Smartare pensionssparande?

En av läsarna på bloggen skickade nedan chart till mig. Det är samma som inlägget innan och visar OMX30 senaste 25 åren. Han började med att fråga om man inte kan anta att den här trenden skulle kunna vara intakt även i framtiden. Lutningen är drygt 8% om året. På det kan läggas 3% utdelning. Dvs en årlig totalavkastning om 11%. Nej det är väl kanske inte orimligt att den trenden skulle kunna vara intakt kommande 25 åren, på samma sätt som den funkar senaste 25 åren. Antagandet bygger på att vinsterna kan växa i den här takten sett på lång sikt.

Vi pratar alltså klassiskt pensionssparande. Inget annat!

Namnlös1972

Men han la till en linje, den blåa!!!! Nu börjar det bli intressant.

Vi får anta ett månatligt sparande till pensionen. Den enklaste strategin är att månadsspara i aktier så länge som vi är under det blåa strecket. Om vi går över det blåa strecket så lägger man om sitt månadssparande till en räntefond. Så fort som börsen går under det blåa strecket igen så 1, skiftar man till aktiesparande igen samt 2, säljer sin räntefond och stoppar in alla pengar i aktier. Detta är en extremt enkel strategi som kräver minimal ansträngning. Över tiden kommer du slå index med ett par procent.

Men man kan även förfina ovan genom att sälja aktivt, Dvs inte bara styra om månadssparandet. Hur man ska sälja är svårt att säga då det är en massa aspekter att ta hänsyn till. Men en skulle vara att man säljer halva aktieportföljen när vi ligger över den gröna linjen som ligger parallellt till den blåa. En annan variant skulle kunna vara att sälja 1/5-del en gång i kvartalet så länge som vi är över den gröna. Det finns många varianter.

Det intressanta är om den här trenden kommer att vara intakt i framtiden? Om JA, då kan vi börja med att konstarera att de som har en 20-30 årig sparhorisont inte behöver besvära sig med att köpa räntefonder då de altdig kommer ge 11% avkastning sett på lång sikt. Aktier kommer vara det bästa tillgångsslaget, för den som har lyxen att inte behöva bry sig i 20 år.

Men vetskapen om att den är intakt ger oss otroliga möjligheter att få ett pensionssparande som kan ge en årlig avkastning om 15%+… och vem vill inte ha det?

Hur bör man ligga om man följt ovan regel idag? Tja, du har sålt av halva aktieportföljen, och ditt månadssparande går in i en korträntefond eller dylikt… i väntan på nästa kraftiga nedgång? Då laddar man upp igen. Baksidan är att börsen kan gå till 2,000, dvs 30%+utdelningar kommande 3 åren… och då känns det ju inte så skoj att stå utanför marknaden (därför ska man bara sälja av halva). Men har du 10-30 år kvar till du behöver pengarna så kanske det ändå betalar sig i slutändan???? Det är ju knappast en tajming modell det här, utan den kräver att du är riktigt riktigt långsiktigt…. Frågan är som sagt om trenden kan förväntas bestå….och där behöver vi förstå den långsiktiga vindtutvecklingen.

Någon som har några kloka synpunkter?

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Smartare pensionssparande?

  1. Fredde skriver:

    Pratar vi privat pensionssparande kanske, men är inte så säker på att man kan få till detta med sin tjänstepension tyvärr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.