Till alla baissare

Det här är främsta skälet till varför aktier kommer gå bra på 5 års sikt. Dessvärre kanske det inte spelar så stor roll på 1 månad, eller till och med 1 års sikt.

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Till alla baissare

 1. fredde skriver:

  Ok, point taken. Men betyder verkligen lägre räntor att börsen ska upp? Jmf t.ex med japan

  • GaStan skriver:

   Nej just det, endast låga räntor hjälper inte.

   Räntorna måste ställas i relation till något, som ex Div% samt Earnings Yield% (dvs inversen av PE), och även om jag inte tittat på Japanska marknaden på länge så är Div% inte särskilt hög, medan PE talen är ganska neutrala ur ett globalt perspektiv. Men historiskt har alltså Japan handlats med mkt höga PE tal och låg Div%, och därmed har inte Japan sett lika attraktivt ut som ex USA.

   Men ovan klarar inte stå helt på egna ben, man måste även ta hänsyn till tillväxt.

   Japan är ingen konsumtions ekonomi som USA. Dem är snarare en exportekonomi och mycket mer lik Tyskland, eller Sverige, i det avseendet. På senare tid har vi sett en svag efterfrågan, vilket slagit mot Japans exportindustri. Ovanpå detta har du haft en stark Yen. Japanska hushållen är inte särskilt högt belånade, utan har stort sparande i banken, som i sin tur köpt statspapper för pengarna. Detta fenomen har också en negativ effekt på tillväxt, men en positiv effekt när världen går åt helvete :-). Man kan säga mycket negativt om USA, men när Hushållens balansräkningar börjar komma i balans och Consumer Confidence växer, då finns det tillväxtmöjligheter för det landet. Europa och Japan kan aldrig ritigt matcha det!

   Så om tillväxten hittar tillbaks så brukar det påverka aktiemarknaden positivt, då företagen har chans att öka sina vinster. Har vi ovanpå detta låga värderingar, sett som Div%/korträntor alt ERP…. tja då kan det bli riktigt bra.

   Den amerikanska aktiemarknaden är fortfarande världens största… går det bra kommande 5 år, lär aktier genrellt göra det. OCH TVÄRTOM. Japans aktiemarknad är däremot inte tongivande, det har vi sett de senaste 20 åren.

   Japan ur ett globalt perspektiv, har bara betydelse för industriproduktion och lagetcykel. Det är viktigt det med såklart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.