Stop loss?

Min grundtanke har alltid varit att fundamenta väger tyngre än teknisk analys. Men att man ska använda dem hand i hand.

Jag har under en lång tid sett aktier som attraktiva för den långsiktige investeraren. Detta har stöttats av en stigande trend sedan mars 2009.

Min grundsyn att aktier är attraktiva står fast, som jag beskrivit i tidigare inlägg, men jag vill ändå flagga för ett par buts and ifs som kan ändra min syn.

1, Kinas tillväxt saktar ner. Detta har vi vetat hela tiden, bla genom PMI och det faktum att centralbanken stramat åt länge nu (första RRR höjningen var i januari 2010). Men jag är rädd att Japan kan få tillväxten att bromsa in för mycket, så att Kina mister sin viktiga roll som global tillväxt motor, vilket i slutändan skulle kunna påverka USA och Tyskland negativt.

2, Konflikten i Bahrain tar fart, och oljan prisar INTE in problem i Saudi. Jag är mycket orolig för detta!

3, Matpriserna och andra råvaror stiger överallt mycket mer än någon förväntar sig. Jag är rädd för att analytikerkåren inte har tagit tillräckligt höjd för detta i Q1 som därmed kan göra marknaden missnöjd. Bolagsvinsterna är ändå det som slutligen är det vi faller tillbaks på oavsett problemen i världen. Om även dem gör oss missnöjda, mitt i allt tumult. Hur ska då marknaden reagera?

Ovan 3 punkter är allvarliga. Var och en kan förstöra det fundamentala caset för aktier. Vi är inte där än! Problemet är att när vi börjar få indikationer på att så är fallet står marknaden ytterligare något lägre, och när vi har bevis för att så är fallet, ja då står marknaden så lågt att det nästan blir funderingar på om man inte ska köpa istället.

Trenden i marknaden är ännu inte bruten, men svagheten är påtaglig och vi skulle behöva volym stöd av köpare inom de närmaste 2 veckorna. Inte för att vi måste upp till nya toppar, utan mer för att visa säljarna att det fortfarande är en buyers market och att trenden är stigande…

Det är en svår situation, och som investerare får förmodligen aptiteten på risk styra….

Gillar du inte risk, ja då ska du förmodligen har en betydande kassa just nu. Men som sagt, caset att aktier står högre om 12månader med target område på 1250-1320 på OMX30 står fast…. men det är ytterst ömtåligt med tanke på vad som händer nu!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Stop loss?

 1. Tygis skriver:

  Angående dina kommentarer igår om Graham/Buffett… Jag såg att det kan nog bli än bättre köplägen så jag sålde med vinst, mina nyinköpta aktier, och ser om inte ännu bättre köptillfällen kommer längre fram i vår.

  Bahrain och Saudi oroar mig mest. Och det är de som får minst plats i media. Mycket förrädiskt. Vi får se hur det spelar ut sig. Behåller större delen av portföljen i likvider så länge.

  Tack åter för utmärkta uppdateringar om världsläget och börsen!

  MVH!

 2. raji skriver:

  Är japan worst -case scenario inprisat i indexen? Behövs tydliga bevis på att strålningen/härsdsmältan är ”under kontroll” innan vi kan få en hållbar uppgång.

  • GaStan skriver:

   Jag tar upp Japan i punkt 1.

   Vad jag menar är att blir det en vanlig kris likt Kobe 1995. Då tror jag att de ekonomiska efterverkningarna ur ett globalt perspektiv är försumbara. Då är Japan inte ett hot.

   MEN, skulle det utvecklas till en Chernobyl liknande tragedi, där även Tokyo drabbas under en längre tid… ja då tror jag att det kan få negativa ekonomiska konsekvenser för hela Asien. Inte bara Kina, utan hela Asien har varit en avgörande motor för den globala ekonomin, och utan dem hade Europa och USA antagligen befunnit sig i ett läge som varit mer som 30-talets depression.

   Jag tror inte Europa och USA klarar sig på egna ben, utan behöver Asien. Fallerar tillväxten i Asien pga av ovan… ja då är det kört!

   När vi har alla bevis du pratar om är det för sent att köpa… marknaden kommer prisa in sannolikheten att det går bra lång tid innan.

   Frågan är vilken risk du vill ta?

 3. Rogue Trader skriver:

  Japp, Tummen upp för bloggen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.