Olja

Priset på olja har fortsatt ner och handlades till som lägst 68$.

Det finns många anledningar;

1. Dollarn har varit stark. Om inte utbud eller efterfrågan förändras för olja så bör priset vara oförändrat, ÄVEN om dollarn förändras. Av den anledningen kan man räkna hem prisfallet ner till 90-95 dollar per fat, som enbart en dollareffekt. Den varade fram till slutet av september. Anledningen till att dollarn är så stark beror i sin tur på att den amerikanska konjunkturen går så starkt relativt omvärlden, som går så dåligt, vilket får implikationer för den förväntade penningpolitiken, vilket får genomslag på valutorna. Men i oktober och november fortsatte oljan att försvagas och man kan inte riktigt skylla på dollarn.

2, Utbud. Framförallt handlar det om att jänkarna har kommit igång med sin oljeproduktion. För 10 år sedan var den nästan borträknad, men pga ett genomsnittligt pris på över 80 dollar sedan dess har medfört att man har kunnat göra lönsamma investeringar i skifferolja. De här investeringarna har på senare år börjat bära frukt, och produktionen ökar. Så produktionen ökar i den marknaden där konjunkturen överraskar, samtidigt som övriga världen har fått se sina konjunkturprognoser revideras ner.

3. OPEC, väljer att inte minska på produktionstakten. Det var egentligen väntat, samtidigt som marknaden ändå måste hoppats på några åtgärder då Brenten är ner kraftigt sedan dess. Det är helt uppenbart att OPEC stör sig på att USA alltmer styr om inköpen till inhemskt producerad olja. USA är fortfarande by far världens största konsument så det är stora pengar som står på spel. Problemet är att det är dyr framställning så håller de här priserna i sig så stöter det på sikt ut många mindre aktörer. Så man kan säga att det OPEC förlorar idag är en investering i framtida priser.

Jag tror OPEC hoppas på bättre konjunktur down the road, och kan man samtidigt slå ut några högkostnadsproducenter närmaste året, så tajtar det till utbudet, vilket gör att priset på sikt kommer studsa tillbaks till 100$+, och då är det framförallt OPEC medlemmarna som gynnas.

Men strategin förutsätter att de låga priserna stannar ett tag, inte bara under en månad eller två. Jag tror de accepterar priser kring 75usd +/- 25usd närmaste året.

Nedan ser ni brent oljans utveckling

Namnlös

Man måste se the big Picture. Att titta på dagliga kurser ger inte bilden som investerare och oljebolag har. Det finns nog inget optimal sett men jag tittar ofta på 1 års glidande medelvärde. Då kan man ser att fram till 2003 så var oljan helt ointressant och anpassad till den gamla världens utbud/efterfrågan dynamik. Priset harvade länge kring 20$. Sen hände KINA, boom! Priset gick från 20 till 145 på knappt 5 år. Men genomsnitt priset gick snarare från 20 till 70-80. Överslaget från 75-145 från sommaren 07-08 hade i praktiken inget stort genomslag. (Mer än att det var en av pusselbitarna till Great Recession då världen inte klarade 145 i ett läge när kurvorna vände ner). Priset bottnade på ca 40 i slutet på 2008 och studsade snabbt tillbaks till 75-80. Egentligen kan man säga att genomsnittspriset steg från 20$ till 75$ mellan 2003-2007, för att därefter vara flat kring 75$ från 2007 till 2010. MEN, från 2011 till sommaren 2014 låg snitt priset på 110$. Egentligen det högsta snittpriset i historien. För oljeproducenter har världen sedan 2003 egentligen bara blivit bättre och bättre. Särskilt de senaste 3,5 åren har varit en väldigt trevlig miljö. Men det har också lockat fram investeringar i ny kapacitet. Särskilt i USA, vars produktionskapacitet är tillbaks på tidigt 80-tal. Denna nya utbuds situation gör priset känsligt för förändringar i efterfrågan… så när Europas industri hackar, och Kinas ekonomi ställs om. Detta i ett läge när dollarn stärks kraftigt. JA då blir det tufft.

Jag tror fundamentalt är oljan på väg att etablera en ny jämnviktsnivå. Kanske kring 70-80dollar, med svängingar på +/-20usd. Detta får vi nog leva med en tid, såtillvisa att vi inte ser kapacitetsneddragningar i USA och/eller Kina/Europa överraskar på ett markant sätt. Något jag inte förväntar mig inom de närmaste 12månderna.

Rent tekniskt finns den stigande långa stödlinjen kring 55usd…. då kan det vara läge att köpa olja på lång sikt! För ni får inte glömma bort hur det fungerar. Priset på olja är framförallt en konsekvens av historien där vi fram till nu har sett en ogynnsam utbud/efterfråge dynamik… fast där just det svaga oljapriset medför, allt annat lika, att konjunkturen gynnas, dvs efterfrågan ökar, och producenter slås ut och investeringar läggs ner, vilket gör att utbudet minskar… och vips har du en gynnsam utbuds/efterfråge dynamik vilket slår igenom på ett oljepris som är lägre än när samma dynamik var ogynnsam. Allt annat lika alltså! Dvs man ska inte ha oljerelaterade tillgångar när priset är 110$ och u/e är negativ, och man ska ha det vid 55$ när u/e väntas ha en positiv inverkan. Låter lite snurrigt kanske men är mycket mycket enkelt!

Trevlig vecka!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Olja

 1. Fredde skriver:

  Bra analys, har faktiskt legat utanför marknaden ett tag men kunde tillslut inte hålla fingrarna borta från detta.

  Tänker att på sikt måste big oil (exxon mfl) ned eller oljepriset uppåt. Tror man på det senare finns det många intressanta köptillfällen just nu

  • GaStan skriver:

   Brenten handlas nu i 56$. Finns stöd kring 53-55, och sen 47, och sist kring 38-40… men har man en horisont på 12-18m så lär det bli en fin affär att köpa oljerelaterade utbombade assets idag.

   Gott Nytt År

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.