Rikingarna bunkrar cash!

http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3850257.ece

Har läst på ett antal ställen att trenden att bunkra cash tilltar. Och då pratar vi inte Cash nivåerna bland vanliga fonder, för där finns dels ett tak hur högt man kan gå i cash, och dels svänger kassanivåerna ganska rejält. Detta är en annan sak.

I tidningar och om man frågar strateger så verkar det alltid handla om räntor el aktier, eller möjligtvis nån hedgefond. Cash alternativet finns aldrig med som valmöjlighet. Fråga dig själv, när fick du senast rådet att ligga i cash? Om man frågar någon om vad de tycker om cash alternativet, så svara de usch och fy… cash avkastar ju inget!

Men varför bunkrar så många cash?

Jo därför att de tycker att risken att ALTERNATIV AVKASTNINGEN är NEGATIV har blivit stor. Alltså det är bättre att få NOLL i avkastning, än negativ.

Nu ska man ju komma ihåg att det är ganska riskaverta människor som gör det här. Dvs de är rädda för risk, vilket man oftast är om man är rik, då förlora pengar gör ondare än att det är skönt att tjäna pengar. Allt annat lika.

Detta innebär också att om de har FEL, så spelar det inte så stor roll då de redan har mycket pengar, och förmodligen har tjänat mycket pengar under de senaste åren. Detta kan också vara värt att ha i åtanke då inte ens de här människorna har Facit över hur det kommer att bli.

ps. Funderade på alla stackars Romer som är i Sverige och som jobbar som tiggare. Det är ju för jävligt att Rumänien, där de allra flesta kommer ifrån, inte tar sitt ansvar. Jag går förbi en kvinna varje morgon på väg till jobbet, och jag undrar om hon har det bättre i Sverige än i Rumänien, rent ekonomiskt alltså. Medellönen i Rumänien ligger på ca 3,700kr i månaden. Kvinnan i tunnelbanan tigger ungefär 10 timmar om dagen. Hon är där måndag till lördag. Om hon drar in 15kr i timmen, eller ca 2,50kr var tionde minut, så tjänar hon lika mycket i Sverige som vad en sjuksköterska gör i Rumänien. Notera att jämförelsen är en medellön, det finns dem som tjänar sämre. Notera också att medellönen är efter skatt. Kvinnan förmodar jag betalar ingen skatt i Sverige. Så för många tiggare i Sverige så drar de in minst lika mycket pengar som en medellön hemma i Rumänien. Problemet är att de är utstötta från det rumänska samhället, så där får det inte ens jobb. Jämförelsen haltar till stor del, då det är betydligt dyrare att leva i Sverige än i Rumänien. Å andra sidan bor de i husvagnar och tält utanför stan (om man får tro på TV) och antas leva så billigt det går…… Det är fortfarande väldigt synd om dem, men relativt deras situation i Rumänien, så har dem det kanske bättre här?

Ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.