Jag stoppar ur mig, igen

Nu… på OMX1,384. Det kan mycket väl vara en fint, och jag tycker svagheten är något ogrundad, men tekniskt spelar det ingen roll vad man tycker. Går det ner ska man stå utanför, så lyder den tekniska analysen. Tycker man att det borde gå upp och inte är fundamentalt berättigat med en nedgång, ja då ska man bli positiv av fundamentala skäl. Det blir inte jag förrän kring 1,275. Blanda inte ihop detta!

Vi har ett gap på 1,389 som kan täppas närsomhelst. Bekräftad styrka och köpsignal får man egentligen inte förrän vid 1,421. Om det är en äkta säljsignal så väntar 1,250-1,280.

tittar man på omvärlden så ligger de flesta index ovanför sina augusti bottnar. Det är bara Dax och OMX som sticker ut. Leder dem? Ja det är risk för det. Dax präglas naturligtvis av VW skandalen ska tilläggas.

Hursomhelst, om det ska ner 100 punkter härifrån vill jag inte sitta med!

Vad handlar detta om?

1, prisar vi in recession under 2016 med 20%+ fallande vinster? Då är det illa och kommer garanterat rasa vidare, och vi kan inte ens vara säkra på att 1,250-1,280 området håller. Vad är risken för detta? Minimal skulle jag säga. Å andra sidan är jag ödmjuk och säger att prognosförmågan av recessioner är extremt låg. Jag skulle kunna spekulera, dvs betta på att den kommer, men det är knappt seriöst. Datan pekar inte på det.

2, Nej det handlar om sentimentsförändring av stora mått. Marknaden känner stor osäkerhet för utvecklingen i Kina….och med osäkerhet menar jag att den är rädd för att något dåligt väntar, men den vet inte vad och när. Att FED lyfte fram Kina och hade ett allmänt duvvaktigt budskap förstärkte denna osäkerhet. Men FED vet inte heller, de är också spekulativt oroliga. Osäkerheten får marknaden att gå ner. Det gamla sambandet, låga räntor driver aktiemultiplar är satt ur spel. Försvinner osäkerheten, då lär ni se på rally! Detta är vad jag tror på just nu… osäkerhet och svagt sentiment. No hard facts. Jag hoppas att osäkerheten försvinner, men frågan är när, och frågan är var börsen befinner sig då!

3, Säg att vi går ner till 1,250. Det är en sättning med 27% sedan toppen. Hade du frågat mig för några månader sedan så hade jag svarat att den typen av nedgång är marknaden sätt att prisa in högre räntor. Men det är det ju inte! Räntorna faller och FED är duvaktig understödd av data som inte pekar på inflation. Men det ironiska är: Säg att osäkerheten försvinner och det tvärtom blir positivt sentiment igen. FED kanske höjer i december. Då behöver inte marknaden korrigera för räntehöjningen då multiplarna redan anpassat sig. Lite ironiskt faktiskt, att det skulle kunna vara Kina som trycker ner multiplarna när det egentligen skulle vara högre räntor som borde gjort det.

Hursomhelst känns det som om detta kan vara 4e vågen, och att 3e vågen avslutades i våras på 1,721. I så fall har man ju haft tvärtfel. Jag trodde Räntehöjningar skulle stå för 4e vågen. Kina alltså!!! I didnt see it coming! Eller rättare sagt, jag såg inte devalveringen 10e augusti, och marknadens reaktion därefter. Jag har däremot läst alarmerande rapporter om de strukturella problem vi har i Kina i 2 års tid!!! Det är inget nytt. Det som var nytt var deras devalvering den 10e augusti, och hur marknaden tog den till sig! Vi får se…. detta kanske inte är våg 4a, utan bara en större korrektion i våg 3…. men det känns vanskligt. Usch!

Jag är väldigt beredd på att hoppa på igen… även om jag står utanför just nu!

Idag kommer CaseShiller huspriser och Consumer confidence från USA och imorgon kommer core CPI från Europa. På Torsdag/Fredag kommer en hel radda viktigt data!

Stay tuned!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Jag stoppar ur mig, igen

 1. Staffan Kjellin skriver:

  Har jag följt med bloggen ordentligt så har Kortsikt varit borta från aktiemarknaden sedan två år beroende på teknisk analys. För någon vecka var Kortsikt tillbaka för någon vecka, för att nu i dag lämna igen.

  Fråga till Kortsikt: Bloggen har rekommenderat videon med Martin Armstrong. Han han har ju predikat något tråkigt skall inträffa på världens börser den 1 oktober och efterföljande tid (dagar? veckor? månader? år?).

  Hur ställer sig Kortsikt till denna profetia som Armstrong på intet sätt är ensam om. Läs DI i dag och vad ingen mindre än Carl Icahn säger.

  • GaStan skriver:

   Nej det stämmer inte…. Fundamentalt har jag stått utanför i två år. Tekniskt däremot har jag varit in och ut en massa gånger. Totalt sett har det ändå blivit hyggligt då den tekniska analysen har gett ett litet bidrag till avkastningen, samtidigt som underliggande aktieportfölj gått bättre än marknaden.

   Armstrong dokumentären la jag upp av underhållnings skäl… 🙂 Normalt sett tror jag aldrig på sådana där typer, då det finns exempel på en massa som passerat som har ”haft rätt historiskt, och nu tror att…. ” och så inträffar det aldrig. Men då glöms dem bara bort.

   Det finns många dysterkvistar där ute, och många har baissat i många år. Jag säger bara ”även en trasig klocka visar rätt tid två gånger om dygnet”… tids nog får de rätt. Ska de har credit för det? NEJ

  • foobar13 skriver:

   Staffan,

   Armstrong tror inte något tråkigt ska hända världens börser. Tvärtom är han bullish till börsen och dollarn! Han tror skuldpapper och obligationer utfärdade av kommuner och stater kommer få problem och vi kommer få se en flykt till säkerhet till USA börsen och cash dollar som säker hamn. Han tror börsen kommer gå ner kortsiktigt för att senare stiga till nya nya högsta noteringar när kapitalflödena flödar från municipal bonds till aktier och dollar.

   Han har en intressant blog som är läsvärd, http://armstrongeconomics.com/armstrong_economics_blog . Som kortsikt sagt ska man inte lägga någon större vikt av vad diverse marknads gurus säger utan göra sin egen analys. Men man kan ju läsa för underhållningen.

 2. Staffan Kjellin skriver:

  Carl Icahn kanske har positionerat sig för en nedgång och just nu ligger fel i sin position. Kanske därför han är så ivrig att gå ut med sin katastrofvarning.

  Till Foobar13. Armstrongs hemsida var intressant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.