Man ser inte skogen för alla träden

Sven-Arne på Penser är bra tycker jag… det här låg i mailen på morgonen!

2012 – Ett skitår eller det bästa någonsin ?

Ja, det finns onekligen olika uppfattningar om hur 2012 varit. Om man enbart läser rubriker får man onekligen uppfattningen att 2012 var ett riktigt skitår. Skuldkris, lågkonjunktur och varselvåg m.m. har varit ständigt återkommande inslag i massmedia.

För några veckor sedan hävdade dock den brittiska veckotidningen The Spectator att 2012 var det bästa året i världshistorien. Tidningen har sammanställt statistik och rapporter från flera institut världen över och funnit att aldrig tidigare har så få svultit eller varit sjuka och aldrig tidigare har så många levt i rikedom. Inte heller har så få dödats i krig eller naturkatastrofer och de globala orättvisorna har aldrig varit mindre i modern tid.

Om ovanstående är sant kan vi inte garantera men om man betraktar den ekonomiska utvecklingen 2012 så kan man givetvis tolka det negativt med många ekonomiska kriser och stigande arbetslöshet i många västländer. Men om man beaktar hela världsekonomin finner man att det aldrig tidigare producerats så mycket varor och tjänster tidigare. Med andra ord så har global-BNP aldrig tidigare varit på så hög nivå som under 2012. Sedan år 2000, som betraktas som ett extremt högkonjunkturår, så har världsekonomin växt med 53 procent. Detta trots den spruckna IT-bubblan, September-11, Fågel – och svininfluensan, stora terrordåd i Indonesien, Madrid och London, den värsta finanskrisen sedan 1930-talet, Eurokrisen samt tsunamin i Japan.

Visserligen uppgick den globala BNP-tillväxten endast till 3,3 procent 2012 (fortfarande uppskattning), vilket var klart lägre tillväxt än de två föregående åren och något mindre än vad de flesta konjunkturbedömare räknade med för ett år sedan. Men det är bara 0,1 procentenhet lägre BNP-tillväxt än genomsnittet de senaste 32 åren (1980-2011). Under denna period så har BNP-tillväxten varit lägre än 3,3 procent under 12 år och högre under 18 år. Så om man bara betraktar den globala tillväxten så verkar 2012 varit ett ganska normalt år.

Och nästan alla världens börser steg under loppet av 2012. I genomsnitt steg börskurserna (exkl. utdelningar) med 14 procent, enligt ett globalt världsindex. Uppgången var ungefär lika stor i OECD! -länderrna som i tillväxtekonomierna. Till och med i krislandet Grekland steg börsen med ca 35 procent.

Men i Sverige var väl 2012 ändå ett riktigt skitår? BNP ökade (troligen) endast med knappt 1 procent mellan helåren 2011 och 2012. Trots att BNP-tillväxten var svag medför det ändå att BNP-nivån aldrig varit så hög tidigare. Med andra ord så har det aldrig tidigare producerats lika mycket varor och tjänster i Sverige som under 2012. Och till en del kan den svaga BNP-tillväxten förklaras av att det var tre vardagar mindre under 2012 än 2011 och att ett stort lageromslag drog ned BNP-tillväxten med nästan 1 procentenhet. Så den underliggande efterfrågan var inte fullt så dålig ändå.

Men för de svenska hushållen blev dock 2012 ett riktigt bra år. Den låga inflationen, 0,9 procent mellan helåren 2011 och 2012, bidrog till att reallönen ökade med drygt 2 procent. Förutsatt att man har jobb är en vanlig invändning mot detta. Underförstått så är det många som förlorat jobbet att det därmed inte är så många som fått njuta av reallöneökningen Men faktum är att det aldrig någonsin tidigare varit så många sysselsatta i Sverige som under 2012. Trots de många varslen under slutet av året så ökade sysselsättningen med ca 25.000 personer mellan helåren 2011 och 2012, vilket var betydligt mer än vad någon förutspådde för ett år sedan. Visseligen ökade arbetslösheten med drygt 10.000 personer, men det berodde inte på minskad sysselsättning utan på att utbudet av arbetskraft ökade mer än sysselsättningen.Totalt ökade hushållens köpkraft något mer, 2,5-3 procent, än den reala timlönen. Ökad sysselsättning och en ganska stor ökning av pensionerna (drygt 5 procent inkl. ökat antal pansionärer) bidrog till detta.

Riskerna i världsekonomin är som vanligt många och svårbedömda. Om riskerna är fler än tidigare under 2000-talet och om de är fler än möjligheterna är dock oklart. Och som sagt ovan så har världsekonomin växt med 53 procent under seklets första tolv år, trots alla risker och domedagsprofetior.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.