Biden skrämde marknaden

Såg delar av debatten mellan Trump och Biden… så sjukt. Varför ska de träffas överhuvudtaget? Det är ju en förolämpning mot väljare och demokrati. Men nåväl, det verkar som om marknadens dom blev att Biden vann.

Goldman mfl har tittat på vad Biden tänker göra och det kommer kosta ungefär 10% av Earnings för SPX. Fast först under 2022. Så under nästa år blir det ingen effekt. Detta var en nyhet för mig. Anyhow, att Bidens chanser att vinna översätts alltså till lägre vinster framöver vilket är negativt.

Ser man till den tekniska analysen så ligger SPX i rekylens andra fas, vilket den gjort sen 3209. I andra fasen siktar jag på 3400 +/- 20 punkter. Inte långt där ifrån där vi är nu. Sen väntar tredje och sista fasen, där det kan bli alltifrån gaptäppning 3306, till dubbelbotten 3209 eller Fib38% 3060ish. Kan inte riktigt säga vad det blir. Beror på sentiment i marknaden, vilket beror på Biden, Covid och gud vet allt.

Case Shiller bostadspriser kom in igår på 3,9% YoY mot väntat 3,8 och fg 3,5… oerhört starkt… nästan lite gäsp! Tack FED

Sen kom Conference Boards Consumer Confidence in på 101,8 mot väntat 89,5 och fg 84,8. Den kraftigaste uppgången på 17 år. Jänkarna är inte rädda för vare sig Covid, portföljen, jobbet, valet eller nåt verkar det som…. nej man ligger hemma på locket och klickar ner prylar från Amazon…. OERHÖRT POSITIVT.

Från Kina kom officiella Mfg PMI in på 51,5 mot väntat 51,2 och fg 51,0. Caixin Mfg PMI kom in på 53,0 mot väntat 53,1 och fg 53,1. Stabilt alltså. För Service sektorn kom siffran in på 55,9 mot fg 55,2. Den högsta sen 2013. Det ser bra ut!!!!!

Chicago PMI har historiskt varit en bra proxy åt ISM som kommer imorrn. Den kom in på 62,4 mot väntat 52,0 och fg 51,2!!!!!!!!!!!!!! Så sjukt stark och pekar på en stark ISM Mfg imorgon.

Over n Out

—————————

Torsdag.

Från Europa kom Mfg PMI in mot 53,7 mot flash 53,7 och fg 51,7. Tyskland kom in på 56,4 mot flash 56,6 och fg 52,7. Starkt! Givet datan från Kina och USA så är det ett hyfsat bra tryck som börjar byggas upp. Lirar inte riktigt med rekryteringarna… men det kommer. Antar att en stor del handlar om lager uppbyggnad.

US Mfg PMI blev 53,2 mot flash 53,5 och fg 53,1. ISM kom in på 55,4 mot väntat 56,4 mot fg 56,0. New Order kom in på 60,2 mot fg 67,6. Datan är inte dålig men momentum i uppgången klingar av nu. Tillväxten under q4 tror jag kommer att vara flat jömfört med samma period förra året. Det här kommer inte att döda marknaden… men frågan är om det orkar dra vidare? Datan passar rätt bra med en tredjevåg ner…. å andra sidan är datan ingen ko på isen heller. Företagen är rätt belåtna där ute…

Core PCE kom precis in på 1,6% YoY mot väntat 1,4 och fg 1,4. Jag skulle säga att det är brus. My take på inflationen är att den är begränsad med tanke på att tillväxten är strukturellt låg, att stor del av tillväxten kommer från disrupters som inte höjer priserna, samtidigt som disrupted företag absolut inte kan höja priserna, slacket i arbetsmarknaden är relativt stort, lönebildningen slow….. så säg att kärninflationen kommer ligga kring 1,5% året ut. Under nästa år, första halvåret kommer den förmodligen att stiga. Men det är bas effekts symptom då man jämför med prissänkningar under Covid halvåret. Under andra halvåret kommer inflationen tillbaka, och först under 2022 så kan inflationen röra sig uppåt igen givet att tillväxten var god under 2021, och fortsätter att vara god under 2022, vilket alltså implicit innebär att sysselsättning och löner rör sig i samma riktning, och dollarn är svag (vilket gör att de importerar inflation) då FED fortsätter att vara strukturellt duvig trots att tiderna är ganska goda. Givet att inflationen då stiger under 2022, så kan vi alltså gå in i 2023 med en GENOMSNITTSINFLATION på 2% vilket alltså skulle ge FED skäl att börja höja igen. Men det är långt dit, och det hinner flyta mycket vatten under broarna tills dess….

– ——- 

US Jobbdata kom precis som visade att det skapades 661k jobb i september, mot väntat 850k och fg 1,485 (uppreviderat från 1,371). Dålig siffra som tillsammans med att Trump fått Covid-19 (undrar om han dricker klorin nu?)  och att stimulanspaketet sket sig…. får marknaden att vända ner och gå in i rekylens tredje och sista fas. SPX lär ju utmana 3300-området…. det ska bli intressant att se om det håller! Gör det inte det väntar 3200ish. 

Men är siffran så dålig. 661k nya jobb i månaden är ca 8miljoner om året vilket är 5% tillväxttakt i sysselsättningen. Det är fan inte dåligt! Visst, allt handlar om att 20 miljoner blev arbetslösa (fast med försörjningsstöd)  och att vi börjar fasa tillbaka dem. Men om ekonomin hade varit lika svag som under Q2, dvs minus 9% bnp fall, så hade det sannerligen inte skapats några jobb nu. Inte ens vid minus 5% skapas det jobb. 

Jag tror att den amerikanska ekonomin växer kring nollan YoY. Dvs undefär i nivå med 2019. Det tror jag håller i sig även under Q4. Först nästa år börjar vi ta fart igen (jämfört med 2019) vilket innebär att Q1 och Q2 kommer bli helt fantastiska pga baseffekten, men att tillväxten kommer ner under andra halvåret. Återigen baseffekt. Jag tror USA kan växa med 6-7% nästa år, och vinsterna med 25-30%. Mycket handlar om baseffekt. Jämfört med 2019 ser det mer normalt ut. 

Michigan Index kom in på 80,4 mot prel siffran 78,9 och fg 74,1…. starkt. Som CB siffran häromdagen!!! Samma analys 

Trevlig helg!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Biden skrämde marknaden

  1. Welsh Corgi skriver:

    Hej, tack för post, positiv statistik, tjohoo :-).

    Lyssnade på debatten mellan Trumpen och sleepy Joe. Orkade bara 15 minuter, sicket tjafs.
    Det var som en med ADHD+lite till och en gammal man som inte klarade avbrotten och att bli störd.
    En debatt på dagis med stökiga barn och en trött förskollärare. Det är en popularitets tävling inte det bästa som Amerika har. Är förståeligt varför bara 1/3 röstar.

  2. larssonjohan skriver:

    Mycket läsvärt som alltid! Du skrev ”I andra fasen siktar jag på 3200 +/- 20 punkter”. Menade du 3400 +/- 20 punkter?

  3. badibalja skriver:

    Tack för bra input! Hur ser du på Bidens löfte om 2000 miljarder dollar till gröna satsningar?

  4. P bateman skriver:

    Vad har du för syn på oljepriset och oljebolag närmaste 5-10 åren?

    Handlas på 15 år lägsta bolagen. Är de slut med olja? kommer alla köra elbilar?

    • GaStan skriver:

      På 10 års sikt skulle jag undvika oljebolag…

      En stor del av sjöfarten, flyg, men även landbaserade transporter kommer gå på olja, och därmed kommer de oljebolagen med lägst produktionskostnad att överleva, sälja sina produkter, tjäna pengar och lämna utdelning… så du lär kunna håva in en del utdelningar kommande 10 år, men din totalavkastnkng handlar även om vad aktien står i om 10 år… och det är själva problemet… hur bra måste utdelning vara kommande 10 år för att du ska våga sitta med en värdelös aktie om 10 år?

      • P bateman skriver:

        Ja om den är värdelös så måste väl aktien delat ut 15 procent per år fram tills dess, låter inte realistiskt…

        Så med andra ord tror du att trenden kommer vara fortsatt ner för olje aktier närmaste 5-10 åren?

        Om alla ska köra elbilar, kommer elen räcka för det?

      • GaStan skriver:

        Risken är stor att trenden är ner..

        Elförsörjningen är jag inte orolig för

      • Kalle skriver:

        Alla kommer inte köra elbilar om 10år, men fler och fler. De flesta bilar som säljs idag är ju med förbränningsmotor och genomsnittlig livslängd för en bil är 15-20år.Men bara elbilar kommer inte att vara ett problem elproduktionsmässigt, de drar helt enkelt för lite el för det. Det är ju inte heller rocket science, skulle det beräknas bli brist på el är det ju lätt, möjligtvis tidskrävande, att bygga ut produktion och distribution.

      • GaStan skriver:

        Nej en diesel som säljs idag lär rulla närmaste 15 åren. Men den kommer tvingas att tankas med förnybar diesel.

  5. Bertil-Erik Ohlsson skriver:

    Vet inte om du har denna graf. Det står tyvärr ingen datum, men jag fick den i mejlet 12:21 idag den 4 oktober 2020. Jag har sagt förr…TACK för att delar dina tid och dina tankar 😁

    https://www.chartoftheday.com/us-unemployment-rate?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=Newsletter+A

    • GaStan skriver:

      Jo jag är väl medveten om hur den historiska arbetslösheten… men fortstter usa att skapa 500,000 till 1miljon nya jobb i månaden så är vi tillbaka på Pre Corona nivåer innan 2021 är slut

      • Bertil-Erik Ohlsson skriver:

        Ursäkta, ja det blev ju fel detta här. Tanken med grafen var inte att ifrågasätta dina kunskaper vilket jag respektera högt. Min tanke var bara ett ge inlägget en grafisk illustration till din text 😉

      • GaStan skriver:

        Förstår… det tackar vi för!

  6. bertk skriver:

    USAs president har fått potentiellt dödlig sjukdom, måste behandlas med experimentella läkemedel 1 månad före presidentvalet ……. och börsen ligger på ATH! Nu är det bara invasion av utomjordiska kannibaler som kan sänka börsen, allt annat har visat sig kattskit.

    • P bateman skriver:

      Trump synar coronabluffen, nu kan vi nog verkligen gå mot ATH

      Han kommer garanterat vinna igen, biden är en senil gubbe.

    • GaStan skriver:

      hahaha ja visst är det sjukt!

      • P Bateman skriver:

        Ja, man gillar han eftersom han är en riktig ”showman”…när han åker där med munskydd i bilen och ska hälsa på fansen, den bilden är oslagbar! Man blir lite glad i allt detta elände, så känner jag.

        Det är uppenbart att dems försöker förstora corona och trumpen minska ner det, i det här fallet tror jag på trumpen! Skulle hellre rösta på honom än biden iaf 🙂

        Btw…jag har gått in lite i oljeaktier, Exxon, Total framför allt. Kan bli stökigt men borde finnas potential till 20-30 procent avkastning närmaste året till bra risk/reward. Fortsätter dock att vara likvid till stor del, måste ha krut om de vänder ner, finns ändå ett scenario med riskoff i samband med valet…från 3050 tror jag man ska börja köp lite mer aggresivt men inte på dessa nivåer.

      • GaStan skriver:

        cykliskt borde kunna outperforma nån gång närmaste 12m om jag tänker rätt kring konjan, räntor och stimulanser. Oljan är väl det som gått sämst inom cykliskt, så där borde studsen bli väldigt bra….. DOCK tror jag inte på oljebolagen rent strukturellt eller långsiktigt.

        Når vi 3050 så ska man bara blunda och köpa för allt vad man har… dock inte säker på att vi når dit. 3200 ja…. 3050 klart mer osäkert!

      • P bateman skriver:

        Det är alltid massa risk faktorer att ta hänsyn till. Viktigt för oljan är att flygen etc kommer igång. Borde ske Q1-Q2 2021…tycker risk/reward känns bra, har svårt att se att börsen ska fortsätta upp 2021 om inte oljan ska med. Krävs mycket energi för att få hjulen att snurra 😉

        Jag väljer ofta att gå in i lite högre risk tillgångar och ha en större andel likvid, känns bäst så vet inte om de är smart i längden.

        3050 om de blir riktigt stökigt kring valet ser jag som möjligt, kan finnas behov av att plocka hem vinster hos traders etc

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.