Äntligen fredag!

Igår kom en del data från USA;

Empire Mfg, som beskriver läget i New York området, kom in på -2 mot väntat -1 och fg -4,2… ingen pick up här!

Philly FED kom in på 12,8 mot väntat 1,0 och fg 2,0… starkt. Tittar man på de underliggande faktorerna så var det en mer blandad bild, men ändå! Fördelen med Philly är att den oftast guidar tidigt, Nackdelen är att den har rätt ofta fel.

Men allt detta överskuggades av dålig US Retail Sales. Jag tittar mer specifikt på nåt som heter Retail Sales Control Group som är den som påverkar BNP och PCE mest. Den var usel. Den kom in på -0,1% MoM mot väntat 0,4 och fg 0,0. I årstakt ligger den på 0,8% för andra månaden i rad. Detta indikerar att den amerikanska privatkonsumtionen är väsentligt svagare i Q3 än Q2.

Detta är inte bra. Under Q2 var BNP ner med 2,1% YoY om man lyfter bort privatkonsumtionen. Visserligen var detta ett extremt kvartal då svag export, läs dollar, slog genom samt oljan. Detta lär repa sig under Q3 och Q4, MEN privatkonsumtionen är helt avgörande för om tillväxten är god eller dassig. Om september blir lika dålig som juli och augusti, så kommer Q3 vara det sämsta kvartalet sedan 2013 för US privat konsumtion. Det bådar inte gott för Q3 BNP siffran. Sen får vi se hur olje och dollar reversen slår genom åt det positiva hållet.

Men det är klart, en svag konsument, gör inte FED benägen att höja! Det är konsumenten som gör att det kan skapas jobb, och det är fler jobb och högre lön som leder till inflation och tillväxt….

Igår kom även Core PPI, som visade på 1,0% YoY mot väntat 1,0 och fg 0,7…. ingen stor sak!

Idag kommer Core CPI och Michigan….

Faktum är att BNP leder Core CPI med 6 månader. Skillnaden mellan core CPI och PCE är att i CPI väger Hyror tyngst, medan hälsovård väger tyngst i PCE. Men ser man till grafen nedan så bör core CPI sjunka ner mot 2% de närmaste månaderna, vilket skulle betyda att core PCE kan komma ner mot 1,3-1,5.

Point being, att core PCE skulle vara på väg upp mot 2% i det korta perspektivet, och till och med passera detta, och därmed sätta press på FED…. det är helt osannolikt.

Därmed inte sagt att FED vill gå mot en balanserad PP, som ändå leder till räntehöjningar. Men 1, de är inte forcerade att göra nåt och 2, åtstramande PP är inte på nåt sätt aktuellt.

namnlos2387

Nästa vecka sammanträder FED, och det blir ingen höjning… men väl hökiga uttalandet. Så frågan är om marknaden triggas positivt av att de inte höjer, eller de påverkas negativt av hökiga uttalanden? Svårt att säga. Faktum är att fler och fler sneglar på valet nu, och då, precis som med Brexit, kanske det är bättre att stå utanför och avvakta var vi landar än att jaga uppsida till rätt hög risk?

Oddsen talar ju för att Clinton ska vinna… men Trump har trenden med sig… dvs för varje månad blir han starkare. Valet är inte på något sätt avgjort om du frågar mig!

Båda säger sig vilja sänka skatter (bortsett från Clinton som vill höja för de rikaste). Men jag undrar….. statskulden är en bra bit över 100%, och vare sig kongressen eller representanthuset lär vilja släppa genom fler skuldtakshöjningar. Det råder en enighet att skulden inte bör bli större. Så jag undrar hur mycket som är populistiskt snack. Jag menar om de ändå tvingas till att balansera budgeten. Ska de sänka välfärden från en redan rätt låg nivå? De lär ju inte väljarna gilla!!!

Det knorras fortfarande kring Brexit och hur det ska gå. Om jag får GISSA blir det så här. Avtalsförhandlingen leder fram till ett riktigt ruttet avtal för UK. Politikerna i UK säger ”vi gjorde vårt bästa” men det blev inte så bra. Kom ihåg att det är vi som valde att lämna EU. Inte tvärtom. Sen får britterna rösta igen… och då väljer man att stanna kvar. Under åren som löper fram tills dess så är man mer återhållsam med immigration etc, vilket gör britterna på lite bättre humör. Samtidigt ger politikerna i Bryssel en rejäl snyting till EU skeptikerna runt om Europa, genom att visa hur dåligt det är att hoppa av…. att länder som gör det blir varse om konsekvenserna så att man till och med ångrar sig!!!! Lite konspiratoriskt kanske!

Börsen trevar på mellan 1400-1427…. tittar man strikt tekniskt så känns det 50/50 var nästa rörelse kommer. Men lägger man till fundamenta etc…. så borde risken på nedsidan vara mycket högre. Time will tell!

På ett sätt hade det varit trevligt om det föll på och vi lämnade efter oss gap där uppe, och på så vis visste att vi någon gång ska upp och täppa till dem!

Trevlig helg!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Äntligen fredag!

 1. Lediga Ludde skriver:

  Eftersom jag tror att det var Anders Borgs jobbavdrag som mer än något gjorde att Sverige överlevde krisen med den ekonomiska hälsan i behåll och nuvarande regeringen ej vill ta bort den, så har jag en fråga till GaStan:

  Varför var S+V+LO emot det sista av Anders Borgs jobbavdrag. Vi hade kanske varit närmare en 2 procent inflation om ytterligare jobbavdrag hade verkställts.

  Hur kan LO vara emot att deras medlemmar genom jobbavdrag fått en månadslön extra ”i plånboken” (usch sliten kliché). I synnerhet som LO ej fick de procent de ville i avtalsförhandlingarna med arbetsgivarorganisationen och som GaStan tycker var synd. GaStan vill ha löneinflation!

  Mens jag ännu är i gång, hur kan LO vara emot vinst i privat välfärd. Det är ju det som gjort att en sjuksköterska i dag kan få 40 000 kronor i månadslön (jämför vad hon får på landstingets sjukhus).

  Om LO+V+S är emot vinster i välfärden, varför ville de att privata tandläkare och konventionella privatläkare skall fortsätta?

  • GaStan skriver:

   S+V+LO har väl aldrig gillar skattesänkningar även om nettoeffekten är positiv.

   Jag har alltid gillat Borgs resonemang kring att om man sänker vissa skatter med 1 krona, så ökar skatteintäkerna med 2kr. För vänstervridna är det lite för komplicerat kanske…. och sen ger ju INTE alla skattesänkningar den nettoeffekten heller kanske ska tilläggas.

   Ja det är märkligt att LO inte gillade det. De kanske egentligen gillade det. Men eftersom även ICKE LO arbetare gynnades så vägde det kanske tyngre i den negativa vågskålen… vad vet jag?

   Jag tror inte LO är emot privat välfärd, inte sossarna heller. Men de är emot att man ska kunna tjäna pengar på privat välfärd. Det motsatsförhållandet är ”hyfsat” svårlöst!

   Jag tycker hela debatten har missat det viktigaste, dvs HUR SÄKERSTÄLLER VI ATT MEDBORGARNA FÅR DEN ABSOLUT BÄSTA VÄLFÄRDEN FÖR SINA SKATTEPENGAR?

   Om du inte levererar kvalitet som kommunalt vårdbolag… lägg ner. Om du inte levererar kvalitet som privat skola… lägg ner. och tvärtom såklart.

   I praktiken får det inte gå så långt att det läggs ner, utan vi måste ha någon inspektion som löpande säkerställer kvaliten… oavsett om det är privat eller kommunalt. En privat näringsidkare borde också bli återbetalningsskyldig om kvaliten brister och han tagit ut höga utdelningar. Kanake får man bara lyfta utdelnibg ett år efter att kvaliten är bekräftad. Kommunala företag som brister i kvaliten borde cheferna belägga med näringsförbud och svartlistas.

   Dvs alla ska tvingas till att upprätthålla kvalitet. Lyckas man inte med det så ligger man pyrt till. Privat eller ej. Men går verksamheten bra… .ja då får de privata gärna tjäna pengar, och kanske till och med någon typ av bonus till personalen inom det kommunala? Vad vet jag?

   Det är kvaliten som är huvudfrågan!!!!Det är sunt bondförnuft!!!

 2. Lediga Ludde skriver:

  Bra skrivet!

  • GaStan skriver:

   Jag måste fråga en sak till dig, och alla andra som läser detta…

   Om man går in på Hemnet och söker bostadsrätter i Stockholms stad så får man 1,800 träffar. Söker man på länet får man det dubbla.

   Jag har länge hävdat att det är inte bostadsbrist vi har i Sverige, utan brist på jobb. Dvs om du har pengar så är bostad inget problem.

   Visst, alla har inte 15% insats… Det sorterar ut några. Helt i onödan tycker jag om de har bra jobb och utbildnibg. Men det är inte just detta jag tänker på nu

   Utan en vän till mig som sa att det påståendet stämmer inte. De där 2000 lägenheterna tillhör dem som vill sälja, och sen kort efter de sålt, köpa en ny. Så de lägenheterna är egentligen bara i en transaktionsfas. Om samtliga som befann sig i bytar tankar tänkte, vi skiter i att byta, vi bor kvar, då faller den ner till noll….. Och då har vi de facto en bostadsbrist…

   Tror ni det stämner?

   • Lediga Ludde skriver:

    Vad GaStans vän säger, att bostadsrättstransaktionerna är ett nollsummespel, är intressant. Men bevisligen bygger börsnoterade företagen Oscar och Balder och JM med fler många nya bostadsrätter i Stockholm. Men med lånebegränsningar och amorteringskrav lär det upphöra, trots att de inflyttade till huvudstaden blir fler och fler,

    Men I Bryssel och Berlin, som har fler inflyttare än Stockholm, där går det att få tag i en bostad över dagen, inte enbart bostadsrätt, utan HYRESRÄTT.

    En väntan på nu 20 år i Stockholms innerstad för hyresrätt.

    I Berlin och Bryssel på en dag.

    Varför vill inte bostadsminister Peter Eriksson fundera över den skillnaden. Kanske finns det något att lära och ta efter!

   • Lediga Ludde skriver:

    Professor Harry Flam har undersökt vad lägenhetspriset är för att hyra en omöblerad lägenhet i ett år i Stockholm genom Bostad.direkt (Blocket går väl lika bra) och där sett vad de som önskar en bostad är beredda att betala. Där har vi marknadspriset.

    Det går alltså att få tag i inte bara en bostadsrätt utan även en hyrd bostad (på dagen, utan att vänta i tjugo år för kontrakt på hyresrätt i Stockholms city).

 3. Lediga Ludde skriver:

  Nassim Nicholas Taleb är ett salt. Hans essäer och uttryck behövs i vår tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.