Kina data

I förra veckan kom en del data från Kina som jag inte hann rapportera om!

Kina Import steg 28,8% YoY mot väntat 23,3% och fg 6,0… starkt, men notera säsongseffekterna!
Kina Export steg 25% mot väntat 17% och fg 14,1… starkt

PPI kom in på -1,6 YoY mot väntat -1,6 och fg -1,9… deflatoriska tongångar hänger kvar!
CPI kom in på 2,0% YoY mot väntat 2,0 och fg 2,5.. bra

M2 kom in på 15,9% YoY mot väntat 14,0 och fg 13,8… på rätt väg
Nya Lån kom in på 1,070 Yuan mot väntat 1,000 och fg 454… starkt!

Generellt stark data, vilket kan peka på att tillväxten kan ta fart något i år. Marknaden har iofs varit rätt skicklig på att prisa in detta då bla HangSeng gått 33% sedan förra sommaren till toppen för nån vecka sen.. känns som att vi ska testa post Lehman ATH under våren!

Så här skrev Sven-Arne på Penser

Nyårshelgen påverkade utrikeshandeln

Under januari-2013 gav handelsbalansen ett överskott på 29,1 miljarder USD, vilket var 5 miljarder mer än väntat.

Mellan januari-2012 och januari-2013 ökade exporten med 25,0 procent (förväntat +17,5) och importen med 28,8 procent (+23,5). Båda siffrorna har dock påverkats av att nyårshelgen inföll under januari ifjol men under februari i år (nästa vecka). Om man korrigerar för antalet arbetsdagar ökade exporten med 12,4 procent och importen med 3,4 procent, enligt Tullverket. Tullverket presenterade även ett nytt exportchefsindex som steg från 34,2 till 37,5 mellan december och januari.

Exporten ökade till nästan alla större länder/marknader under januari, dock mest till övriga asiatiska länder. Exporten till Taiwan ökade med 52,6 procent och till ASEAN-länderna ( Indonesien, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailand, Vietnam och Kambodla) med 48,8 procent. Till USA ökade exporten 14,5 procent och till EU med 5,2 procent. Dock minsklade exporten till Tyskland, Frankrike och Italien.

Även importen ökade från nästan alla större länder/marknader utom från Japan. Importen från Japan minskade med 11 procent, vilket till stor del beror på att att man i vissa fall bojkottat japanska varor i samband med ö-konflikten. Importen från USA ökade med inte mindre än 49,8 procent och från EU med 20,7 procent.

Konsumentpriserna steg med 1,0 procent mellan december-2012 och januari-2013. Eftersom priserna steg ännu mer under samma period ifjol så sjönk inflationstakten från 2,5 till 2,0 procent, vilket var i linje med marknadens förväntningar. Den kalla vintern medför dock troligen att livsmedelspriserna kommer stiga de näsmaste månaderna vilket drar upp inflationen.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.