Lugn hausse vecka

Så länge som vi inte stänger under 1690 så är det bullsen som håller i taktpinnen på börsen, och jag tror vi ska fortsätta upp förbi 1730 och hela vägen till 1820.

Det enda som kan sabba detta är Covid 19 Våg 2 i USA… men än så länge ser det bra ut!

Scrolla ner till dödsfall under https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/

Så länge som den inte drar i väg mot 1,000 så är det lugnt!

Vi har haft PMIs från tjänstenäringen idag och de har genomgående varit bra. Men den viktiga är den amerikanska. Inte Europa eller Asien.

ISM non-mfg kom in på 57,1 mot väntat 50,1 och fg 45,4. Alla underkategorier var starka. Även den viktiga Employment…. som handlar om att jobben måste tillbaka i den viktiga tjänstesektorn

US Service PMI kom in på 47,9 mot flash 46,7 och fg 37,5… inte som ISM, men stark!

Sen om nån vecka börjar Q2:orna att rulla in. Mitt standardstips här är:

1, Börsen prisar framtiden, Q2 orna är old news, själva dåligheten diskades redan i feb/mars. Nulägesanalytiker är inte välkomna.

2, fokus kommer ligga på hur bolagen guidar framåt, hur har efterfrågan förändrats sen April-groundzero. Är det fulla spjäll, eller är segt som sirap? Man vill förstå hur vinsterna blir under andra halvåret.

3, fokus kommer ligga på hur rapporterna kommer in jämfört med förväntningarna, dvs om ett bolag väntats tagit mycket stryk av Corona, och sen inte levererar en fullt så dålig rapport så kommer analytikerna revidera upp helårsvinsten vilket i sig är kursdrivande.

När det såg som värst ut i mars så tänkte jag mig ett bnp fall i usa upp mot 20% under Q2 med vinster ner mot -60 till -80%. Nu ser det ut att kunna bli -10% resp -40% . En avsevärd förbättring som innebär att vinsterna på helårsbasis 10% bättre än tidigare.

4, och slutligen, efter den här mars uppgången så kommer värderingarna att ställas mot punkt 2 och 3 ovan.

Det är en mycket speciell rapportperiod vi har att se fram emot.

Min analys just nu är att när vi summerar vinsterna för 2020 så kommer de visa på en nedgång på 10% jmf med 2019. Det är inte fy skam med tanke på vad vi gått genom. Nästa år räknar jag med en ökning om 10% jmf 2019, och 20% jmf med i år. Det är typ ingen annan som ligger så högt. SPX vinst ligger då på 147 usd och 179 usd nästa år. Time will tell.

———

idag, tisdag 7 juli rapporterar usa 784 dödsfall…. det är med viss bismak ur ett våg-2 perspektiv. Det är för tidigt för att dra några slutsatser. Men man vet aldrig.

jag skrev fel igår kväll. Det blev visst 993 dödsfall igår. Det är oroväckande. Läs mitt resonemang i förra inlägget. Hursomhelst, just tisdagar är tricky då det oftast samlar upp helgens data. Å andra sidan är det lika för alla tisdagar.

när jag tittar genom delstaterna så verkar inte detta vara ett nationellt problem. Det verkar handla om Texas och Arizona. Rent teoretiskt tänker jag, om hela Usa öppnar upp utan de två pga av lokala omständigheter. Vad gör det på hela amerikanska ekonomin och de samlade vinsterna för spx… förmodligen inte så mycket.

Men om gårdagens dödsfall är början på en ny trend som sen följer antal smittade, då är inte detta bara ett lokalt problem utan förmodligen ett nationellt (bortsett i New York kanske där man uppnått immunitet typ) och då är det bara några veckor bort innan vi får se återinförda restriktioner. Då ligger dessutom optimisten Trump pyrt till….

 

993 dödsfall är en svala… vi får se om det utvecklas till en sommar. Vad gäller börsen är jag optimist, target 1820 så länge som 1690 håller.

———————

Idag fredag kan man krasst konstatera att dödsfallen i USA senaste 3 dagarna hoppat upp precis i linje med antal smittade för ca 2 veckor sedan. Nu är inte detta ett problem för hela USA utan endast ett antal stater med Texas i spetsen (näst största delstaten, ca 10% av US BNP). Även dagens siffra lär bli hög. Sen följer 3 dagar med lägre data pga helgen. Nästa stora siffra blir på tisdag, som också är uppsamling för helgen. Följer siffran mönstret för antal smittade så borde den kunna hoppa upp över 1,000. Mer troligt ca1,200.

Min tolkning är att uppgången som var på G i förr förra veckan, med topp i måndags, gick in i ett lugnare tempo just pga av att dödstalen hoppade upp från ca 600 till ca 950 per dag.

Därför tror jag även att uppgången kan utebli om dödstalen fortsätter upp mot 1200 i snitt i nästa vecka (tis-fredag)

Egentligen skulle vi behöva få ett brott av 1725 för att bekräfta bull caset. Men är jag baissig istället? Njae, jag tror man ska ha aktier. Anledningen är att Corona glaset ändå är halvfullt. Asien och Europa är okej. 85% av USA är okej, sett till smittspridning, dödsfall och belastning på sjukvård. Delstaterna som har problem hanterar dem nu, och om någon vecka kommer antal smittade och dödstalen sjunka tillbaka. Gör om – gör rätt liksom. Jag gissar att marknaden vill tolka detta i positiv riktning.

Rent tekniskt tror jag på detta case så länge som OMX 1660 håller. Jag justerar ner från 1690. Lite mer förlåtande då jag tar höjd för ökade dödsfall i nästa vecka. My take är alltså att de ökade dödsfallen gör att haussen kanske uteblir, men det leder inte till ny baisse. Snarare 1660-1725… där brottet senare i juli borde ligga på uppsidan. Där brottet handlar om att dödstalen i USA sen vänder ner samtidigt som data visar att recoverien lever…

I nästa vecka händer det också lite mer på datafronten. Philly och Empire FED från USA och Kina data är det mest graverande.

Trevlig helg!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Lugn hausse vecka

 1. Christer Sjöström skriver:

  Tack – väldigt spännande läge !

 2. Fredde skriver:

  Vad är rationalen bakom siffran om att mindre än 1000 nya amerikanska dödsfall per dag är godkänt? Intressant läsning från Washington Post – tydligen är det presidentens roll att vara optimistisk även om det är på medborgarnas bekostnad.

  https://www.washingtonpost.com/politics/2020/07/06/trump-will-accept-steady-few-hundred-coronavirus-deaths-day-cost-his-reelection/

  • GaStan skriver:

   Jag säger inte att dagens siffra är så bra. Men ligger den kvar här är trenden fortsatt nedåt och saknar koppling till uppgången till smittade… och är den låg och inte tar fart uppåt så lär inte staterna bibehålla eller återinföra restriktioner nationwide, och då kan vi vänta oss en starkare ekonomi i höst. Om ingen dör av detta samtidigt som ändå många smittas då är covid19 inget problem ur ekonomisk synvinkel.

   Tack för artikel.. jag håller faktiskt med Trump här. Det dör folk i trafiken i Usa varje dag. Vi förbjuder inte folk från att köra bil el stänger mer vägar. Man accepterar en viss nivå. Så resonerar man i alla andra länder också faktiskt. Man börjar häva restriktioner när belastningen på sjukhus faller till okej nivåer. Inte när dödstalen når noll.

   • DåligTiming skriver:

    Även om dödsfall ger en fingervisning om riktningen på pandemin är det nog framförallt belastningen på vården som är intressant. En del länder kan acceptera fler avlidna än andra vilket kan vara svårt att sia om men inget land kommer acceptera ett kollapsande sjukvårdsystem.

   • GaStan skriver:

    Där tror jag du har superrätt… det är verkligen den springande punkten… problemet är att datan över smittade (bland de som testas) och dödsfall har vi koll på medan utnyttjad sjukvårds kapacitet är mer bristfällig datamässigt

   • Fredde skriver:

    Nu är det 993?

   • GaStan skriver:

    Igår var det 993… not good… får se hur det tar sig nu. Dock inga tekniska säljsignaler ännu

 3. Jim Nyberg skriver:

  Jonas, vilket tidsperspektiv har du på 1820? Just nu verkar det lite tveksamt vid 1730, men om guidningarna i Q2-rapporterna är tillräckligt haussiga kan det nog gå fort.

 4. Christer Sjöström skriver:

  Jonas, skulle uppskatta om du vid läge kunde berätta lite hur du jobbar Rent praktiskt med olika instrument för skydd Av långa portföljen – jag personligen har väldigt svårt att hitta/ se hur använda sälj optioner / bear trackers utan att riska det man i stort sett befarar skall hända …

  • GaStan skriver:

   Oftast köper jag säljiptioner eller kortar terminer. Val av index beror på portföljens utformning.

   Men en typisk position skulle kunna vara säljoptioner i Stoxx, med lösen 2-3 månader bort, strike 5% lägre än dagens nivå… där jag spenderar 1-1,5% av mitt kapital. Har du en stillastående eller stark marknad så bränner pengarna inne… men får du en sättning på typ 7% eller mer så blir det i regel väldigt bra utväxling. Syftet är att skydda mot tail risks… dvs oväntat stora rörelser.

 5. Johan skriver:

  Rätt sjukt år detta.. Denna gång varnar kineserna för nytt dödligare virus, från igår https://twitter.com/TradeFloorAudio/status/1281529893549944833

  • GaStan skriver:

   galet!

   samtidigt har jag upplevt en molnfri börshimmel två gånger i mitt liv… den ena gången var på våren år 2000 och den andra var våren 2007…. vi vet alla hur det slutade

   • Fredde skriver:

    Bofa: ”Hoping that either fundamentals will improve at record speed, or that they simply don’t matter is a real risk, given markets’ inability to decouple from recessions in the last 90 years”

   • GaStan skriver:

    Vad finns det för naturlag som säger att
    Företagens försäljning kan falla snabbt, men inte stiga snabbt.

    Jag anser att de är okunniga nulägesanalytiker där många är bittra över att ha missat marsuppgången…

   • Fredde skriver:

    Ingen naturlag – men mängder av egenföretagare är inte inkluderade i statistiken, se artikel:

    https://www.forbes.com/sites/greatspeculations/2020/07/11/a-w-recovery-obstructed-by-bankruptcies-and-unemployment/

    Tror Du försäljningen kommer tillbaka?

    Lite lustigt att världsekonomin ska hänga på hur amerikanerna sätter sprätt på pengar de måste låna

   • GaStan skriver:

    Och vissa företag har gått bättre. Dem talar man inte om.

    Jag utgår från köpkraften.. där 10% nu tappat jobbet men får lågt räknat 50% i A-kasse stöd så egentligen har konsumtionsstödet minskat med 5%. Rätt lite!! Stora grejen är sparkvoten.. dvs trots att folk har pengar har de dragit ner på shoppingen, ibland av försiktighetsskäl, ibland för att de är tvingade att sitta hemma. Det fina med sparkvoten är att den kan förändras fort.

    Företagens samlade försäljning är inget annat än hushållens samlade konsumtion. Sparkvoten har redan börjat falla och den kommer att fortsätta falla, och med den stiger företagens försäljning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.