Högre skatter, överallt!

Vi har diskuterat det innan, men jag säger det igen… De som inte hör att trummorna om kommande högre skatter måste vara döva!

http://www.di.se/artiklar/2015/6/13/clinton-lovar-sprida-rikedom/

Greklands frossa gör att vårt tekniska scenario spelar ut riktigt fint. Det finns riktigt fina stödnivåer på 1,540 (Fib38), 1,520 (Fib50), 1,500 (Torsell på Carnegie) samt 1,480 (Fib50 långt), plus stingande trendlinjer och glidande medelvärden. Så hela 1,480-1,540 är en köpzon i det som förmodas vara den sista tredje vågen i vårens korrektion. Sen är det klart att ska marknaden bottna ur och sen stiga kraftigt igen så krävs nästan att Grekland INTE defaultar då detta inte är inprisat (då grekiska räntor inte prisar in detta) eller att FED inte höjer nu i sommar (vilket känns som NOLL risk). Men det är klart, vissa vill höra det från hästens mun i morgon onsdag på FOMC mötet.

Läste en rätt intressant, men lång, artikel på en blogg som jag inte kände till innan…Större korrigering i sikte?

http://humblestudentofthemarkets.blogspot.se/2015/06/global-risk-off-more-downside-for-stocks.html

1% av alla svenskar är tydligen dollarmiljonärer, eller har ca 8 millar eller mer i nettoförmögenhet. Det är en på hundra. Är du en av dem?

http://realtid.se/ArticlePages/201506/17/20150617140056_Realtid452/20150617140056_Realtid452.dbp.asp

FED ger ett marginellt duvaktigt budskap på FOMC mötet igår onsdag…

Federal Reserve håller fast vid att det kommer att vara rimligt att höja räntan när räntekommittén har sett ytterligare förbättringar på arbetsmarknaden och när den är ”rimligt säker” på att inflationen kommer att stiga mot 2-procentsmålet på medellång sikt.

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2015/06/18/flera-faktorer-avgor-rantehojning.html

Vi har pratat mycket om löneinflation, och vi vet att FED fäster stor vikt vid den här. Men slutligen är det kärninflationen som Yellen har som mål att påverka. Bästa definitionen är förmodligen Core PCE. Jag hade en diskussion med chefsstrategen på DB som är övertygad att FED höjer i september. Han hänger upp detta på att lönerna är på väg att dra i väg, och vi har redan sett de första tendenserna av detta. Anledningen att lönerna kommer börja röra på sig nu handlar om att vi passerat NAIRU. Dvs nivån för den naturliga arbetslösheten. Han menar att det är lite ketchupeffekt. Dvs när arbetslösheten ligger över den här nivån finns det ett slack i arbetsmarknaden som gör att det blir ingen löneglidning, men så fort vi kommer under den här nivån, så börjar arbetsgivarana få det svårare med rekryteringen, och då vänder det från arbetsgivarnas marknad till arbetstagarnas marknad, och då vips börjar lönerna krypa uppåt. Det är naturligtvis svårt att säga var den här nivån ligger någonstans och det är bara i efterhand vi säkert kan veta. Vissa branscher har det tajt, andra inte. Vissa regioner är tajtare än andra. Sen i vissa branscher där det börjar bli tajt så ökar intresset för just den branschen vilket ökar utbudet av arbetskraft, och tvärtom. Men han har en poäng att vi kan ha passerat gränsen för NAIRU alt är väldigt nära, och att lönerna kommer stiga framöver.

Men är lönerna allt? Nej Core PCE påverkas såklart även av andra saker. Valutan är en sån grej. En stark valuta gör att man importerade varor blir billigare, samtidigt som konsumenten hellre väljer en billig importerad vara framför en inhemskt dyr. Därför är det troligt att senaste årets dollarförstärkning haft en dämpande effekt på de underliggande priserna. Om omvärlden uppvisar svag tillväxt, så lär efterfrågan efter amerikanska varor vara svag. Detta påverkar också inflationen i negativ riktning. Yellen kan alltså inte bara se till lönerna utan måste se till övriga komponenter som driver priserna på medellång sikt. Dock är lönerna kanske den viktigaste parametern över tid. Man ska också vara försiktig med historiska jämförelser då det finns många och stora skillnader.

Jag säger att vi mycket väl kan få en första räntehöjning i september, men jag tror att ECI som publiceras 30 juli måste vara upp mot 3% YoY. Det är också dags för timlönerna i NFP att börja röra sig uppåt. Chansen att vi INTE får en räntehöjning i september är nästan lika stor. Många har haft fel länge i denna fråga. Mitt råd till alla är att insupa en stor portion ödmjukhet i frågan.

Men gårdagens möte gjorde i varje fall att räntorna föll tillbaks, vilket borde vara positivt för aktier…. MEN börserna är ner pga Grekoron. Utan den så tror jag det är dags för rally.

Köpläge här 1480-1540…. fast med SL om allt går åt h-e!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.