Jobbsiffran är en lurig en!

Kommer NFP in för starkt på fredag, typ 200k+, kommer marknaden att bli ännu mer stärkt i sin tro att FED höjer i december. Detta sätter press på räntorna  vilket är dåligt för aktiemultiplarna. Särskilt nu när de är så höga! Jag tror inte att eventuella tillväxt och vinst revideringar klarar kompensera för detta. Vinstestimaten, som jag tidigare redogjort för, är redan rätt högt ställda. Särskilt jämfört med Q1 och Q2.

Kommer siffran in dåligt, typ kring 130k och nedåt, så kommer marknaden också att bli besviken. 2H16 är en period där konjunkturen ska ta fart då oljan och dollarn inte tynger längre. Dessutom har vi inte omvärldsfaktorer som Brexit och Kina som spökar längre. Amerikanska konjunkturen har burits upp av den privata konsumtionen vars köpkraft är korrelerad med jobbskapandet. En alltför dålig siffra kan få analytikerna att skruva ner sina förväntningar vilket aldrig är bra. Dessutom, går surpriseindex dåligt, går börsen dåligt.

En siffra som är bättre än fg 150k och inline med förväntningarna vore det bästa. Typ 160-180k.

Idag kommer PMIs från tjänstesektorn. Normalt sett tittar jag bara på den Amerikanska siffran. Men det kan ändå vara värt att nämna att Europas kom in ok på 52,2 mot prel 52,1 och fg 52,8. UK kom in på 52,6 mot prel 52,2 och fg 52,9. Det tuffar på.

I eftermiddag kom USA PMIs.

PMI Service kom in på 52,3 mot prel 51,9 och fg 51,0… stark vändning!

ISM Non Mfg, som är snäppet viktigare, kom in på 57,1 mot väntat 53,0 och fg 51,4. Sicken JÄVLA vändning. Särskilt Sysselsättningskomponenten var super duper stark!

Soft patch är över och USA drar. Jobbdatan på fredag kan fortfarande komma in lite dassigt, men det är en laggande siffra. ISM Mfg och ISM Non Mfg visar att det stundar bättre tider.

Det här innebär TVÅ saker

1, Att vi inte behöver vara oroliga längre för inbromsningen, utan USA ser ut att växla upp igen. Det borde ge en viss knuff uppåt!

2, MEN, de här borde också innebära att sannolikheten för en december höjning är mycket stor. Räntorna lär fortsätta stiga. Jag talar om 2% för 10 åringen, och 1% för 2 åringen. Frågan är hur det slår mot multiplarna. Dyrt kan också bli dyrare.

Jag hoppas på ett sista uppställ nu…. sen får vi se. Jag tycker inte värderingarna talar för aktier. Det borde komma bättre köpläge innan årets slut!!!!

Johnny på Carnegie, tycker Deutsche ser intressant ut tekniskt….

namnlos2407

ISM Mfg kom in hyggligt i måndags. ISM är en tillförlitlig guide för BNP tillväxt kommande kvartal. Säga vad man vill, men tittar man på snittet av ISM under juli-aug-sep så pekar de, tyvärr, på en ganska måttlig tillväxt under Q4.

namnlos2408

Om vi kan 1, riva av valet i början av november med Clinton som president, 2, datan fortsätter att rulla in ok 3, Q3orna inte leder till nedrevideringar ….. ja då borde US 10 yrs Treasury Bond, dvs ”tioåringen” kunna stiga mot 2% i december. Hur bra är det för multiplarna? Ok, optimismen driver sentimentet som visserligen kan göra en dyr börs dyrare…. men till vilken risk? Jag gillar att tjata som många vet… därför vill jag ännu en gång poängtera att: Aktier ska man köpa när risken är låg, och det är den INTE när värderingarna är höga, och det anser jag att dem är nu!

Se nedan chart från Deutsche…

namnlos2409

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jobbsiffran är en lurig en!

 1. Wilko skriver:

  En del siffror som kommit in på sistone tyder på att ekonomin kan ta fart under hösten. Kommer NFP in starkt tror jag den övervägande effekten blir upprevidering av vinstestimat och därmed får ihärdiga björnar som bettat på ny recession kanske kasta in handduken så småningom. Blir den inte stark är vi tillbaka i range-handel.

  • GaStan skriver:

   Vinstestimaten är redan höga inför Q3 och Q4. Risken är större att man inte lever upp till dem.

   Det är bra att datan börjat komma in lite bättre sedan en vecka tillbaks. Det gör att surpriseindex vänder upp, vilket i regel är bra… MEN räntorna har också vänt upp, vilket de gör för att de ser större chans för räntehöjning i december. Vilket vi får om datan fram till dit är ok. Högre räntor är inte bra för höga multiplar vilket dem är nu…. så det är i så fall bara en tids fråga innan marknaden börjar oroa sig för detta.

   Jag tror inte på recession alls. Men jag tror att allt bra är inprisat och det bara är en tidsfråga innan vi får en sättning på ca 10%.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.