Tillväxtmarknader har studsat senaste veckorna

Många har kanske lagt märke till att deras tillväxtmarknadsfonder faktiskt gått lite bättre än sin svenska aktieexponering senaste månaden. Det är inget vi har varit vana vid den senaste tiden!

Kommer det att fortsätta? CreditSuisse har en ny rapport där de är Neutrala relativt sett… och de har en del poänger. På kortsikt, är risken stor att outperformance inte fortsätter med samma styrka. På längre sikt, finns det goda förutsättningar.

Namnlös1798

Namnlös1799

Ska man summera, så handlar det mycket om Kina. Det finns risker och issues med Kina som gör att man inte blint ska tro på EM/DM caset på kort sikt. På lite längre sikt borde vi klarhet kring Kina. Anledningen är att vi är inne i en övergångsfas i landet där tillväxten till stor del drevs av Exportintäkter, från DM —– Investeringar, privata och statliga —- ökad skuldsättning —— stigande fastighetspriser. Den här kedjan håller på att brytas ner, och de närmaste 5 åren kommer präglas av mer Konsumtion än Investeringar. Skulderna och fastighetspriser kan inte öka i samma takt. Export relativt Import lär bli sämre osv… innan vi vet konsekvenserna av den här övergången kanske man ska vara lite försiktig. Historiskt har marknader som gjort den här övergången inte gjort det smärtfritt. Å andra sidan tror jag vi ska vara försiktiga med att göra historiska jämförelser då de haltar på många punkter. Idag bidrar Investeringar med 45% till total ekonomin, och konsumtion 35%. De kommer byta plats de närmaste 5 åren.

http://www.businessinsider.com/the-most-important-charts-in-the-world-2014-4?op=1

En exponering på 25% EM av din totala aktieexponering tror inte jag är fel. Det viktiga är att du hittar en aktiv förvaltare. En förvaltare som väljer ut rätt bolag, i rätt marknader. Då kan EM exponeringen bli väldigt intressant!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.