Perspektiv?

Det är DB som tittat på Retails sales data över 3e kvartalet, där juli och augusti är kända, medan de estimerar september.

I raden av en massa länder så är det, hör och häpna, Sverige som har starkast tillväxt…. vi shoppar järnet just nu!

Namnlös2099

Ett kvartal säger kanske inte så mycket men några spontana tankar är:

Löneinflationen är ju väldigt låg i Sverige, så det beror det knappast på! Nyanställningar, tja till viss del. Men framförallt tror jag det handlar om ränteeffekten. Det är nog få länder i världen där så många hushåll har 1, så pass stora lån i 2, så stor andel rörlig ränta och där 3, de låga räntorna ligger under vad de kalkylerat med så de väljer att konsumera och pga 4, fastighetsprisernas uppgång gör de obenägna att amortera då Loan.to-Value ser så bra ut.

Jag tänker också på alla som kritiserar Ingves för att vilja försvaga kronan vilket gör att vi får det sämre… vadå sämre, vi verkar ju må väldigt bra

Eller hur bra mår vi egentligen, är det kanske alla andra som mår dåligt, och vi mår mindre dåligt?

Ett verkar ändå vara säkert, Svensk ekonomi är mycket räntekänslig… åt båda hållen!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Perspektiv?

 1. Staffan Kjellin skriver:

  Jag blev förvånad under dagens sammanträde i Finansutskottet som visades på SVT Forum där riksbankschefen Stefan Ingves sa att 2 procent = fast penningvärde. Det är riksbankens definition. De har ingen annan. Märkligt!

  Dessutom är jag förvånad över att Ga Stan säger härovan och i andra inlägg att sämre penningvärde är betydelselöst.

  Många av våra pensionärer lever utomlands. För dem spelade det roll för några år sedan när danska och norska kronan låg 40 procent över den svenska. Norska och danska pensionärer levde på 40 procent bättre standard än de svenska.

  Import av utländska kläder och utändsk mat fördyrar för svenskar här hemma. Dessutom kan de ej handla billigt i Fredrikshavn och Mariehamn som de gjorde tidigare under decenier. Därför att Sverige nu är de fattiga kusinerna i Norden, beroende på svagt penningvärde.

  Nu skall troligen kineser köpa upp delar av Sandvik. Billigt för dem med det dåliga svenska penningvärdet. En stor del av våra stora börsbolag är uppköpta av utländska länder med högre peningvärdet vilket gör det billigt att köpa upp de svenska bolagen.

  För femtio år sedan låg schweizerfrancen och svenska kronan lika. Sedan dess är den franen värd nio (9) gånger mer. Inget stort schweiskt bolag har blivit uppköpt av utländska intressen. Det skulle bli för dyrt.

  Sverige har devalverat (den största av finansminister Kjell Olof Feldt på 19 procent på en dag). Det ångrar han i dag. Allt det här har inte gjort Sverige eller svenskarna rikare.

  Jag skulle utomlans strax efter denna rekorddevalvering och hade euro att använda. Andra medresenärer var helt enkelt förbannade när deras vistelse plötsligt blev 19 procent dyrare bara över en natt.

  Jag vet ej vilken värld Ga Stan lever i som tycker att försämrat penningvärde är betydelselöst eftersom ”vi verkar ju må väldigt bra”.

  • GaStan skriver:

   Tycker du att 2% är fel? Tycker du att det hade räckt med 1%, eller kanske ännu lägre? I så fall måste du vara nöjd med dagens tillväxt och jobbskapande i ekonomin! Jag förstår Ingves faktiskt!

   Klart att det finns en massa negativa aspekter av en svag krona. Då har du missförstått mig om du tror att jag inte tycker det. Men man måste se till helheten. Om jag ställer några stackars Svenska spanienpensionärer mot ökad export och ökad konsumtion av inhemska varor och tjänster (på bekostnad av minskad importerade dito) samt på marginalen ökade turistintäkter…. Sorry, men då skiter jag i utlands svenskarna.

   Jag förstår Feldt, det var en dålig modell vi hade på den tiden. Men det är knappast jämförbart med idag. Då var inte svenska företag konkurrenskraftiga på samma sätt…. de dopade sig genom valutan vilket var ett misstag.

   Du kanske skulle turista lite i Sverige som omväxling…. det finns ganska mycket fint att uppleva!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.