QE har fungerat!

Svar till Fredde:

QE direkta effekter är jag tveksam till, men indirekt har det varit ett kraftfullt vapen.

Se nedan chart. Det är alla registrerade skattebetalande ARBETANDE Amerikaner, enligt NonFarmPayrolls. 137 miljoner. Vi är snart tillbaks på toppen under tidigt 2008 🙂 Fin trend sedan början av 2010 då det har skapats 7,5 miljoner nya jobb, eller ca 156,000 jobb i månaden.

Namnlös1749

Under åren 2009-2013 spenderade Obama minst 3 biljoner dollar, eller ca 20% av landets BNP, eller ca 4%/BNP om året, eller ca 6ggr Sveriges BNP, eller ca 1,2ggr Sveriges BNP/per år i DEFICIT spending. En ganska ansenlig summa pengar ellerhur? Spending som finansierades genom att man sålde statspapper. Statsskulden växte!

OM HAN INTE HADE GJORT DET, så hade läget på många sätt varit betydligt sämre. Särskilt för jobbskapandet. Min gissning är att i BÄSTA fall så hade kanske kurvan varit flat, dvs ca 130m hade varit anställda idag. Troligtvis hade det uppkommit en negativ spiraleffekt, precis som det idag finns en positivt spiraleffekt. Så kanske hade siffran varit 120 miljoner. Ingen som vet. Men det är inte omöjligt!!!

Min tes är ett Obama hade aldrig klarat genom den här typen av deficit spending utan QE och Bernanke.

Därför har QE fungerat!!! That ´s my whole Point!.

Ponera att sysselsättningen legat på 120m människor, dvs 17 miljoner färre sysselsatta än idag. Det är svårt att veta vilket arbetslöshet detta utmynnat i (för då måste man även känna till arbetskraftsutbudet, men om man utgår från samma utbud som idag) så hade arbetslösheten legat kring 20%, give and take.

Hur tror ni USA, och resten av världen också för den delen, hade mått idag om USA haft 20% arbetslöshet????????? Vilka implikationer tror ni det hade haft på typ, allt?

Visst, det har haft ett pris. FED sitter på 3,000mdr dollar för mycket av värdepapper. Värdepapper de gärna skulle baxa över både till banker, privatpersoner och rika utlänningar. Fördelen är att de har rätt gott om tid på sig att smeta ut det, så att det inte känns. Hoppas bara konjunkturen är tillräckligt stark under tiden!

Trevlig kväll!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till QE har fungerat!

 1. Solidus skriver:

  Man kan hoppas att det här går bra men om man tittar på långa trender så uppkommer frågor. Flera trendanalytiker tror att DJIA kommer att falla ner mot den långsiktiga trenden från 16k till 5-6k och först från 2018 kommer den långa trenden att fortsätta upp i den långsiktiga trenden med mer modest stigning. Allt det här penning/skuldskapandet sedan avregleringen har då inte skapat några långsiktiga värden eller befrämjat sysselsättningen. Det här är ett japanskt scenario och frågan är hur troligt det är.

  • GaStan skriver:

   Den enes skuld är någon annans tillgång.

   Har du funderat på var den amerikanska statskulden tagit vägen? Jo i deficit spending av staten. Var har dem pengarna hamnat? Jo i form av arbetslöshetsbidrag, löner till offentlig anställda osv. Var har dem tagit vägen sen? Jo enkelt uttryckt hos wall mart, som i sin tur betalat sina leverantörer, som i sin tur har betalat sina anställda och leverantörer…

   Poängen är de rika i usa, och resten av världen också för den delen, är rikare än någonsin.

   Rent teoretiskt hade man kunnat göra så här.

   Amerikanska staten engångsbeskattar de allra rikaste med 3 triljoner, dvs samma pengar som deficit spending har varit de senaste åren. De rika får sälja sina aktier och fina båtar, som i praktiken hade kraschat i värde, och betalat staten. Staten hade sen kunnat lösa FED på alla sina obligationer. FED hade makulerat pengarna. Resultat, statskulden hade varit på nivå med Sveriges och FEDs balansräkning hade varit återställd. Svårare är inte ekvationen.

 2. Solidus skriver:

  När Robert Lucas fick frågan varför varför den neoklassiska teorin inte tog hänsyn till skulder så var just det svaret han gav: ”Den enes skuld är någon annans tillgång”. Bankernas balansräkningar består till största delen av skulder. Kapitalismen bygger på skulder. Grundproblemet är skuldökningstakten. Man kan bara öka skulderna i takt med den långsiktiga produktivitetsutvecklingen som är ungefär 2%. Nu har räntorna fallit i tre decennier och det ser ut som om man kan ha mycket mer skulder. Skulderna kan minskas på tre sätt och du föreslår att de rika beskattas med 3 biljoner USD. Det skulle förmodligen ha den effekten som trendanalytikerna befarar, dvs att DJIA faller cirka 65% och den långsiktiga grafen återgår till den funktion som gällde innan avregleringen. Att lyfta sig i håret med finansiell innovation gick då inte. Med tanke på min depå hoppas jag att det gick …
  För övrigt ska triljon vara biljon i ditt svar.

  • GaStan skriver:

   Tack för bra svar,

   Särskilt ” Man kan bara öka skulderna i takt med den långsiktiga produktivitetsutvecklingen som är ungefär 2%” är en av grundstenarna, som många missar!!!

   Tack för rättningen… blev lite svengelskt är jag rädd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.