Äntligen fredag!!!!

och nu menar jag det på riktigt. Har varit en ganska trist vecka!

Börsen, och DAX, har gått hyfsat starkt även om det är lite vinsthemtagningar idag. Jag tror fortfarande att vi kan få en bra börs i nästa vecka eller nästa igen. Hur långt OMX ska gå vet jag inte. Motstånd kring 1430, 1450 samt 1480. Det viktiga är DAX och Olja. DAX så tänker jag främst på gapet från januari och fallande motståndslinjer, och oljan så tänker jag främst på Fib50 nivåer….

Det som talar emot detta, är att många tror på detta just nu!!!!

Stockholm borde handlats högre men har hållits tillbaka av Ericson och utdelningar, men det ska inte betyda något rent tekniskt egentligen.

Idag kom preliminär Mfg PMI från Tyskland, 51,9 mot väntat 51,0 och fg 50,7… bra. Motsvarande från Europa kom in på 51,5 mot väntat 51,9 och fg 51,6.. okej. Från USA kom den in på 50,8 mot väntat 52,0 och fg 51,5. sådär, men ingen ko på isen (än)

På det hela taget hyfsade siffror…

I nästa vecka så är det FED möte men det är lite av ett non event. En del data, men ingen direkt avgörande. Det är inte förrän nästnästa vecka som blir klart avgörande. Dålig data kan döda uppgången, samtidigt som bra data kan driva på uppgången, alternativt få en Buy on Rumours – Sell the facts reaktion. Lite beroende på hur marknaden går fram tills dess…. det tar vi då!

Som alla vet så finns det en massa lokal PMI index i USA. Jag följer dem också, mer för att då en guide för kommande ISM/PMI mer än nåt annat. Philly kom igår, och den var dålig. Deutsche lyfte även fram detta. Se chart nedan. Skulle PMI vända ner under 50 så är det klart negativt. Samtidigt förstår jag inte riktigt varför med tanke på att oljan handlas i 45, inte 25, och dollar står i 1,13, inte 1,03…. å andra sidan var prel pmi lite klen idag!

Namnlös2300

Tog även del av en annan rapport kring Amerikansk skuldsättning. Den visar att det inte är unga som sitter på lån, utan dem mellan 35-55år.

Namnlös2301

Jag tror inte att svenska förhållande ser så annorlunda ut. Men om vi nu pratar belåning så måste man sätta det i relation till något, och jag föredrar inkomsten. Då borde belåningen se högre ut bland de yngre om man antar att de har lägre inkomster än de äldre.

Sen måste jag säga att jag hatar aggregerade siffror som de här. Jag menar 55 åringarna som grupp kanske ser bra ut, men om man penetrerar dem så kanske det visar sig att 1 av 5 har på tok för stora lån. Det betyder att skulle räntorna dra så är det var femte som hamnar i en situation där de måste tvångssälja. Detta leder i sin tur till fastighetskrasch, finanskris, och svag tillväxt. Då har man lite hjälp av att gruppen aggregerat såg bra ut. Beviset för att jag har rätt i resonemanget är Lehman. Sub Prime lån utgjorde 7-8% av hela stocken, och optimisterna sa att den lilla delen inte skulle kunna stjälpa ekonomin…. men det gjorde den. Det räcker med väldigt få distressed Sellers i en marknad för att sabba marknaden. Prisnedgång skapar negativ confidence (även bland de som har ekonomin i ordning)… och sen rullar det bara på. Det finns otaliga exempel på detta i historien. Vi vill inte hamna där igen!

Trevlig helg

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.