Från ett EU perspektiv:
Skäl till att undvika Grexit:
1. Politisk prestige, dvs att många politiker ser det inte bara ur den ekonomiska aspekten utan att Euro zonen som projekt MÅSTE fungera i alla väder. Vad händer nästa gång det knakar i fogarna.
2. Contagion effect/spridningseffekter. Dvs om Grekland tillåts falla, hur sprider detta sig till andra ”problem” länder. Det kan även finnas andra icke överblickbara spridningseffekter.
3. Ur ett ekonomiskt perspektiv kan ECB ta ”förlusten” av att Grekland defaultar på sin statsskuld. Men det kan komma kräva att ECB fyller på kapitalbasen efteråt, och då måste ändå euroländerna pytsa upp pengar vilket inte är så kul trots allt.
Skäl till att acceptera Grexit:
1. Det finns folklig opinion i Europa att göra det.
2. Om inte Grekiska regeringen går med på kraven, och EU skulle släppa på dem. Vad kommer andra länder att kräva, nu när man vet att allt är förhandlingsbart?
3. Grekland är inte en jätteviktig kugge i den Europeiska ekonomin.
Från ett grekiskt perspektiv:
NEJ till Grexit:
1. 70% av grekiska folket VILL ha kvar euron (vilket är ganska märkligt då de samtidigt gått och röstat på Syriza)
2. En ny (devalverad) valuta gör att värdet av tillgångarna kommer minska. Inflation och räntor kommer troligtvis bli väldigt höga vilket skapar andra problem.
3. En ny valuta gör att importen blir oerhört kostsam, vilket gör att man kan importera mindre och således får man det sämre givet att det inte finns ett inhemskt substitut.
4. Troligtvis får man det rejält mycket sämre FÖRST, och potentiellt senare blir det bättre.
JA till Grexit:
1. Kraven från EU och skuldens storlek gör att man inte kommer växa, och därmed kommer skulden öka, tillväxten utebli, inga jobb skapas… vilket är en utveckling som är ohållbar politiskt.
2. Man blir av med skulden och dess kostnader och krav.
3. En ny valuta kommer devalvera och skapa konkurrenskraft mot omvärlden allt annat lika.
Detta var några punkter… men de flesta bedömare verkar tro på en kompromiss, såväl de närmaste veckorna som i sommar. Frågan är om det är en väl underbygd analys, eller wishful thinking. Time will tell!