Jänkarna har inte varit så happy på 16 år

Trump skrivs ner i media och på sociala medier men tittar man på Consumer Confidence som mäts genom Conference Board och Michigan så är de amerikanska hushållen gladare och mer positiva än på mycket länge.

Consumer Boards Consumer Confidence kom igår in på 125,6 mot väntat 114,0 och fg 116,1, som var uppreviderat från 114,8… otroligt bra!!!

Ser man till hushållens optimism så borde privatkonsumtion och detaljhandel ta ett rejält kliv uppåt de närmaste halvåret. Givet att Hushållens konsumtion står för nästan 70% av BNP så borde det inte vara några problem för tillväxten att leta sig upp mot 3% i år. Konsensus bland analytikerna är att USA ska växa med ca 2,3%. Så visst finns det revideringspotential om det visar sig att de har fel. Revideras tillväxten upp så brukar även vinsterna göra det, vilket i sig är kursdrivande. Men de får förmodligen rätt om sentimentsindikatorerna består av stora delar luft…

Det man undrar är ju naturligtvis hur mycket som handlar om tron på Trump, och hur mycket som handlar om att ekonomin i grunden är stark? Dvs om Clinton hade vunnit, var hade vi varit då? Om det inte hade varit nåt Val överhuvudtaget, var hade vi varit då? Frågorna är viktiga för att handlar det mesta om Trumpism så finns det ju en risk för besvikelser och därmed finns det luft i sentimentssiffrorna. Men om det till stor del handlar om en stark ekonomi relativt oberoende av Trump, då finns det mycket mer body i siffrorna…

På fredag kommer Core PCE och Michigan från USA, samt PMI från Kina. På måndag kommer PMIs från resten av världen.

Så länge som 1560 håller på OMX så tror jag det finns goda chanser att vi fortsätter upp trots att börsen inte är attraktiv.

Läste ni intervjun med ”stjärnförvaltarna”?

http://www.di.se/nyheter/fyra-mest-framgangsrika-forvaltarna-sverige-har-grymt-bra-bolag/

Ganska underhållande. De är skickliga helt klart….. vad jag inte kan förstå är hur de kan sova gott om natten när de tvingas investera i bolag även under tider när de inte hittar bolag som är attraktivt prissatta. Adam och Gustaf säger att det finns alltid attraktivt värderade bolag att hitta. Sant! Men kanske inte för att fylla en hel portfölj? Jag förstår resonemanget kring att market tajming är döfött. Jag håller ju med om det. Men jag pratar om att sitta med minst 90% aktier när man tycker att marknaden är dyr och man får squezza analysen för att hitta diskrepans mellan värde och pris. Något jag vet att de är skickliga på. Det måste kännas trist.

ps. May sa tack och hej till EU idag. Nu blir det förhandlingar i två år. Sen får vi se var det landar. Brexit har enligt mig ingen bäring på börserna. Marknaden verkar dela min syn!!!

Allianspartierna börjar ladda sina bössor…. Hallå! Det är val om 1,5 år. Jag ser det som att valrörelsen har börjat nu…. kommer bli spännande, men sicken soppa det är!!!!!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.