Grattis på 5 års dagen!!!

Idag fyller bloggen 5 år!!!

Sedan dess är börsen (mätt som SIX PRX, ett index som inkluderar alla aktier med återlagda utdelningar på Stockholmsbörsen och ett index de flesta seriösa Sverige fonder använder) 66%. Eller ca 11% om året. Inte dumt. Det är nästan så att man är frestad att säga: Snacka om att kasta bort tid och resurser och blogga och diskutera marknaden… det har ju varit buy and hold hela vägen”

Men riktigt så enkelt är det ju inte. En Buy och glöm strategi innebär också att man sitter med hela vägen ner den dagen det vänder. Problemet är att vi inte vet när det vänder. Därför måste vi prata om det dagligen… även om vändningen inte kommer just den dagen.

En annan aspekt är att marknaden inte gått som ett rakt sträck. Vi har faktiskt haft 10% sättningar varje år sedan dess:

2011: -27%
2012: -12%
2013: -11%
2014: -12%
2015: -15%

Att stå utanför delar av dem har kunnat hjälp dig att slå index. Men det har nog stjälpt en del också som hoppat av, och sen inte hoppat på igen, eller för sent!

Den amerikanska datan i förra veckan var inte munter. Jag tänker främst på PMI och jobben. Eftersom löneinflationen lyser med sin frånvaro, dessutom, så pekar inget på höjning i december. Det verkar räntemarknaden också tycka då 2 åringen dök och handlas nu i 0,58%.

Men börsen går starkt, och det smittar på alla andra börser. Varför? ja dels tror jag det var rätt översålt på sina håll, så en del var kortsiktigt inprisat. Dvs marknaden vet om att USA är lite soft, och har redan tagit höjd för det med tanke på nedgången sedan i april. Låga räntor brukar vara positivt, men har inte varit det på sistone. Så my take är att marknaden ”bettar” i likhet med föregående år att det ordnar upp sig om 6 månader och att nuvarande sättning är ett köpläge. Precis som varje sättning senaste 5 åren.

Jag håller med, detta är ett köpläge på 6 månaders sikt. Problemet är att jag inte är så säker på att 1,369 var botten. Med tanke på styrkan börjar man undra!!!!

OMX har nu gått från att vara översålt till överköpt. Dessutom har vi FIB nivåer och glidande medelvärden här vid 1,450ish som borde göra att vi pausar något.

Tittar man på Amerikanska och Europeiska index som har de skapat ett brett konsolideringsintervall. När OMX i förra veckan låg på 1,369 så var vi i botten på de här, och en studs med facit i hand var inte orimlig. Nu är vi i mitten på de här intervallen, och marknaden är inte längre så översåld. Två frågor, orkar vi fortsätta till övre delen i intervallet så innebär det att vi ska 2-4% till, beroende på index. Fritt översatt till OMX så innebär det att index skulle gå till 1,500. Den andra frågan är om de här tradingintervallen kommer hålla framöver, för då går dem att trejda på. Eller ska de brytas, och i så fall varför och vilket riktning.

Jag är sugen på att tekniskt hoppa på igen, men avvaktar att köpa idag med tanke på hur starkt det är. Dessutom brukar min tajming på dagsbasis vara dålig. Jag hoppas på att vi kommer testa 1,405ish och då kommer köparna in igen,,, och då ska man nog vara med. Men en ny botten är inte heller uteslutet. Vi får se!

Makromässigt finns det inte heller så mycket att gå på. Foreign reserves presenteras i Kina… de ska helt inte falla för fort. Draghi ska också uttala sig. Men jag utgår från att han är rätt OK med europas utveckling, men kanske flaggar för att det finns mer att göra om läget försämras.

Med fingret på köpknappen!

ps. Många tycker det är störigt när börsen faller bara på ”rädsla” för något, som kanske inte kommer att inträffa. På samma sätt måste ni tycka det är störigt när börsen rallar på ”förhoppning” att något bra ska hända i framtiden. Det är faktiskt samma sak, fast tvärtom. Det är detta vi nu ser! Softpatch i USA idag, det är glömt om ett halvår! Stora problem i Kina, tillväxten bromsar in – sorry men det är till stor del glömt om ett halvår…. lite så är resonemanget nu! ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Grattis på 5 års dagen!!!

 1. Tobbe skriver:

  11% om året hade väl varit 87% på fem år?
  Eller är jag fel ute?

 2. RA skriver:

  Grattis på 5-årsdagen och ett stort tack för en mycket uppskattad och insiktsfull blogg!

 3. david skriver:

  Grattis på 5-års dagen! Stort tack för alla intressanta inlägg!

 4. Fredde skriver:

  Stort grattis! Man lär sig något varje dag 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.