Jag stoppar ur mig!

OMX30 handlas på 1107, och jag stoppar ur mig!

Jag skiljer mellan Lång sikt (inaktiv investerare som kan leva med lite svängningar) och Kort sikt (en riskavert placerare som är opportunistisk till att kunna gå in och ur marknaden)

På Lång sikt har jag varit, och är, positiv till aktier. Jag tror de står betydligt högre om 12 månader än de gör idag. Risken för en sättning på 20% eller mer är väldigt liten! Jag har stöd i makro, värdering, sentiment, trend och alternativ avkastning.

På kort sikt lägger jag mig cash från att varit positiv till marknaden sedan den 24 februari. Anledningen är att,

1, Korta trenden är fallande sedan januari, och risken för en sidledes marknad till svagt fallande känns större än möjligheterna för en stark hausse marknad.
2, svårt att se sizeable långa pengar rulla in med tanke på Japan/MENA
3, Analytikerna riskerar ligga något för högt inför kommande kvartalsrapporter
4, ISM och Earningsrevisions håller på att peaka ut, och rulla över. Kortsiktigt brukar marknaden ha svårt att klättra då!

När går jag in i marknaden igen?

Om korta fallande trenden bryts skulle jag köpa igen, under förutsättning att fundamenta inte säger annat! Vid följande nivåer är det dags att göra en utvärdering för köp igen!

OMX30 – stängning över 1130
OMXSPI – stängning över 362

Godkväll!

ps. Till alla er som tänker, men jag är långsiktig i mitt sparande, men jag vill ändå göra bra på kort sikt. Jag är både kort och lång. Jag är beredd att ta hög risk, dvs vara fullinvesterad, när oddsen för uppgång (alltså attraktiva fundamenta i kombination med stigande trend) är stora, och skyr risk när risken för nedgång är överhängande. Till alla er vill jag säga. Öka kassan. Om den ska vara 25/50/75 procent kan bara er aptit på risk avgöra. Men kom ihåg, det kan ha varit botten vi såg i förra veckan på omx30 1045… och för varje krona du ligger cash tar du risken att missa en fortsatt uppgång (som jag ändå tror på!). Detta måste du kunna leva med….. det gör jag 🙂 ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Jag stoppar ur mig!

 1. Peder skriver:

  Tack för info men tror du inte att analytikerna bör ”ha kommit ner på jorden” med sina prognoser efter de ganska kraftiga missarna under förra rapportsäsongen?

  • GaStan skriver:

   Rätt och fel.

   Q4 i usa var fantastiskt stark. Den ledde till upprevideringar som ser ut att precis ha toppat ur
   Q4 i sverige var dålig. Den ledde snarare till nedrevideringar.

   Bland annat därför toppade sverige i januari, och är ner ca 8% sedan toppen medan usa toppade bara för nån vecka sen och har inte så lång till toppen.

   nu blir detta lite äpplen och päron såklart! eftersom jag pratar om Svenska indexet, men de amerikanska revideringarna.

   Faktum är att i industricykeln brukar usa ligga före Sverige, och därmed borde försäljning och VINSTER också röra sig något före i usa. Problemet är att den här gången var det tvärtom. Detta beror på att krisens kärna var amerikansk och de är nettoimportör av varor, medan sverige hade lite finans- och fastighetskris, samtisdigt som vi är nettoexportör. Jag är övertygade att industricykeln kommer att normaliseras förr eller senare.

   svenska omx30 har därför varit ett ledande index, medan us, tyskland mfl är laggars.

   Anledningen till att jag inte tittar tekniskt på spx är att jag aldrig prickar rätt. Svenska index är mer tekniskt förutsägbart. Jag handlar också mest svenska aktier (privat), och vill därför ha mer koll på riktningen av den svenska börsen.

   Men faktum kvarstår. Sverige och USA kan gå upp och ner olika mycket, ovh värderas olika. Men riktningen på börsen brukar aldrig spreta åt olika håll mer än högst nån månad.

   Vinst revideringarna för spx är också långt mycket viktigare globalt sett än vad de är för omx30.

   jag hoppas detta klargjorde något.

   Jag kommer köra en lite mer detaljerad bild över läget imorgon där jag bla kommer visa earningsrevisions.

   • Peder skriver:

    Tack för svar. Det jag syftade på var just Q4 i Sverige men det var lite klumpigt uttryckt.

    Jag vet inte om du har nämnt det tidigare men jag hoppas verkligen att du får ut något själv av ditt bloggande. Den är i vilket fall otroligt uppskattad!

    MBH

 2. Tygis skriver:

  Det var principfast och starkt av dig att gå ur marknaden. Vi närmar oss 1130 igen. Om du går in i marknaden hur gör du entry, köper du dina poster med en gång eller väntar du på dagslägsta, någon rekyl bakåt, eller köper du på utbrott?

  Jag har varit inne i marknaden hela tiden och denna sista gång så var det bra, valueköp i bolag som jag kan bra. Men hade jag gått ur redan i mitten av januari så hade min portfölj sett ännu bättre ut…

  Can´t win em all..

  MVH!

  • GaStan skriver:

   Så sant 🙂

   Men jag ser inget trendskifte än… korta trenden är ju fallande. (än så länge :-))

   vi har en del gap på nedsidan som jag tror ska täppas… har gått lite väl fort de senaste dagarana.

   Jag har lärt mig att man inte ska vara greedy… köper hälften på köpsignal, och hälften på rekyl (om den uteblir köper jag efter dagshögsta)

   Jag har redan en portfölj med bolag jag tror på och jag går aldrig ur marknaden helt så det blir mest osthyvel, eller omvänd osthyvel!’

   ps. du såg väl min sälj signal

   https://kortsikt.wordpress.com/2010/12/21/target-i-princip-uppnatt/

   😉

   ds.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.