Dagens skörd

Än så länge håller 1178 stödet på OMX….. trots Cypern, Italien och dålig data från Tyskland!

IFO kom in på 106,7 mot väntat 107,6 och fg 107,4.. sämre fast nivån är fortfarande ok. analysen är densamma som vid PMI igår. Spreaden mellan expectations och current försämrades något från -5,6 till -6,3.

US Mfg Flash PMI kom igår in på 54,9 mot väntat 55,0 och fg 54,3.. pekar på att ISM ska hålla i sig ett tag till

US Philly Fed kom in på 2,0 mot väntat -2,0 och fg -12,5… starkt. New order förbättrades väsentligt. Även den hör pekar på att ISM inte ska försämras nämnvärt i det korta perspektivet… även om det finns en del som tror att den ska göra det av rent säsongsmässiga skäl.

Igår var jag på en dragning med Morgan Stanleys Internationella chefs ekonom. Det här är huvudpunkterna:

QE kommer fortsätta året ut, mycket pga av stark dollar, och inflationsutsikterna fortfarande inte är rubusta.

Under andra halvåret tar tillväxten fart, 4% på global basis väntat, de kallar det från Twilight to Daylight!

Q213 förväntas vara recessions botten i Europa, Q313 blir bättre.

2013 kommer vara en historisk milstolpe då det är första gången på flera år som vi kommer se tecken på hur privata sektorn kommer Re-lever och Staten De-delever. Detta är motsatsen till hur det varit senaste åren!

Moderat recovery i China.

Ez problemen är strukturella. En monetär union behöver även gemensam bank union, fiskal union och centralbanks issuer of last resort (typ FED) för att vara komplett. Den utformningen som vi har idag fungerar inte uppenbarligen, och anledningen att vi inte fuckat ur tidigare beror helt enkelt på att det varit goda tider, och att vi har haft en jävla tur.

Så länge som den inte är komplett kommer cykeln att fortsätta: dvs kriser uppstår, politiker löser krisen utan att lösa problemen, det blir bra ett tag , politikerna slappnar av, det uppstår en ny kris… och så kör vi hela varvet igen.

För varje ny kris kommer vi komma närmare att ta tag i de andra grundbultarna för att nå en fullvärdig Monetär union. Men det kommer förmodligen ta 5-10 år.

De största riskerna är, ironiskt nog, skenande inflation eller alltför hög deflation. Skenande inflation kan uppstå, primärt i USA, om bankernas reserver, dvs FEDs balansräkning, kommer börja komma ut i plånboken hos hushållen. Deflations resonemanget kan dra paralleller till japan. Båda har låg sannolikhet, men vore förödande om de inträffade.

I nästa vecka är jag bortrest!

Trevlig helg.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.