Dagens skörd

Tittade på Tyska IFO. Sedan i somras har det varit ganska uppenbart att Eurozonen är på väg in i någon typ av recession. Samtidigt har hårddatan som beskriver dagsläget varit helt OK. De som deltar i IFO undersökningen delar den här synen också. Nuläge minus förväntningar är på rekordnivåer. Going forward väntar jag mig att hård datan faktiskt börjar rulla in dåligt (vilket den faktiskt redan börjat göra) och frågan är hur mycket lägre Förväntningsdelen kan gå….

Tittar på man ett två kvartal bort tror jag snarare att Förväntningsdelen av större potential att överraska än att fortsätta ner då den redan är så nedtryckt. Hårddatan lär vika ner… hur mycket och länge är svårt att svara på!

Okej, men hur brukar börsen reagera. Tja, korrelationen är inte perfekt… då den här är väldigt tidig. Se hur den vek ner kraftigt under 2006. Börsen toppade 2007. Det är möjligt att den är lite tidig, men jag följer den och den dagen den vänder upp så kommer jag vara uppmärksam på hur marknden tar det till sig!

Nu har Italien och Grekland varit i fokus, men även Spanien. De går till val på söndag och de nya vinnarna lär inse hur ruttet det är. Spanska 10 åringarna 6,76 och stiger. Detta är nästa Italien, det har vi vetat länge. Vad marknaden nog inte riktigt till fullo tar till sig är att Frankrike troligtvis är nästa att rakas. Det kanske börjar med en sänkning från kreditinstituten…. Hallå ECB, när ska Fördraget anpassas och när får vi en riktigt Eurobond och när tar ECB hand om hela Eurozonens statsskuld??? Tyvärr är nog det enda svaret att detta kommer inte komma förrän det är för sent och blodet redan flyter på gatorna!

Philly Fed, är inget vidare på att estimera ISM men marknaden tittar likförbaskat på den. Den kom in på 3,6 mot väntat 9, och föreg 8,7. Många av komponenterna var si och sådär, men 6mån utsikter och arbetsmarknad var ok. Jag tycker den var lite av ett gäsp!

ps. Glöm inte bort att det handlar INTE om att du har rätt eller fel, utan hur mycket pengar du tjänar när du har rätt och hur mycket du förlorar när du har fel ds.

ps. Vem är du, spekulant eller investerare?. En investerare blir ledsen om det går dåligt för företaget (relativt hans förväntningar) trots att aktien går upp starkt. En spekulant blir glad om kursen rusar trots att bolaget presenterar information som visar att framtiden ser minst sagt mörk ut (relativt hans analys om han hade gjort någon). I tider som de här när allt styrs av sentiment, och dagsformen, och där huvudaktörerna är hedgefonder och algo handlare… så är det rätt lätt att glömma vem man egentligen är. ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.