Kaffesump och annat

Var är börsen på väg sett på lite sikt… jag sticker ut hakan och säger ca OMX 2,000 inom en 3 års period. Nästan lite oseriös prognos jag vet!

Namnlös150309

Grunden till detta tror jag bygger på att börsen går genom ett antal faser. Se exempel nedan

Fas 1. Börsen vänder upp efter en lång tids nedgång och går starkt. konjunktur och vinster är fortsatt fallande så det handlar om en kraftig multipel expansion mot bakgrund av låga räntor. Börsen ser hur konjunkturen är på väg att bottna ur och börjar diskontera ljusningen.

Fas 2. Konjunkturen bottnar och så även vinsterna. Men det är ingalunda högkonjunktur så expansiv penningpolitik driver upp multiplarna vilket gör att aktier stiger

Fas 3. Konjunkturen börjar bli lite bättre vilket gör att räntorna vänder upp. Men eftersom det tar ett tag innan vinsterna gör det så faller kurserna genom att multiplarna krymper pga av ränteuppgången.

Fas 4. Börsen börjar stiga igen i ett ganska lugnt tempo. Nu är räntorna högre, men även konjunkturen är klart bättre. Det är vinsterna som driver kurserna.

Fas 5. Efter en lång tids uppgång börjar en euforisk känsla infinna sig vilket gör att multiplarna omotiverat börjat dra. Nu går aktier extremt starkt och toppar ur! Sista rycket!

Fas 6. Kurserna vänder ner med kraft, trots att konjunktur och vinster inte gör det. Multiplarna krymper. Börsen börjar prisa in sämre tid samt att räntorna är höga vilken är negativt för multiplarna.

Fas 7. Nu vänder konjunktur och vinster ner och spär på nedgången.

Fas 8. Nu börjar nedgången mattas av då räntorna är extremt låga vilket medför multipelexpansion. Konjunktur och vinster är fortsatt svaga och påverkar negativt.

Fas 1.. igen!

Jag tror att vi är i Fas 2 på väg in Fas 3. Men det är som sagt Fas 4 och Fas 5 som efter efter kommande sättning ska ta oss upp mot taket i den stigande trendkanalen….

Jag vet att detta är lite kaffesump… men det är alltid kul att spekulera!

EUR/USD….

är världens viktigaste valutapar. Den står i 1,06. JAg ser otroligt viktiga stödnivåer runt 1,00-1,03….. ska bli otroligt intressant att se om detta räcker eller vi ska fortsätta ner mot nästa stödnivå kring 0,85. Säga vad man vill men en Euro försvagning på nästan 30% på ett år måste ju få genomslag på importpriser och därmed inflationen. Ska bli intressant att se till hösten om inflationen i Europa tar lite fart samtidigt som FED inleder sina fösta räntehöjningar i spåren av löneinflation…. vad händer med räntorna, och därmed valutan då?

NamnlösEurUSD

Oljan då? Ja givet dollarnas styrka lär den fortsätta att gå ner…. vid 50-52 blir det intressant. Räcker det och det är dags att ladda på inför en resa mot 70-72. Givet att dollarn inte forsätter att stärkas och supply/demand inte försämras så kanske det blir så… men håller inte det så lär vi nog sätta nya bottnar, men då handlar det om försämring av supply/demand samt ytterligare lite starkare dollar än bara EUR/USD på par.

Nästa onsdag är det FOMC möte, där man lär ta bort Patient. Men samtidigt inte göra så mycket mer. Faller räntorna tillbaks då och börsen inleder ett nytt rally?

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.