Orolig hausse

Starka rapporter och makro samtidigt som inflationen vägrar ta fart driver börserna uppåt. OMX nådde en ny AYH idag. Börsen är upp 11% under en period som normalt sett är dålig. Men börsen bryr sig inte om anomalier. Den bryr sig om framtida vinster och diskonteringsfaktorn. Låt oss kalla det riskfria räntan. Dagens topp kring 1681 kan vara en topp om man tänker Fib50% av 1518/1600/1681. Men även vid 1720 kan man tänka Fib50 av 1600/1660/1720. Vidare kan man tänka Fib38% av 1518/1660/1740. Tyvärr är toppen självklar först efteråt. Jag gillar ju att försöka sälja högt och istället stoppa tillbaks sig. Det bygger ju på att jag gillar känslan av att sälja med vinst… men med nackdelen av ångesten om det fortsätter upp. I det här fallet så ligger jag nog kvar med stopp på 1650ish.

ISM Mfg kom in lite svagare idag på 58,7 mot väntat 59,4 och fg 60,8. Först ska sägas att marknaden brukar hacka efter Ism toppat ur. Men den här gången kanske är ett umdantag då new order är fortsatt stark och new order/inventories pekar på fortsatt stark data. Lillebrorsan US mfg PMI kom dessutom in starkt på 54,6 mot flash 54,5 och fg 53,1. Spreaden mellan Ism och Pmi har troligtvis medfört att många ändå räknat med att Ism skulle komma ner nåt.

Employment cost index ECI kom in häromdagen. Detta är Yellens favomått på lönerna. 3q17 kom in på 2,5% YoY vilken kan jämföras med 2,4 fg kvartal. Timlönerna låg snäppet högre, men kontentan är att lönerna ser ut att harva kring 2,5-2,7% i årstakt. Det ger inget större inflationstryck. Förra NFP kom in på 2,9%. Den högsta på länge. På fredag kommer en ny. Det kommer bli intressant.

Trots lågt inflation- och lönetryck så kommer Fed höja i december. Det gjorde man klart på dagens Fed möte. Motivet är enkelt. Expansiv PP behövs inte längre. Balanserad PP är att föredra!

Dollarn har till följd av att 1, marknaden inser att man tänker höja i december och 2, ECB (och därmed Riksbanken) gav ett duvigare budskap än väntat, brutit upp och stärkts ordentligt. Rent tekniskt känns det som att vi är på väg att testa 1,12-1,14 mot Euron. Dvs en klassisk Fib38/50.

Men hur mycket mer ska den stärkas? Inte så mycket om du frågar mig. Jag förstår inte hur Fed ska kunna höja mer än till 1,5% givet att lönerna inte tar fart… dessutom väntar rätt kraftig QT under 2H18. Samtidigt som Europa är duviga. En stark dollar brukar aldrig gynna tillväxten i Usa, tvärtom! De har haft draghjälp i år av en svag dollar, vilket till stor del är Europas styrkas förtjänst!

Konsumentförtroendet är fortsatt på topp. Inte så konstigt med tanke på jobbskapande, huspriser och rekordbörs. Räntehöjningar på 100 punkter har inte kunnat rubba på detta.

Men bland låginkomsttagarna börjar framtidstron fladdra. Kom ihåg att det var framförallt dem som röstade in Trump

På fredag kommer jobbdata. Ser man till chartet nedan så ska arbetslösheten ner ytterligare. Det betyder att jobbskapandet bör hålla i sig ett tag till..

Imorgon får vi se om Trump får genom både skattesänkningar och ny FED chef… det och bra jobbdata kan driva börsen vidare i november…. trots att vi har en 11%ig uppgång i ryggen.

Tidigare skulle man ju sålt när man har bra börs i ryggen, allt känns bra och man höjer ribban ytterligare. Varför vågar man inte tänka så nu?

Trevlig kväll

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.