Bostadsbrist, eller brist på jobb

Vet inte hur många som såg klippet häromdagen där Boverkets Bengt Hansson slår fast att i strikt teknisk mening har vi ingen bostadsbrist. Hittade inte klippet, men nedan artikel är läsvärd

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/boverket-vi-kan-inte-bygga-oss-ur-krisen

I Stockholmsområdet är det allmänt känt att det råder bostadsbrist, men går man in på Hemnet och söker bostadsrätter i länet så finns det drygt 2,500 lägenheter till salu. I kommunen finns det 1,250 st. Om det verkligen var omöjligt att skaffa sig en bostad, borde inte den siffran vara nära noll?

Nej just det. De som saknar bostad saknar oftast jobb eller har liten inkomst, och i bästa fall saknar EK. Fler bostäder löser knappast det problemet.

Fler måste få jobb, att fokusera på det är bättre än att bygga nytt.

Sen finns det såklart en hel del matchningsproblem. Det löser man inte på en eftermiddag. Men vi kan börja med att säkerställa att de som går ut skolan har godkända betyg i svenska, engelska och matte. För har man inte det så förstår jag inte hur man ska ta sig genom en högskoleutbildning.

Sen är det ju vansinnigt att pensionärer bor kvar i sin stora villa pga reavinstskatten. Den borde man kunna skjuta upp.

sen är det vansinnigt att unga människor med bra jobb och inkomst inte kan köpa för att de saknar ek. Det måste lösas. Lån i förhållande till disponibel inkomst är tusen gånger viktigare än Lån/value. Låg loan/value räddar ingen när räntorna drar. En stor och stabil inkomst gör!

och viktigast av allt. Reglera lånelöfteskalkylen. Den driver upp priserna på ett sätt som bara gynnar bankerna, men som får folk att tro att de är rika. Det är en sån jävla scam!

Ps, Såg ni förresten hur stark oljan var ikväll, samtidigt som usa stängde svagt. Har inte kollat detaljerna med frågan är om korrelationen börjar svänga? Fokus framöver tror jag ändå handlar om var konjumktur, dvs vinster, tar vägen! Åtminstone som en kompletterande faktor till oljan ds

 

 

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Bostadsbrist, eller brist på jobb

  1. Fredde skriver:

    Men behöver man välja mellan att antingen skapa jobb eller bostäder – båda måste till samtidigt!

    Tänker att anledningen det är bostadsbrist i Stockholm är just för att det är här som jobben finns. Hade jobben skapats i tex Huskvarna så hade priserna varit samma även där

    Min känsla är dessutom att det finns ett mindre utbud av arbetskraft idag än för några år sen samtidigt som konkurrensen om personal hårdnat betydlgt

    • GaStan skriver:

      Min känsla är också att konkurrensen om arbetskraft har hårdnat. Men det konstiga är att lönebildningen fortfarande är riktigt dålig, även rensat för kollektivavtalen och offentliga sektorn. Det rimmar liksom inte. Om det är så svårt att hitta bra folk så brukar arbetsgivaren få sticka till nån tusenlapp för att få in dem, och gör många det så leder det till slut till löneglid. Något vi inte sett hittills.

      Visst båda måste till. Men om någon saknar inkomst, bor hemma hos sina föräldrar, men vill ha en hyresrätt och står i bostadskö…. så hjälper det inte om man bygger nytt. De kommer ändå inte att kunna köpa. Personen ifråga behöver främst ett jobb som ger ok betalt. Först då har han en teoretisk möjlighet att köpa sin första bostad.

      Trots att det finns jobb, så ligger 2,500 lägenheter på nätet. Vad är problemet. Jag säger:

      Ej fast anställning
      För låg lön
      Avsaknad av EK

      Med jobb menar jag såklart även jobb som ger förutsättningar för att köpa sin bostad.

      Staten skulle ju kunna bygga riktigt små lägenheter, och hyra ut så billigt det bara går. Problemet är att marken är för dyr och lägenheterna blir för dyra att bygga. Så ska staten åtminstone göra en plus minus noll affär, så blir ändå hyran för hög för den som har visstidsanställning på Seven/eleven.

      • Fredde skriver:

        Kanske är lönebildningen dålig om man inte får ut högre priser mot kund

      • GaStan skriver:

        Sant, men då måste det bygga på att kunderna inte heller får det bättre, typ läs högre lön!! och/eller att konkurrensen är så tuff att det inte går att höja priset.

        I USA börjar man undra. Aggregerad vinst/BNP har aldrig varit högre. Löner/BNP historiskt extremt låg. Hur länge kan det fortgå!

        De rika blir allt rikare. De som inte har kapitaltillgångar jobbar häcken av sig till oförändrad lön…

        Eller börjar nåt hända? Core PCE siffran var ju faktiskt rätt hög. På fredag ska timlönerna bli intressanta!

  2. En annan Fredde skriver:

    Äntligen lite nyans i debatten! Hoppas verkligen att den här typen av diskussion får utrymme i media så att det blir lite sans i den mediekramade ”bostadsbristkrisen”. Det är framförallt våra folkvalda som vill prata om ”brist” för att det är ett relativt enkelt problem att lösa. Det är som vanligt mycket svårare att se längre än näsan räcker och faktiskt åstadkomma något konstruktivt. Att reglera lånelöfteskalkylen är nog en bra start i kombination med diverse jobbskapande åtgärder.

  3. Lediga Ludde skriver:

    TV-inlägg på EFN i dag: Angående marknadshyror. Vad kostar en hyresbostad på 65 m2 i Stockholm idag? Svar från EFN: 8 000 kr/mån. Med marknadshyror? Svar från EFN 13 000 kr/mån.

    Min hastiga uträkning om bostadsrätter i Stockholms innerstad.
    Priset i dag för 2 rum (65 m2) för bostadsrätt = 6 miljoner kronor

    Räntekostnad 7 000 kr/mån. (Med ränteavdrag),
    Avgift till förening. 4 000 kr/mån,
    Spara för reperation. 2 000 kr/mån,
    Summa. 13 000 kr/mån.

    Hyresregleringen sätter marknadspriset på hyresbostäder ur spel. Men bostadsrätterna lever på marknadens villkor.

  4. Lediga Ludde skriver:

    Jag är förvånad att inte The Economist förstår detta. Varje år skriver den ansedda tidskriften: Stockholms bostadsmarknad är övervärderad. Varje år jämför de bostadsrättspriser med hyreshusens hyra. I diskrepansen här ser de en bubbla.

    Om hyresregleringen ej tas med i beräkningen, klart det ser övervärderat ut för bostadsrätterna.

    EU och Världsbanken går ej i denna fälla när de gör sina årliga genomlysningar av svensk bostadsmarknad. Varje år säger de att problemet för svensk bostadsmarknad är HYRESREGLERINGEN.

    • GaStan skriver:

      Det är ju bara för att de kör aggregerad data på samma sätt i alla länder de jämför. De har väl inte resurserna att ”tvätta” datan i varje land, så det verkligen blir äpplen och äpplen. Jag har sett många internationella undersäknigar genom och ett är säkert: det är inte alltid de länder som ser värst ut som får trubbel, och det är inte alltid länder som ser ok ut som klarar sig undan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.