Dagens skörd

Goddag Yxskaft. Riksbanken börjar inse att

1, inflationen är på väg ner snabbare än väntat
2, sysselsättningen börjar avta
3, krisen i Europa och inbromsningen i Kina påverkar oss
4, Sverige tvärbromsar
5, fastighetsmarknaden vacklar

Så de tar sitt förnuft till fånga och sänker räntan till 1,50% + justerar sin räntebana till att vänta sig 1,50% under 4Q12/1Q13. Jag är övertygade att de måste ner till 1,00% redan till sommaren. MEN vad vet jag! JAg är ingen riksbanksexpert. Det är viktigt att Riksbanken sänker, men det är ännu viktigare att Svensken får känna av det genom lägre räntekostnader. Får se hur bankerna hanterar det här!

Idag har vi PPI, husdata och Philly Fed att hålla koll på!

Läst på ett par ställen att rekylen kan vara i antågande. Detta beror på att riskmätare som US räntor, VIX, dollar m.m. divergerade igår mot den starka USA börsen. Detta är typiskt innen en större rörelse. Har inte kollat detta historiskt, men men, time will tell!

I PBoC rapport över penningpolitiken fastslår de vad jag länge misstänkt. Att Kina för tillfället har lite för hög inflation, som inte kommer ner tillräckligt snabbt, samtidigt som tillväxten avtar relativt snabbare. De här bägge borde gå hand i hand men gör inte det för tillfället. Detta gör att PBoC intar en neutral syn, dvs vare sig åtstramande eller relaxing. JAg tror att inflationen förr el senare kommer att komma ner på nivåer som triggar stimulus, men marknaden är för ivrig och det kommer inte hända ännu på ett tag.

Kina är sjukt viktigt för priserna på råvaror, särskilt metaller. Inte så mycket oljan.

25% av världens råvaror konsumeras av KINA

Men av alla råvaror är olja i särklass störst (och där är USA fortfarande största konsumenten) med stål är näst störst, och där regerar KINA.

Oljepriset drivs alltså av USAs konsument, och där är 1, priset vid pumpen som är avgörande samt 2, dollarns utveckling samt 3, hur det går för supplysidan i Arabländerna. Vad gäller stålet säger jag bara ”I” komponenten i BNP snurran för KINA samt den månatliga FAI siffran.

Ha en bra dag!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.