden borde vara glad för. Jag vågar inte ropa hej ännu…. men det är onekligen på rätt väg.

I eftermiddag har vi prel Michigan index… TBC

——-

veckan avslutades med 946 döda. Där landade också snittet tis-fre. Nu får vi vänta till tisdag kväll för att kunna ta tempen igen. Men det går i rätt riktning. Behandlingarna är tydligen effektivare. Smittade kom in på 75,000. Jag är inte helt säker på att smittspridningen har ökat så mycket som många tror.

Michigan index, som mäter konsument förtroendet, kom in på 73,2 mot väntat 79 och fg 78,1. Hmmm första dåliga makrosiffran på länge. Kopplingen är viktig.. stigande konsumentförtroende-fallande sparkvot-ökad konsumtion-ökad sysselsättning- återigen stärkt kons. förtroende- tillväxt- försljning/vinster-börser….

Jag hade gärna sett hur den fortsatt repa sig mot 90ish. Det här är bara en siffra… men jag gillar inte det!

Trevlig helg

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Många krafter i rörelse nu

 1. Per skriver:

  Grymt intressant sammanställning. Dina tankar ligger helt i linje med mina, men du lägger på statt och trycker fram bra argument för dina teser. Snyggt!!

 2. Fredde skriver:

  Igår var det 935 nya döda i usa

 3. Peppe skriver:

  idag är det covid covid covid FED covid covid FED…
  marknaden kan ju bara hålla en tanke i taget (kanske 2:-)
  om du måste gissa när börjar vi vikta in valet?, känns ju nära nu,
  och då måste minst en av dom andra bort, blir det covid-biden eller fed-trump
  och ja du fick rätt 🙂 Q2or är dåliga, Q3/4 kommer vara starka, tror flera börjat rulla Q3 redan
  -peppe

  • GaStan skriver:

   De hänger ihop.. är covid ett problem i höst.. blir Biden ett problem.. är inte covid ett problem då kommer troligtvis inte Biden kunna bli ett problem heller….

   När den ekonomiska data blir bra under q3 så kommer fokus på Fed att försvinna tror jag

 4. INeedToLearn skriver:

  Tycker det är ett svårt läge nu på medellång sikt.
  En del av mig är sugen gå ur (med ett par undantag) o vara nöjd, känns som risken(covid) är större än möjliga uppgången, men o andra sidan blir inte covid ett problem finns det inte så mycket andra risker.
  Hur tänker du från Augusti fram till valet?

 5. Mama skriver:

  ”uppgången i snittade från dryga 30,000 om dagen till nu senast ca 70,000 bara bygger på FLER provtagningar, INTE ökad smittspridning”

  Mmm, men den mest troliga orsaken till lägre antal döda än väntat är förbättrade behandlingsmetoder (kortison minskade dödligheten med 33% i UK, Karolinskas metod med blodplasma hjälper ytterligare). Man lyckas nu undvika en hel del dödsfall. Smittspridningen kan vara mycket större än du tror.

  Båda win-win enligt ditt tänk?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.