Avgörande läge

Börsen befinner sig i ett avgörande läge. Detta styrs av Vinst revideringar, som i sin tur styrs av prognoser över konjunkturen (dvs leading makro) som i sin tur styrs av hur politiker i Europa och USA (och till viss del Kina) agerar den närmaste tiden.

Vadå vinstrevideringar tänker nån? Det handlar ju bara om politik och räntemarknaden. Visnterna är goda och företagen har inte direkt guidat ner! Men som charttet nedan visar har vinstrevideringarna varit negativa ett bra tag nu. Detta handlar inte om att vinsterna är dåliga eller guidningen varit särskilt negativ. Nej det handlar om hur man har tolkat politik och makro utvecklingens framtida inverkan på top line försäljning, och därmed vinster, som har bidragit till detta.

Ponera att det hade varit politiskt turbulent men att marknaden trott att det INTE hade haft någon inverkan på den framtida konjunkturen, och därmed vinsterna. Då hade vi INTE sett nedrevideringar, och förmodlingen ingen dålig börs. Över tiden är det INTE politik som styr aktiekurserna (ok, vän av ordning erkänner att riskpremien kan gå upp relaterat till politisk risk) utan det är Vinstutsikterna som är den absolut viktigaste faktorn. Sen att det OFTAST finns en stark koppling mellan politik-konjunktur-vinster, det är en annan femma.

Chartet nedan visar Globala vinstrevideringar. På sistone har vi sett ett litet hack uppåt i kurvan. Precis som med makrodatan så stabiliserades den globalt, istället för som vissa trodde att den skulle packa ihop totalt. Detta spelar in! Visst, det finns skillander, USA är starkare än Europa. Vissa makro indikatorer är starkare än andra… om detta kan vi tvista! Men summan är är att konjunktur utsikterna, och även vinsttillväxt potentialen, försämrades kraftigt under 2H11 i jämförelse med synen man hade under 1H11. Men vi trillade aldrig in i en recession så snabbt som vissa befarade. Detta har fått marknaden att tveka något och till och med börja hoppas på en ljusare morgondag.

Börserna visar ovanliga styrka! Faktum är ju att börsen är en av de bästa ledande indikatoererna, tyvärr. Men vi ska också ha klart för oss att den guidar fel rätt ofta, alltså måste den kompletteras med annan data. Tittar vi på chartet nedan såg ni ett hack i kurvan under våren 2008. Även Stockholmsbörsen visade styrka under våren 2008. Men det räckte inte. Finanskrisen hde precis börjat remember. Under sommaren packade börserna ihop igen, samtidigt som vinstrevideringarna och ledande makro. I september hade vi Lehman. Jag tror det finns likheter. Vi är i ett avgörande läge, fast nu handlar det mest om Europa politik. Lyckas de inte ingjuta hopp med seriösa lösningar lär marknaden packa ihop förr eller senare. Då kommer den här hausseperioden bara kännas som en liten parentes. Eller lyckas dem, och då har vi sett botten i september förra året. Eftersom jag inte är imponerad av hur de hanterat krisen hittills är jag ju negativ….. men det kanske man får äta upp i efterhand?

Trevlig helg

ps. Viktigt framöver att hålla koll på är EMU/EU PMI, Itlalienska Yielden, Itraxx, samt hur marknaden reagerar på nyheter från de styrande politikerna. ds.

ps. Sakta men säkert kommer fokus glida över på presidentvalet, och framförallt hur republikanerna agerar. Det pekar ju mot regimskifte, och normalt sett brukar ju rep vara marknadsvänliga men i det här fallet är jag tudelad. De vill ju strama åt budgeten, och det är ytterst allvarligt om både publika och privata sektorn är contracting samtidigt. Det brukar inte bli bra ds.

ps. Det är inte såå långt kvar innan vi får en ganska viktig långsiktig KÖP signal på OMX. Detta förundrar mig.
Senast fick vi en säljsignal den 1 Augusti förra året. Då hade vi problem med Grekland, Kina inbromsning och budget/rating-problem i USA. Säljsignalen kändes inte så tokig, även om man varit väldigt optimistisk under våren -10. Om vi nu skulle få en KÖP signal på OMX, är det konstigt? Jo men jag tycker det! Visst börsen diskar ett par kvartal i förväg, men tror ni verkligen att Europa problematiken är löst efter sommaren (eller åtminstone går mot en lösning)… jag vet inte… jag tycket inte vi har några indikationer på det! ds

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.