Äntligen börjar räntemarknaden fatta

Fatta att FED kommer höja räntan!

Det är rätt intressant, för 10 åringen ligger på 2,5% jämfört med 3,0% i början av året. Ner 50 punkter alltså! SAMTIDIGT är 2 åringen som bättre speglar FEDs intentioner och den korta inflationen gått från 0,30% till 0,60%.

Namnlös1861

Samtidigt får man inte glömma att 10 åringen gick från 1,45% i maj 2013 (låg punkt för räntorna innan FED började prata tapering!) till 3% vid slutet av året. En uppgång på 155 punkter. Samtidigt gick 2 åringen från 0,2% till 0,3%, en ynka uppgång på 10 punkter. Marknaden insåg alltså förra året att vi håller på att ta oss ur en centralbanksstyrd svag konjunktur till en mer normal konjunktur på sikt, vilket fick långräntorna att agera, SAMTIDIGT som man insåg att FED trots allt var fortsatt ”duvig” och att det inte fanns några problem med inflationen, därför höll sig 2 åringen på mattan.

Netto sedan Maj är att 10 åringen gått upp med 105 punkter, och 2 åringen 40 punkter.

I takt med att FED börjar närma sig räntehöjningen, och beroende på hur core PCE/CPI datan kommer in, så väntar jag mig att 2 åringen borde fortsätta upp. I första hand mot 1,5%. 10 åringen borde gå mot 3,5%. Hur FED väljer att agera låter jag vara osagt, för det är svårt att sia om inflationens utveckling. Att Europa och till viss del Asien också går i otakt med USA gör situationen inte mer lättbedömd. En stark dollar innebär att de importerar deflation (i motsats till Europa där man vill ha en svag euro för att gynna export och importera inflation)  + att ett svagt oljepris alltid är bra för jänkarna. Men största motvikten till detta är ändå den potentiella löneinflationen som borde lura runt hörnet, särskilt i spåren av en stark konjunktur och starkt jobbskapande….

Sverige är ju som bekant en funktion av Europa och USA, spetsat med lite inhemska förutsättningar där kronan är viktig i sammanhanget…

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.