Starkt till Europa, svagt till Bric!

Från Penser;

Sverige : Exporten till BRIC-ländernsa minskade kraftigt

Under årets första tre kvartal minskade varuexporten med 2,5 procent i löpande pris jämfört med motsvarande period 2011. Ca 1/2 procent av detta beror på att det var en vardag mindre i år och ytterligare 1/2 procent på att exportpriserna sjunkit.

Norge blev åter Sveriges största exportmarknad, Exporten till Norge ökade med 6,1 procent, vilket medförde att andelen svensk export till Norge ökade från 9,2 tiill 10,0 procent. Exporten till Tyskland minskade med 2,4 procent vilket medförde att Tyskland låg kvar på 10,0 procent. Om vi använder två decimaler så var dock Norge något större exportmarknad än Tyskland under de tre första kvartalen 2012.

Även exporten till övriga nordiska länder ökade. Totalt ökade exporten till de nordiska ! länderna med 3,3 procent, vilket medförde att deras exportandel steg från 21,3 till 22,6 procent.

Trots skuldkrisen i Europa så har den svenska exporten dit endast minskat med 0,5 procent, vilket är en betydligt mindre nedgång än till övriga världen. Exporten till övriga världen minskade med 7,4 procent. Det medförde att exportandelen till Europa ökade från 70,9 till 72,3 procent under de tre första kvartalen 2012.

Exporten till EMU-länderna minskade med 2,4 procent. Det var främst de fyra PIGS-länderna (Portugal, Italien, Grekland och Spanien) som bidrig till nedgången. Exporten till dessa länder minskade med 16,3 procent medan den i stort sett var oförändrad till övriga 13 EMU-länder. 4,5 procent av den svenska varuexporten gick till PIGS-länderna under årets tre första kvartal.

Exporten till Europa drogs upp av att exporten ökade något till de 10 ! EU-länder som inte är med i EMU och till övriga europeiska länder.

Till de snabbväxande BRIC-länderna minska exporten med 10,9 procent i snitt. Det medför att deras exportandel minskade från 7,9 till 7,2 procent. Till Kina minskade exporten med 4,3 procent, till Ryssland med 17,2 procent, till Brasilien med 9,0 procent och till Indien med 18,9 procent.

Men exporten minskade även påtagligt till övriga tillväxtmarknader. Till Afrika med 22 procent, till Central- och Sydamerika med 8 procent och till Mellanöstern med 14 procent.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.