Charterresandet var rekordhögt i julas.

Maj månad har präglats av en mini risk off på världens börser:

Fallande kinesiska börser
Stark dollar
Fallande US rates
Stigande VIX

Trump handelsdispyt, dvs från avtal till icke-avtal, nya tullar från bägge sidor, samt nu senast android/huawei techwar grejen är anledningen.

Marknaden har varit införstådd på soft patch under 1H19, men väntat sig recovery under 2H19, som sen helst ska tillta under 2020. Marknaden upplever nu att den trejden är äventyrad. I ena ringhörnan har vi handelsbråket, och i andra ringhörnan kinesiska stimulanser och goda financial conditions i USA.

För att illustrera detta i börs och värderingar kan man tänka så här.

Föreställ er att vinsterna i USA förra året låg på usd 100. Soft patch i år innebär flat earnings, dvs 100, och lite tillväxt under 2020 ger 110.

Snittvinst 100+110/2=105

Optimistiskt PE 18 ger 18*105=1,890

Säg att vi inte får någon recovery under 2H19 utan vinsterna landar på 90 i år, och 90 nästa år.

Sittvinst 90+90/2=90

Historical fair PE 16 ger 16*90=1,440

Det är 24% på nedsida jämfört med förra scenariot. Detta är ingen prognos, utan jag vill bara illustrera vad en omsvängning i sentiment och syn på vinster får för potentiell inverkan på börs. Ganska betydande.

Man kan även måla upp ett recessions scenario. Inte för att jag eller någon tror på detta, utan mer för att illustrera. Då kan man tänka sig 90 i vinst i år, och 70 nästa (Vinsterna brukar falla med 25-30% från toppnivåer vid recession)

90+70/2=80

Pessimistiskt PE 14 ger 14*80=1,120

Dvs 40% ner från toppen.

Jag skulle säga så här. Om handelskriget får ytterligare fäste och sabbar recoverien så är det inte inprisat. Ska det prisas in så lär vi bryta 1,550 på OMX och leta oss ner mot december18 lows. Det är en risk som man måste ha med sig. Men om fortfarande, som jag, tror på ett bull case med recovery senare i år, då lär 1550 hålla och tids nog kommer vi att nå nya ATH nivåer.

Men vi behöver en katalysator, förmodligen i form av ett tweet från Trump.

Kineserna har spelat tufft och Trump har agerat därefter. Fattas bara! Problemet är att fortsätter den här negativa spiralen så kommer börserna leta sig ännu längre söderut. Detta är problematiskt för Trump då jag har svårt att se hur han ska kunna gå till val nästa år i en Bear market. Han agerar rätt mot kineserna, men han måste också få till en börsvänlig lösning.

Goldman tror att CNYUSD måste gå till 8 för att fullt ut möta tullar på 25% på resterande 300mdr, mestadels konsumentvaror. Jag skulle säga så här. Så länge som 7 CNY håller så håller troligtvis även OMX 1550ish. Men bryter vi 7 CNY så kommer vi även att bryta 1,550 och då är nästa svåra steg i handelsbråket inlett. Alternativet skulle vara att CNY 7 är intakt, MEN att tullarna införs ändå. Detta känns otänkbart, men skulle betyda att Amerikanska konsumenten och företag, samt kinesiska företag kommer ta en jävla smäll. Så det är liksom pest eller kolera.

I veckan har vi Flash PMIs från hela världen. De är viktiga men man ska nog inte vänta sig underverk. ISM new order/inventories kvoten signalerar att ISM kan gå lägre, typ 50. Koreanska och Taiwanesiska exportdatan var senast rätt svag, och Semiconductors index signalerar lägre ISM. Se graf nedan.

Men det är ingen ko på isen. För att recovery caset ska vara intakt räcker det att sentiments indikatorerna vänder upp efter sommaren.

———————————–

Varför är semesterresorna till Gran Canaria, svenskarnas populäraste charterdestination, slutsålda varje vinter om vi är så fattiga och kronan gör det omöjligt för oss att åka dit?

Den frågan har jag inte fått svar på!

Svensk import har ökat kraftigt senaste åren. Såklart säger ni, kronan har blivit svagare och därför har importen blivit dyrare. Men faktum är att även rensat för kronförsvagningen så har importen ökat mer. Om vi verkligen blivit fattigare så hade den ökat mindre än kronans försvagning. Men så är inte fallet!

En del av importen är insatsvaror till det som vi sedan exporterar. Trist för en exportör att importerade varor blivit dyrare. Men eftersom de sedan får betalt i utländsk valuta när de säljer så tar de effekterna ut varandra.

Övrig import konsumerar vi själva, och den har ökat snabbare än kronan försvagats. Detta pga att vi blivit rikare. Beviset för detta är att handelsöverskottet krympt senaste åren, och de överskott vi varit vana vid, c8% för 15 år sedan, är idag c2%.

Exporten har varit svag, men det är för att omvärlden, dvs kunden, dvs Europa, har haft det motigt. Europa hade inte handlat mer om kronan varit 20% starkare. Exporten hade varit väsentligt lägre.

Hade vi bedrivit en penningpolitik med väsentligt högre räntor och stark krona hade det sett sämre ut. Dels för att räntekostnaderna varit högre, dels för att tillväxt och jobbskapande varit lägre som utmynnat i lägre köpkraft, och dels för att handelsbalansen varit sämre. De här sakerna måste vi ta in i ekvationen när vi diskuterar effekterna av en svag krona. Annars blir inte analysen komplett.

Trots detta tror jag inte Sverige gynnas av en krona på 11kr vs 10kr. Nej, vi kan gott bedriva en politik som stärker kronan mot 10kr. Det tror jag också Riksbanken hade som plan för några månader sedan men de blev avbrutna av Fed och Ecb när de ändrade sin policy inriktning. Riksbanken vågade inte hålla kvar vid sin ursprungslinje, eftersom Fed och Ecb inte gjorde det. Men givet att kronan står i 11kr så anser jag att man hade kunnat kosta på sig detta. Därför hoppas jag att man höjer i december, oavsett var ECB och FED står någonstans.

Over n Out

PS. Om OMX stänger över 1615 så är vi bull igen Ds.

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Charterresandet var rekordhögt i julas.

 1. Lars skriver:

  ”Varför är semesterresorna till Gran Canaria, svenskarnas populäraste charterdestination, slutsålda varje vinter om vi är så fattiga och kronan gör det omöjligt för oss att åka dit?
  Den frågan har jag inte fått svar på!”

  De har du visst! Vi har en kreditdriven konsumtion i Sverige! Lånade nyligen 750K på fastigheten. Inte ens en fråga vad jag skulle använda pengarna till heller. Sen har vi dessutom en stora löneskillnader i Sverige. Dom som fått högre löner och lägre skatter, åker desto mer! De är väl inte så svårt att förstå eller…

  Med vänliga hälsningar
  Lars

  • GaStan skriver:

   Jag tittar en hel del på hur skulderna ökar i förhållande till inkomsterna, och skillnadeerna har senaste två åren minskat kraftigt. Löner plus nya jobb gör att lönerna aggregerat ökat med 1,5+2,5=4% medan skulderna ökar med c5%. Den kvoten är den lägsta på 10år.

   Vad jag var ute efter var att löner+lägre skatt+låga räntekostnader gjort det möjligt för många att boka en resa, TROTS att den pga kronan blivit dyrare….

 2. jakethesnake321 skriver:

  ”Varför är semesterresorna till Gran Canaria, svenskarnas populäraste charterdestination, slutsålda varje vinter om vi är så fattiga och kronan gör det omöjligt för oss att åka dit?

  Den frågan har jag inte fått svar på!”

  Sådana här grejer går jag igång på 😉

  Vet att man kan tycka olika och resonera på olika sätt.

  Jag tänker såhär: Vi lever halvvägs till nordpoolen, dvs helvetet på jorden. Ingen sol 6 månader per år. Självklart kommer vi som bor i detta mörka land prioritera att åka iväg på vintern för att få någon typ av ljus i det ofantliga mörker som råder i november till mars…allt annat vore jättekonstigt.

  I min värld borde man bli subventionerad 1 månad per år för att åka på solsemester på vintern för att återfå livsglädjen när de är som värst med några få soltimmar…

  Så att folk väljer att lägga och kanske tom låna för att fly vintermörkret är helt normalt enligt mig. Jag har svår ångest redan nu när jag tänker på nästa vinter…men de är kanske bara jag som känner så 😉 ni andra kanske vill ha höjd flygskatt och kanske trivs i mörkret , vad vet jag!

  • GaStan skriver:

   Hehe, jo jag förstår också varför man vill resa dit!

   Men man ska ha råd också, och är kronan så mycket svagare måste man i så fall dra in på nåt

   Nu verkar det inte som om svenska folket, tvärtom har låga räntor just gjort att resorna säljer slut!

 3. Erik skriver:

  Är inte valuta-kopplingen till resande lite överskattat? Jag avbokar inte min semester för att kronan står i 10 eller 14. Konjunkturen däremot, töms mitt företags orderbok är jag kanske inte så sugen att lägga 100k på en resa.

  • GaStan skriver:

   Det är helt och hållet min bedömning också.

   Många önskar sig en krona på 8 euro senaste 3 åren. Men de förstår inte alltid att man både kan ha kakan och äta den

  • jakethesnake321 skriver:

   haha …ja se mitt resonemang ovan. Tror solsemestern är de sista man vill dra in på, så tänker jag iaf. Möjligtvis att man sneglar på länder där valutan är svag och väljer de resemålet istället. Men sol måste man ha om man bor i norra delen på jordklotet!!

   Vi får se men svaga kronan borde verkligen gynna Sveriges turistnäring i sommar!

   https://www.riksbank.se/sv/press-och-publicerat/tal-och-presentationer/2019/ingves-det-kravs-strukturella-reformer-pa-bostadsmarknaden/

   En helt annan grej, men exakt de ovan om att vissa kan göra bostadskarriär medan andra hamnar utanför är något som skapar polarisering…ingen vill ta i frågan på riktigt, de är för känsligt!

   • GaStan skriver:

    Håller med, vi kan ju börja med att slopa 85% regeln och låta folk låna 100% på bostaden!

   • jakethesnake321 skriver:

    Kanske kan vara en lösning …vet inte. Låter som de kan skapa en lånebubbla?

    Hur som helst anser jag att de är ett stort problem som skapat ett A och B lag i Sverige, och en hopplös situation för de som missat bostadsrallyt…

   • GaStan skriver:

    Man bör även avskaffa amorteringskraven. Då skulle man verkligen släppa in de som är utanför!

    För att undvika för stora skulder, bubblor och problem så bör man införa ett fast skuldkvotstak.

    Gör man de sakerna så kommer de problemen du nämner försvinna efter ett tag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.