Gott slut och Gott nytt år

 


För det första vill jag tacka alla trogna och initierade läsare under året. Utan er är det inte kul att skriva. TACK!

Som vanligt har man både haft rätt och fel, och det har blivit både bra och dåligt. Allt i en salig blandning. För ett år sedan trodde jag på scenariot ”börstopp 2018 – börsnedgång och konjunkturtopp 2019 – recession och börsbotten 2020”. Räntor, FEDs planer, den tekniska bilden m.m. pekade på detta. Det som egentligen var the MEN var att löne- och inflationstrycket var relativt klent, vilket fick mig att tvivla på att FED skulle höja 4ggr. Jag trodde på max två, givet inflationsutsikterna då. Så här i efterhand fick man rätt i scenariot, men fel kring FED. Inflation och löner lyfte förvisso med ca0,5% vilket motiverade ytterligare höjningar från FED, men framförallt har FED höjt med mer än jag trodde. Mitt scenario ”börstopp 2018 och recession  2020” började jag också överge under året. Detta för att jag började tro mer på soft patch, vilket i sig kommer tvinga FED att sluta höja, vilket i sig är ett skäl till att vi UNDVIKER recession. Värderingsmässigt var jag skeptisk till amerikanska aktier under sommaren. Aktieriskpremien, dvs inversen av PE, minus långa räntan, var på klart oattraktiva nivåer. Detta samtidigt som FED var fast i sin hökighet. Not good. Men jag trodde aldrig på att man skulle sälja för att sen köpa tillbaka 2 år senare efter börskrasch. Anledningen var att övriga marknader som Europa, Japan och utvecklingsmarknader handlades till väldigt generösa aktieriskpremier. En riktig börstopp innebär att det mesta är hyfsat OATTRAKTIVT. Så jag manade till försiktighet, men det var faktiskt inom ramen för en fortsatt bullmarket. Jag såg även att FED var hökig på ett sätt som bidrar till inbromsning, men att FED skulle bli tvingade att börja dra tillbaka sina hökiga kanoner och revidera ner målräntan, just pga inbromsning. Men inte pga recession. De gör det för att undvika recession.

Var står vi nu?

Som Andreas, en av bloggens läsare, påpekade ska man äga aktier i januari. Men frågan är om man ska äga aktier under resten av året?

Jag tittade lite på MSCI World.

1, Den har nära retracerat 50% av 2016 uppgången

2, korrektionen ligger på 18%. Om detta är en korrektion inom ramen för Bull market, då borde den vara i princip avklarad nu. Nästa steg är bear market och då ska vi ner mycket mycket mer. Inte utan uppstudsar lite då och då.

3,  Trendlinjen från 2009 är fortfarande intakt

4, Korrektionen 2015/2016 uppmätte också 18%.

Så antingen har vi ett köpläge här, eller så är vi i slutet av början på större problem. Problem som stavas recession. Som innebär att vinsterna faller med 20-30%. Det störiga är att vi inte kan leta efter tecken på recession idag. Du kommer inte hitta några. Du kommer hitta dem först nåt kvartal innan den slår till, och då har vi i regel rivit av halva nedgången. Typ -30% från toppen…. från 100 till 70. Då är det oftast 30% kvar, dvs från 70 till 50. Att sälja på 70 är inte kul. Det är därför de flesta följer med hela vägen ner. Redan idag när börsen tappat 18%, från 100 till 82, så tycker folk det är motigt att sälja. Till och med när de varnas för att börsen kan stå i 50 om 1-2 år.

Så tänk dig att vi står på 82 nu (-18% från toppen). Om recession väntar där framme så kommer det att gå till ungefär så här. Vi studsar från 82 till c90. Därefter börjar nästa nedgång mot 70. Där studsar det mot c80. Därefter faller det till 50…. som utgör botten.

Mitt base case från förra året ”börstopp 18 – konj topp/börsnedgång 19 – recession/börsbotten 20” går inte att utesluta. Risken är ganska hög. Blir det så här kan man sikta in sig på OMX 1250 i första hand, och i andra hand <900. Botten någon gång under 2020. Not fun!!!!

Men detta är inte längre base case.

Mitt nya base case är:

”börstopp/soft patch 19 – börsnedgång/konj återhämtning 20 – börsbotten/recession 21”

Det stora skälet är att jag tror inte att recession kan skapas med 2,25% styrränta i USA, och nollränta i resten av världen. Räntekostnaderna är tillräckligt höga för att skapa inbromsning, men tillräckligt små för att inte skapa recession. Däremot i slutet av 2020 när FED ligger på 3,25 (efter typ 4 höjningar under återhämtningen) och Europa ligger på 1%. Då är det bättre förutsättningar för recession 2021. Men jag kan ha fel.

Översatt till siffror blir det från 82 till 120, och sen en 5-vågs rörelse ned till 50.

Trots detta står jag utanför marknaden nu. Dels för att det kan bli värre börsmässigt, innan det blir bättre, och dels för att jag inte är säker på mitt base case.

Den avgörande köpsignalen är att den amerikanska 10-åringen etablerar sig över 2,92-3,08%. Då ska man vara med igen, för att utrycka det enkelt.

Någon tänker, amen jag klarar inte tajma marknaden och det verkar ju som om vi ska nå ”50” alldeles oavsett. Frågan är om vi ska till 120 först, eller bara 90.

Står man utanför marknaden idag så har man ångest att missa både studs eller ny all time high, och samtidigt vågar man inte köpa med tanke på marknadspessimismen. Sitter man i marknaden så har man ångest för att man inte sålt då nedgången blev kraftigare än man trodde. Samtidigt som man vill sälja för att undvika en större nedgång så vill man inte sälja precis innan en uppgång tar fart. Oavsett om det är en lång uppgång till nya nivåer, eller bara en studs.

Mitt råd är följande. Står man utanför idag, avvakta att köpa till 10-åringen säger nåt annat. Sitter man i marknaden förbered dig att sälja, vilket är när börsen retracerat 38% av hela korrektionen. Men när du är i detta läge… titta på 10-åringen. Står den över 3%, strunta i att sälja. Om inte, sälj!

Gott nytt år och tack ännu en gång för det gångna året.

 

ps. I den här veckan har vi Case Shiller huspriser. Annars lugnt. I nästa vecka kommer PMIs från världens alla hörn samt jobbdata från USA. Årets första börsvecka brukar alltid vara spännande där inget blir som man tänkt sig ds.

ps. När man firar jul med svärfar så är det ibland bättre att rita en bild över förväntad börsutveckling… 😂

 

 

 

 

 

 

 

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Gott slut och Gott nytt år

 1. Stefan Östergren skriver:

  Tack för en otroligt bra blogg och extra tack i oroliga tider som dessa då börsångesten närmar sig ATH och extreme fear är på 2. https://money.cnn.com/data/fear-and-greed/

  Är det bara jag som tycker att handeln US Equity varit väldigt märklig sedan FEDs räntehöjning? Varenda försök till uppstuds slås ner brutalt av algoritmerna(?) En riktigt konspiratorisk tes är att människor av kött och blod håller index uppe intradag förmiddag. Sedan tar algoritmerna över flödena och säljer av. Sedan turas de om att sälja olika branscher samtidigt som oljepriset dippar dagligen. US 10Y 2.73% i skrivande stund, vi får hoppas det håller.

  • GaStan skriver:

   Algoritmerna är ju nånstans programmerade av människor, och de agerar på säljsignaler utan känslor så att säga… medan det mänskliga psyket gärna vill se hur nedgången tar slut och det vänder upp mot bakgrund av att det är goda tider ute på gatan… det omvända gäller när det är recession. Då är vi negaivt inställda och kan bara tänka oss dåliga tider och dålig börs, så vi ser varje studs som säljläge.

   Därmed inte sagt att algos har rätt. De är trots allt programerade av människor och har inte mer facit än nån annan…

  • DeltaHedgad skriver:

   Finns många olika typer av algoritmer. Det finns exekverings algoritmer, det finns market-making algoritmer, sen rena trading algoritmer som jobbar både intradag och swing. Dom slåss ju mot varandra. Tror inte dom driver börsen nämnvärt i någon riktning. Det är institutionella flöden (människor) som gör det. Omviktning av portföljer från aktier/index till US Treasuries t.ex. Bra ide hålla koll på 10-åringen, när institutioner går risk-on och börjar vikta om kommer det synas där.

   • Stefan Östergren skriver:

    Tack för svar.

   • GaStan skriver:

    Väldigt sant, att det finns lika många trading strategier som det finns algos. Min poäng var mer att de agerar när de får en signal… medan vi andra funderar både en och två gånger innan vi bestämmer oss. Jag talade länge om att brott av 1,590 var mycket svagt… men ändå tog jag inte steget och blev tekniskt negativ långt senare.

    Det finns såklart mer än 10-åringen.. men den är logisk! Trump och mycket annat ser jag mest som brus.

 2. Markus skriver:

  Mkt intressant blogg! Din läsekrets är nog inte jättestor, men garanterat information/tankar som uppskattas väldigt mkt av de som läser regelbundet!

  Skulle gärna läsa inlägg som är ännu mer utzoomade, inte veckans data utan mer typ vad händer med guld/råvaror i en bearmarket och vad korrelerar med vad och varför, som ett exempel. Men keep up the good work!

  • GaStan skriver:

   Tack kul att du gillar…

   Är det något som du tycker hade varit särskilt intressant så kom gärna med förslag, så ska jag se om det går att skriva om givet att jag har nåt att bidra med och att jag tror mina läsare har glädje av det.

 3. Fredde skriver:

  Men kan man utgå från att marknaden inte är effektiv? Jag får inte riktigt ihop det där med att den först ska upp lite till och sen ned: om jämnvikt ligger under var vi befinner oss idag..

  Som alltid, stort tack för en bra blogg!

  • GaStan skriver:

   Ja du, det där är en knepig diskussion. Låt börja med läget idag. Under hösten gick det upp för marknaden att dagens tillväxt inte håller utan med största sannolikhet står vi inför en inbromsning. Det är detta marknaden prisat in, och mer därtill.

   Vad marknaden inte vet är om vi står inför en ytterligare försämring av konjunkturen efter det, eller återhämtning. Marknaden prisar effektivt in soft patch. Frågan är sen vad man dels väljer att prisa in, och dels vad det kommer att bli….

   Vad gäller den generella bilden hur effektiva marknaderna är, så skulle jag säga att den är extremt effektiv på lång sikt, dvs den kommer prisa in framtida vinster med en avvikelsefaktor som handlar om värdering, som är en funktion av ränta och sentiment.

   På kort sikt däremot är jag mer tveksam… det känns som att marknaden kan vara rätt effektiv och rationell när vi har en hyfsat normal situation. Men när vi är i en ”onormal” sotuation tenderar sentimentet att driva kurserna långt från fair value, vilket tycker jag är ett bevis på en ineffeltiv marknad. Eller en sentimentdriven marknad.

   Ta en 10 års graf för ett enskilt bolags Ebitda, och du ser att aktiekursen dansar kring denna. Men ibland uppstår stora gap mellan dem…. sentimentsdrivna gap skulle jag kalla dem. Oftast för att marknaden är kortsiktig och vill bara se temporära problem eller sweetspots… men till slut sansar man sig och gapet stängs…

   Så kontentan är att, JA marknaden är rätt effektiv på kort och lång sikt, men inte alltid kort sikt.

 4. Linus skriver:

  Kommenterar sällan, men vill passa på att tacka för den all topics bästa bloggen i stratosfären! Läser, lär mig, engageras, antecknar, lär mig mer. Grymt intressant, hoppas du fortsätter med detta länge, allt väl Jonas. Dessutom riktigt trevligt att höra dig i poddar i höst.

 5. Jonkan skriver:

  Tack för alla intressanta inlägg! Hoppas på många nästa år också. Gott nytt år!

 6. Hej och tack för alla genomtänkta och intressanta inlägg. Gott nytt år!

 7. Welsh Corgi skriver:

  God Jul,

  Tack för alla poster och intressanta tankar. Alltid givande att följa dina resonemang.

  Sicken helg, OMX nere på 1353 och DAX på 10174 hos IG. Då var man inte så stursk. När du tror 38 % i motrörelse gör du det från 1353 eller 1400?

  • GaStan skriver:

   Tack detsamma, och tack för att du följer!

   Jag utgår från 1,400…. om den botten håller så ligger fib38 på 1506 tror jag. Faktum är att hela området 1500-1550 är viktigt motst område. Jag tvivlar egentligen på att vi ska testa fib38 när väl köparna hittar tillbaks, utan om köparna har kraft att ta sig genom det och bryta den fallande trenden eller inte…

   Många har blivit rädda av den här nedgången, och kommer sälja i området 1500-1550…. lättade av att de lyckats hoppa av i tid… det har funkat ibland men inte alltid. De gångerna det inte funkat har det blivit dyrt i utebliven avkastning….

   Glöm inte synka den tekniska bilden med Dax, stoxx och spx

 8. MagnusG skriver:

  Tack för en bra blogg, jag läser regelbundet.
  Jag är lite förvånad att många ”ekonomiexperter” inte lyfter skuldproblematiken mer.
  USA ligger nu på ett årligt underskott på över 1 miljon miljoner dollar i sin statsbudget.
  Till detta lägger vi en statsskuld på snart 22 miljoner miljoner dollar, FEDs ‘balance sheet’, som nu visserligen sjunker, på ca 4 miljoner miljoner dollar…
  Därtill ökar hela tiden företagslån, billån, studentlån, kreditkortslån mm till nya rekorddnivåer.
  Trump säger att man har ‘best numbers ever’, men hur kan man driva så stora underskott när ekonomin är på topp?
  Lägg därtill Japan där centralbanken nu äger skulder som är över 100% av hela GDP. Italien och Frankrike, som trots många år med massiv stimulus (QE) från ECB, inte klarar EUs budgetmål. Ett Frankrike som inte haft en budget på plus sedan tidigt 70-tal.
  Vad händer med räntorna nu i tex Italien när ECB stoppar QE vid årsskiftet?
  Detta är en gigantiskt bubbla, när spricker den?

  • GaStan skriver:

   Tack,

   Skulden är gigantisk, men för en stat är det egentligen inga problem så länge som räntan är låg, vilket den är så länge som inflationen är låg, och statsskulden är landets egen valuta. Japan är ett exempel på detta. De har haft en gigantisk skuld länge… men samtidigt har tillväxt, inflation och räntor varit låga länge…

   Min syn på skuld i egen valuta är inte att ett land defaultar utan det hamnar i ett läge där tillväxten cementeras på låga nivåer. Så fort tillväxt och inflation tar fart ökar räntekostnaderna och ekonomin bromsar in. Man är fast i låg tillväxt… därför blir det också svårt att ”växa ifrån” skulden.

   Hög skuldsättning håller också tillbaka investeringar, som bygger på skuld, och långvariga perioder av uteblivna investeringar tros också leda till sämre produktivitet. Det blir en negativ spiral.

   Många konservativa människor tycker det här med låg tillväxt inte är ett problem, lite av en ”vi har det bra som vi har det” mentalitet. Till alla som tycker så vill jag rekommendera en resa till Japan och fråga folk på stan om de tycker det här med strukturellt låg tillväxt senaste 20 åren är nåt som är helt okej.

   Tillväxt, innovation och ekonomiska och industriella framsteg är mekanismer som hänger samman. Senaste åren har Västvärlden upplevt negativa nettoinvesyeringar. Pengarna har sökt sig till andra ställen med större potential… typ utvecklingsländer, som kunnat växa snabbt och ta miljontals människor ur fattigdom till en växande medelklass.

 9. Nils skriver:

  Hej
  Bästa bloggen av en svensk jag läst på år och dar, tack för insiktsfulla tankar allt.Detta är första gången jag kommenterar en blogg öht men credit where credit is due! Fortsätt så länge du kan!

 10. Mandelkubb skriver:

  Bästa och ända bloggen jag orkar läsa 🙂

  Hoppas Julen var fin och Nyår blir trevligt för dig!

 11. CCH skriver:

  Hej!

  Stämmer in i hyllningskören och ser fram mot fortsatta intressanta och lärorika inlägg 2019.

  Gott Nytt År!

  /CH

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.