Två vågskålar

Jag ser två vågskålar nu, en positiv, och en negativ.

Den positiva är den tekniska. Korrektionen i början av juni var snabb och intensiv men lika fort repade den sig och har konsoliderat sedan dess. Nu ser jag tecken på att vi är på väg att bryta upp och dra ca 10% lite beroende på vad  man tittar på. OMX 1820 typ. Tidigare när vi var uppe på 1730 så trodde jag det var toppen i mars rörelsen, och att vi skulle få en Fib38 alt 50, sen konsoliderande marknad, och sen ett brott och ny trend. Nu anser jag att juni korrektionen bara var en del i mars rörelsen. Tittar jag på mars rörelsen så kan jag urskilja 4 vågor och att vi nu är på väg in i den sista 5e. Den första tog oss till 1610, sen korrektion till 1460 som nr2, sen till 1730 som nr 3, och sen 1570 som nr 4, och nu den femte och sista.

Narrativet bakom den 5e är stimulanspaket, att det inte blir nån våg2 utan successiva öppningar även om det inte är nån rak linje, stark soft data makro, jobb recovery, cash på sidolinjerna, TINA, FOMO, Presidentvalsrisken ligger längre bort, positiva vinstrevideringar mot bakgrund av bättre Q2 än väntat, och bättre 2H20 än väntat pga snabbare återhämtning i ekonomin, att värderingarna inte är avskräckande om vi lägger Q2 bakom oss utan bara ser till 2h20 och kanske även 2021est. Positivt tolkningsföreträde liksom. Glaset är halvfullt, inte halvtomt. Trenden är positiv.

That said, det finns ändå en andra vågskål här.

Den 15e juni så låg antal smittade i USA på ca 20,000 om dagen. Pilarna såg bra ut! Två veckor senare så trillar det in dödsfall, typ där vi är idag, med ca 600 i snitt om dagen. ca 3% av de smittade. En vecka senare, typ 22 juni har USA hoppat upp till ca 30,000 fall om dagen. Det borde utmynna i ca 900 dödsfall om dagen två veckor senare. Alltså kring den 7e juli. Alltså i början av nästa vecka. Ytterligare en vecka senare taktar USA ca 40,000 smittade om dagen. Det borde utmynna i ca 1,200 dödsfall om dagen två veckor senare. Typ den 14 e juli.

Point being, OM vi nu talar Våg-2, och INTE

1, fler provtagningar

2, bättre skydd av riskgrupper

3, lagging regions

4, lokala utbrott osv

så borde dödsfallen i nästa vecka accelerera mot 900-1000 om dagen i USA, för att sen veckan därpå gå mot 1,200+. Gör dem det så kommer vi sannolikt få ganska omfattande restriktioner i USA vilket slår mot Mars-narrativet, och då har jag väldigt svårt att se att börsen ska tuffa på 10% till. Får vi inte en accelerering av dödsfall så spelar det ingen roll om antalet smittade ökar, för då finns det andra förklaringar, och oavsett vad de är så kan mars narrativet i stort leva vidare.

Så totalt sett talar mycket för att en rätt stark rörelse uppåt, men tar dödsfallen fart efter helgen…. då är risken stor att den uteblir.

Tar dödsfallen fart, så går det även att kroka på Handelsbråk och Biden rabatt som lök på laxen.

Kan vi lista ut på förhand vad det blir? Njae, skulle jag säga. Jag har sett mig omkring och de flesta har en ”agenda” och är inte helt objektiva. Man kan lyfta fram Texas ex. Ja det ser dåligt ut, men vem kan garantera att det inte är en lagger eller en lokal grej? Då kan man ju kontra med alla länder i Europa eller Asien där man lyft restriktioner utan att dödsfallen tar fart. Jag säger inte att det är mer rätt. Bara att det är samma sak som Texas fast tvärtom. Det duger inte. Det är bara en form av confirmation bias där man försöker validera sina syn på marknaden.

Jag är i skrivande stund positiv, vi har ju även jobbdata i eftermiddag, men har foten nära dörren om marknaden vänder ner i spåren av Våg-2 bekräftande data.

Sen tycker jag, likt många andra, att Covid-19 är inget man borde stänga ner ekonomier för. Man borde hålla dem öppna så att staterna har råd att skjuta in ”paket” som skyddar riskgrupperna. Det har ju visat sig att det är större chans att bli lottomiljonär än att dö av Covid-19 om du INTE är över 70 år, kroniskt sjuk eller har någon form av metabolisk sjukdom. Men det är en annan story utanför börsen, och som egentligen inte hör hemma på den här bloggen.

——————-

Jobbdatan kom precis, och förra månaden skapades 4,8m jobb mot väntat 3m och fg 2,7m (uppreviderat från 2,5m). Superstarkt! Full fiskkrok! Detta trots all skit ska sägas.

Tänk er att det försvann 20 miljoner jobb under Corona. 2,7 kom tillbaks i maj, det är 13,5% av de som försvann. I juni blev det 4,8 av 20 dvs 24%…. så redan har mer än vart tredje jobb kommit tillbaka. Detta innan alla restriktioner lyfts bort.

Fan vad det många välbetalda ”smarta” människor där ute som har haft fel. Man borde hålla inne med ett par månadslöner som bestraffning. Personligen tror jag inte att det är själva hastigheten i återskapandet av jobb som är problemet. Jag tror framåt höstkanten kommer nästan alla ha jobb igen. Problemet är ordet ”nästan”. Dvs av de här jobben kommer kanske 15m tillbaks extremt snabbt, och de positiva ekonomiska konsekvenserna med dem, för att sen tar det tvärstopp och vi inser att en handfull miljon jobb inte finns kvar, och med dem de arbetslösa, vilket i sin tur påverkar köpkraften negativt. Det blir den nya post Corona verkligheten som vi behöver förhålla oss till. Optimisten pekar på att stimulanspaket och tillväxt nästa år kommer att göra att de till slut får arbete och då är ju problemet löst. Time will tell, Vi får anledning att prata mer om detta senare… nu gläds jag över den starka siffran. Jag trodde på en stark recovery, dock inte att den skulle komma så fort som den gjort. Trodde primärt att recoverien skulle drivas av fallande sparkvot först, och sen jobb. Nu verkar de kicka in nästan parallellt.

#paintrade

Imorgon är USA stängt! Njut av sommaren!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Två vågskålar

 1. R skriver:

  Dagens NFP sedda på olika branscher.
  2.1 million leisure & hospitality jobs
  740,000 retail jobs
  568,000 education & healthcare jobs
  357,000 service jobs
  356,000 manufacturing jobs

  Var många som hävdade att hotell och restaurang inte skulle se någon märkbar återanställning förrän 2021 eller 2022 men här ser vi att de utgör nästan hälften av dagens siffror.

  • GaStan skriver:

   Tusen tack för info… man häpnar över att så många nulägesanalytiker ofta får fel… utan att lära sig av sina misstag eller ens ifrågasätta sin metodik…

 2. Jacob skriver:

  Tror du arbetslösheten kan vara tillbaka under 6 innan årskiftet 😛

 3. Kim skriver:

  Tack för en jättebra blogg! Klampar in dagligen för att läsa och fundera kring dina nya tankar eller läsa om gamla inlägg.

  Precis börjar doppa tårna i makrovärlden och blev lite konfunderad kring jobb datan i US idag. Finns det någon korrelation mellan initial/cont. Jobless claims och skapade jobb? Eller gör jag en rejäl tankevurpa här? Förstår att korrelationen(om det finns någon) kanske inte är 1:1 men cont. Claims står still/ökar något medans 4.8m jobb skapades förra månaden?

  • GaStan skriver:

   Vad roligt att du gillar Kim,

   såklart det finns en kollpling men från månad till månad funkar den inte. utan snarare på rullande 12m… dvs om 20 miljoner blir av med jobbet enligt NFP så är det såklart en jävla massa människor som kommer söka A-kassa… dvs claims.

   Men samtidigt är det inte ett till ett. En kille som precis läst klart på universistetet, söker jobb, får inget, går och söker A-kassa… kommer synas i claims men får inte bäring på NFP.

   En person som blir av med jobbet, och sätter sig direkt i skolbänken, eller bara bor hemma hos sina föräldrar, synd i NFP men inte Claims om han inte söker A-kassa.

 4. Mats skriver:

  Tack ännu en gång för en utmärkt blogg. Du ger otroligt bra guidning och får mig att tänka mer och djupare. Känns som en högklassig lektion i nationalekonomi. Som jag kommenterat tidigare, jag är imponerad av träffsäkerheten i analysen hela året

  Ha en skön och välförtjänt sommar

 5. Martin skriver:

  Hur ser du på leisure i Norden?
  Norwegian och SAS sparkar folk Scandic varslar stort. Birka Cruises packar ihop, Silja drar ned ordentligt. Den sektorn verkar ju först nu börjar göra sig av med folk på riktigt.
  Samtidigt är det ju lite tillyxat enda sektorn.
  Verkstad varslar ju lite här och där, men väldigt begränsat.
  Krasst är väl leisure industrin marginell i Sverige, även om det är tufft för de som drabbas? Min poäng är, majoriteten av de varsel vi ser påverkar inte ekonomin så mycket?

  • GaStan skriver:

   Kan inte den branschen specifikt, men arbetslösheten i sverige låg på typ 1-2% om man rensar bort utlandsfödda… så my take är att så länge som sverige växer med 2-3% i årstakt så behöver vi inte oroa oss för

 6. Rickard skriver:

  Hej. 

  Rickard heter jag och jobbar med influencer marketing på den svenska marknaden för Sudio. Vi är ett svenskt företag som designar hörlurar och högtalare med ljud av studiokvalitet i skandinavisk minimalistisk design. Jag tycker att din profil skulle passa bra ihop med vårt varumärke och undrar om du skulle vara intresserad av att göra ett samarbete med oss? 
  Hör i så fall gärna av dig till: rickard@sudio.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.