Dagens skörd

I natt kom data från Kina.

Importen kom in på 6% YoY mot väntat 3,0 och fg 0,0%.. rätt ok, men en fortsatt svag nivå
Exporten kom in på 14,1% YoY mot väntat 4,0 och fg 2,9…. starkt!

Exporten till ASEAN och USA visar på klara förbättringar, medan till Europa är den fortsatt svag, men stabil. Det rimmar rätt väl med annan data!

Chartet nedan visar Export YoY%. verkar som vi idag ligger någonstans mellan klassisk konjunktur tillväxt på 20-40% och recession under -10%. Det besriver likesom läget i världen i stort på ett bra sätt. Inte högkonja, men inte lågkonja heller. En bra temperaturmätare med andra ord.

Namnlös1511

Ibland sitter man för nära skärmen och ser inte skogen för allt träden. Jag tittade på Importen och Exporten i absoluta termer. December månads handelsdata var den HÖGSTA NÅGONSIN i Kina. Den sammanlagda exporten i december låg på 199,2 Miljarder dollar. Det kan jämföras med 31,9 mdr usd i december 2002. En uppgång på drygt 20% per år. Not bad. Importen i december låg på 167,6 mdr usd, även den siffran var den högsta månadssiffran någonsin. I december 2002 låg den på 28,7… en uppgång på dygt 19% per år. Otroligt. I december stod USA för 16,2% av exporten och Europa 15,9%. Motsvarande för importen låg på 8% respektive 11%. Asien, inkl Japan och Australien, är en större handelspartner faktiskt. Å andra sidan är det kanske många andra Asiatiska länder som exporterar till Europa och USA, så i slutändan är Asien inkl Kina exporten beroende av Europa och USA. Har inte räknat på det här!

M2% kom in på 13,8 YoY mot väntat 14,0 och fg 13,9… inline och skulle indikera att vi inte kan vänta oss någon åter gång till 8%+ tillväxt ännu på ett tag.

Nyutgivna lån kom in på 454 bln Yuan mot väntat 550 och fg 523.. nåt sämre, och slutsatsen är ungeför densamme som ovan.

mvh
GaStan

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.