En ny MUST READ blogg

I höstas stiftade jag bekantskap med en person med goda insikter i den svenska bostadsmarknaden. Det resulterade i en gästkrönika här på bloggen. Den första faktiskt, som dessutom visade sig vara mycket uppskattad. Om någon mot förmodan missat den så ligger den här

https://kortsikt.com/2017/09/08/gastkronika-dubbel-balansrakning-dubbel-risk/

Mina vänner har inte legat på latsidan sedan dess utan fortsatt med sina efterforskningar.  Det har resulterat i ett nytt alster som går att nå på deras nystartade blogg.

https://swedishhousing.wordpress.com/

Tusen tack för ert engagemang. Det behövs i en värld där objektiva och kompetenta ögon blir alltmer ovanligt.

/Ga Stan

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till En ny MUST READ blogg

 1. Fredde skriver:

  Spännande! Den ska jag läsa. Vad tänker du om slutsatserna? Spontant tänker jag att priserna beror på räntan; självklart ser allt övervärderat ut jämfört med en kalkylränta på 7%. Jämförelsen med Danmark haltar lite eftersom priserna sätts av mäklare och inte köpare/säljare genom auktion (plus koppling mellan DKK/EUR)

  • GaStan skriver:

   Jo men de kommer fram till mycket av det jag också har belyst genom åren. Dvs de ser stora risker i marknaden.

   Priserna beror på räntan säger du, och jag skriver ju under på det. Därför är höstens sättning så intressant då räntorna snarare gått ner. Vänner och bekanta jag talar med klagar på att systemet har stannat upp pga att man måste sälja först och köpa sen. Hade inte bankerna haft det kravet så hade vi troligtvis haft den stökiga situationen som vi haft.

   Dock tycker jag det är positivt att developers får en reality check. Dels för att de bygger objekt som inte matchas av marknaden, dvs bostadsbristen löser man inte genom att bygga 100,000kr/kvm lägenheter. Dels för att nya Brf tar upp stora lån, så att de nya ägarna sitter på oproportionerligt stora lån aggregerat. Detta måste rensas bort.

   Problemet är att vi behöver bygga hyresrätter med låga avgifter. Men det finns liksom ingen kalkyl som gör detta möjligt.

   Jag känner inte till Danska förhållanden så bra. Berätta gärna mer! Hur kan mäklarna bestämma priset? Priset kan väl inte vara annorlunda än vad folk har på fickan?

   • Fredde skriver:

    I Danmark anlitar köparen en mäklare som får i uppdrag att hitta lämpligt objekt. Sedan träffar mäklaren andra mäklare för att försöka hitta lämpliga objekt som köparen kan ta ställning till, utan budgivning.

    Antar det är någon prisreglering som gör att auktioner inte är lika vanligt som i Sverige.

 2. Stefan Johansson skriver:

  Keep it simple stupid när det gäller bostadsmarknaden: undersökningar visar att svenska marknaden är cirka 35 % övervärderat ur ett internationellt perspektiv (kommer inte ihåg vad jag läste det men det var kompetens bakom artikeln). Bjud därmed helt enkelt 0,7 x utgångspriset så bör du hamna rätt. Varför inte 0,65 x? Ja troligen så går det inte hela vägen ned.
  Varför göra det svårare än så? Och vadå mäklare bestämmer pris?! Mäklare är pajasen som står i dörren och ger dig plasttofflorna, sätter in annonsen i Hemnet, tar fram standardformulär till avtal för din underskrift. meddelar berörda myndigheter att nu aktuellt objekt traderats men i övrigt inte kan svara på någon fråga som är svårare än antal rum mm. Att sätta någon form av marknadsfunktion på dessa är som att be Ingves ansvara för spritbålet på festen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.