Lugn sommarvecka

Idag är USA stängt, imorgon kommer ISM/PMI från servicesektorn. Annars inget av intresse.

SPX/NDX har brutit upp ur konsolidering. Dock är det lite överköpt. Kan säkert stiga nån procent till, sen är det dags för RSI att komma ner en bit, innan det drar vidare. Har sikte på SPX 4,540ish och NDX 15,600ish i mitten på augusti. Stopp på NDX 14,000 på stängning.

De stora grejerna som driver långa sticky money, och som enligt mig gjort att vi undvikit en större rekyl i sommar, och troligtvis gör det på kort sikt, är en coctail av:

1, ERP (aktieriskpremie)

Aktieriskpremien är okej, dvs 200usd i vinst för SPX i år (och 210 nästa år) ger PE 21,8 vilket ger earnings yield 4,6% som vid en 10-åring på 1,43% ger ERP 3,2%. Det är inte dåligt. Har toppat ur kring 2,5% tidigare. Finns att ta av. För er som undrar så innebär 2,5% ERP PE25 till dagens räntor.

Notera! att detta är en faktor som funnits med oss en lång tid. Den hindrar inte marknaden för att korra på kort sikt.

2, TINA

Du blir med nöd och näppe kompenserad för långsiktig inflation om du köper en 10-åring. Köper du lägre löptider blir du inte det. Om du har kortare placeringshorisont och inte sitter till förfall så är det dessutom risky då räntorna förmodligen är på väg upp. Notera även här att detta är en trubbig indikator, som inte hindrar marknaden från att korra…

3, Allmänt goda konjunkturutsikter

USA och världen kommer precis ur en recession. Givet att FED inte börjar höja förrän 2023, så lär högre räntor etc inte sätta krokben för konjunktur och vinster förrän tidigast 2025. Börserna diskar förvisso framtiden. Men primärtrenden brukar kunna vara positiv så länge som konjunkturen är det. Likaså här en trubbig faktor.

4, Plenty av cash

Summan av cash i privata sektor där ute slår alla rekord. OKEJ, detta är klart dopat då FED dammsugit marknaden på obligationer och man fått cash i utbyte. Men likförbaskat så yieldar cash inget. Noll yield är bra om man tror att aktier ger negativt…. MEN om man ändå litar på aktier, så är cash inte så kul. Särskilt inte relativt inflation, dvs i reala termer.

5, Average sentiment

Man kan mäta sentiment på lite olika sätt. Jag får rapporter från bla Goldman och Morgan Stanley som båda visar på att sentimentet nu på sistone är kring average. Inte på Euforiska nivåer som man kanske lurar sig att tro givet att börserna handlas på ATH. Börserna toppar sällan ur på average nivåer. Den här är en lika trubbig, utan borde egentligen besvära de som vill se en rekyl på kort sikt.

Jag kan hålla med om att punkterna 1, 2 och 4 är lite av kusiner av samma sak, men De här 5 tror jag håller oss borta från en större rekyl…. som troligtvis kommer i höst då 1, börserna handlas högre vilket slår sönder många av ovan fem argument (typ alla punkter utom trean) och 2, Tapering nyheterna kan få marknaden på fall…..

Tbc…

Njut av sommaren!
———

Ism non-mfg kom in på 60,1 mot väntat 63,4 och fg 64,0. Sämre men fortsatt stark i absoluta termer. Men ändå lite besynnerlig. Employment 49,3 mot fg 55,3….. detta är jävligt konstigt. Det är ju här jobben, typ 7 miljoner ska skapas närmaste året… och alla indikatorer är starka men denna orkar inte över 50! Va fan, handlar det om att efterfrågan inte är så stark egentligen, att kidsen inte pallar jobba, eller bidragen som fortf spökar? Denna siffra går lite stick i stäv med jobbdatan häromdagen… många oroar sig för tapering och stigande räntor… men etter värre är svag tillväxt och efterfrågan. Det är lite som med klassikern: ”vet ni vad som är värre än att vara fattig? Det är att först varit rik och sen bli fattig”

Systersiffran US Service PMI kom in på 64,6 mot Flash 64,8 och fg 70,4. Fortsatt stark men peak momentum. Jag är inte så orolig för tillväxt och aktivitet, vare sig för denna el Ism. Men om det toppar ur nu… vad händer med jobb och köpkraft. Det är kanske inte höga räntor ni ska vara räddda för. Tänk om SPX earnings toppar i år på 200 och landar på 160-180 nästa år… det hade varit värre än högre räntor.. tbc

——————

Många har svårt för att värdera tillväxtbolag.

Ta Amazon som ex. De har ett börsvärde på 1,850 mdr dollar. De väntas omsätta 490mdr i år och göra en Ebitda på 76mdr. De handlas till 24X Ev/Ebitda. Galet dyrt hävdar många, och en klar sälj. Problemet är att har du tittat på multipeln senaste 10 åren så har den varit en galen sälj enligt detta resonemang. Men uppenbarligen har det inte varit så smart att blanka aktien senaste 10 åren.

Hur ska man tänka då? Det finns många metoder, men jag brukar tänka så här:

1, De omsatte 390mdr förra året, och 490mdr i år. Jag tror för enkelhetens skull att de ökar med 100mdr om året kommande 5 år, till 1,000mdr år 2026

2, De hade Ebitda marginal 13% förra året, 15,5% i år. Jag tror de kan nå 20% om 5 år. Skalfördelar etc… dvs 200mdr i Ebitda om 5 år

3, Jag tror att ett fint bolag som Amazon kan handlas till multipel om 15X om 5 år vid ett normalt ränteläge och med risk att tillväxten ebbar ut.

15* 200 = 3000 mdr.

4, Det ger en uppsida på 62% mot dagens börsvärde

5, eller 10% om året i 5 år.

6, 10% årlig avkastning är mycket sett till dagens räntor och risk. 5% är mer rimligt. Det motiverar ett börsvärde på 2,400. (då 3000/2400= 25% uppsida vilket är c5% om året)

7, 2400 / 1850 = c30% uppsida mot idag.

8, det ger target på 4,800 på aktien.

9, Efter att ha konsoliderat i nästan ett år, så har aktien precis brutit upp. Tekniskt target är snarare 4,700…

Poängen är inte att ha rätt i den här analysen… utan bara bara varför Tillväxt stories går att räkna hem torts att de handlas till PE66 på årets vinst.

Jag kan också tänka mig att om en sån här rörelse blir sann, så kommer marknaden hantera andra tillväxt stories på liknande sätt…. vilket skulle kunna ge NDX en ganska rejäl knuff uppåt.

———————-

Jag får många frågor om räntans påverkan på börsen… det finns ingen holy grail här som gäller i alla lägen, men min generella tumregel är följande:

1, en fallande ränta är dåligt för börsen, då det innebär att marknaden köper bonds, och allt annat lika säljer risk, dvs aktier

2, men en låg räntenivå är bra för börsen, då den innebär att alternativ avkastningen för aktier blir sämre, och för att diskonteringsfaktorn för framtida vinster blir lägre, samt att låga räntekostnader ger en boost åt tillväxt, och därmed vinster allt annat lika

3, en stigande ränta är bra för aktier då det innebär att man säljer bonds och köper aktier

4, fast där en hög räntenivå är dåligt för aktier av motsatta skäl som under punkt tre.

enkelt va? Sen finns det perioder där detta inte funkar. Men generellt stämmer det rätt bra.

Nu på sistone har 10yrs fallit från 1,75 till 1,30. Detta borde varit dåligt för aktier… vilket många nog inte tycker stämmer, men faktum är att världsindex, MSCI World, har i princip konsoliderat från april t juni…. Vilket man kan säga är svagt då aktieriskpremien har varit så pass bra att det inte hade varit konstigt om marknaden istället gått upp. Att vi konsoliderat är ett styrketecken då börsen borde gått ner…. Åtminstone om man bara ser till räntan.

Var är vi nu? Ja en låg räntenivå är bra för aktier. Om räntan stiger är det bra för aktier…. Och senaste veckorna har det ju börjat röra på sig uppåt. Frågan är om det håller i sig. Det kan ju även konsolidera… precis som under våren… det är i så fall ett svaghetstecken. Samma sak som i våras, fast tvärtom!!!

——-

10-åringen har troligtvis bottnat på 1,25% nu, och jag tror den kommer röra sig tillbaka mot 1,5-1,6 området. Enligt tumregeln ovan är detta bra för aktier. Value har gått dåligt på sistone relativt Growth… och my take är att Value nu tar över ledartröjan i det korta perspektivet. Stockholm är en klassisk Value börs, så inte omöjligt att vi kan gå hyfsat.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Lugn sommarvecka

 1. Patrik Bateman skriver:

  Ränte marknaden verkar börja tro att vi går mot deflation aka depression inom några månader…

  Pratat då om att 10 åringen gått ner kraftigt senaste månaden…

  • GaStan skriver:

   Så tolkar jag inte det…. snarare att inflationsförväntningarna vänt ner från rekord nivåer, vilket inte är så konstigt då marknaden inser att nuvarande inflationstryck är högst temporört och kommer ersättas av ett tryck som är mer kopplat till löner, arbetsmarknad osv..

   • Simon skriver:

    Varför faller räntan om den temporära inflationen kommer ersättas av ett annat tryck? Är det för att nästa våg av inflationstryck är mycket lägre, även om det finns där? Även ett mediokert lönetryck borde väl ge en 10y på en bit över 1,5%?

   • GaStan skriver:

    bra fråga…. jag tror marknaden tar en sak i taget.

    senaste 14 åren har lönerna snittat på c2,5% vilket implicit ger en inflation på c1,5%…. så visst har du rätt i att en 10åring borde ligga kring 1,5%…

    tumregeln har nästan blivit att 10 åringen ligger nära noll i kristider, och nära 3% i fest tider…. och nu ligger vi mitt i mellan.

    Driver konjunkturen upp sysselsättningen så borde tids nog lönerna röra sig mot 3,5% vilket ger inflation över 2% målet, vilket tvingar FED att höja ett antal gånger… och då kommer även 10 åringen stiga mot 3% igen… precis som så många gånger förrut

   • B2 skriver:

    Något års fördröjning mot de Svenska räntorna då, först ska lönerna höjas i USA och ge ”tillräcklig” inflation, sen ska Fed höja, sen ska riksbanken följa efter. Sen får vi se vad som den svenska bostadsbubblan svarar med. Noterar att 10-åringen går söderut. Spännande tider

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.