Hur är det ställt med Amerikanen egentligen?

Igår kom som sagt US Retail Sales data. Det var den högsta uppmätta siffran i absoluta termer någonsin, vilket skulle kunna ge känslan av att Amerikanarna shoppar mer än någonsin, och att de inte alls har det särskilt magert!

Retail-Sales

Men bryter man ner det, och korrigerar för inflation, vilket är relevant om du vill förstå vad de verkligen handlar för i reala termer, och som inte bara är prisuppgång. Samt även korrigerar för populationstillväxt, för att förstå hur den enskilde individen förändrat sin köpkraft… då framträder en helt annan bild.

Retail-Sales-four-views

Lyfter du dessutom ut drivmedel, som är ett nödvändigt ont, typ som en skatt, så ser du att Amerikanen inte fått det bättre sedan 1999. Snacka om att det finns ett Pent up damand, och folk klagar där borta. Jämför gärna själv, har du fått en högre levnadsstandard de senaste 14 åren?

Retail-Sales-ex-gas-adjusted-for-population-and-inflation

Men så kanske någon säger, men vänta!! De är just vad de förtjänar. De har byggt upp ett samhälle som inte bygger på sund produktivitetsdriven tillväxt, utan det bygger på handelsunderskott, belåning och konsumtion. Jo men det kan jag hålla med om till viss del. Av just den här anledningen är det mer rättvist att det vuxit fram en köpstark medelklass på kanske 500 miljoner (lite beroende på hur definierar köpstark medelklass) människor i Asien, Indien, Sydamerika och Östeuropa. MEN, the big MEN, är ändå att om Amerikanska ekonomin var så inproduktiv och dålig så skulle det gå dåligt även för företagen!!! Men så är det inte, vinsterna i förhållande till BNP är högre än någonsin (inte bara för de publika bolagen). Vinstgenereringen har kommit från många håll, men en stor källa är FÄRRE MÄNNISKOR GÖR MER TILL MER ELLER MINDRE OFÖRÄNDRADE REALLÖNER. Så frågan jag ställer mig, företagens vinster tillfaller direkt, och indirekt kanske 25% av befolkningen. Kommer de ske ett skifte där de kommande 10 åren? Antingen genom högre reallöner, eller genom högre skatter eller nåt annat. Är det dags för genomsnittsamerikanen att ta en större del av de välmående Amerikanska näringslivet? Eller kommer vinsterna att direkt, och indirekt, att investeras utanför landets gränser, och därmed gynna andra länders befolkning. Kommer i så fall den allt rikare kinesens konsumtion till slut gynna genomsnittsamerikanen… eller genomsnittsitalienaren för den delen?

Annonser

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.