Slut på tveksamheter, slut på paus

Börserna rallade på vaccin och Biden… sen vart det lite tveksamheter. Tänk Trump, tänk överköpthet. Nu kan det vara dags för nästa rörelse uppåt. Jag har target 3,900ish på SPX (med teknisk stoploss på 3540 i första hand). Det borde sammanfalla med OMX 2,100. Fed och centralbankerna har sagt att det krävs mer knark. Trump har gett upp. Sånt gillar marknaden. Ja covid härjar fortfarande. Men det är inte som i våras. Q4 vinsterna lär bli som Q3. Istället kommer vi få finanspolitiska stimulanser och dito QE.

Många stör sig på att senaten inte låter Biden härja fritt. Men då missar ni poängen. Storleken på budgetunderskott för de bägge sidorna är ändå inom en ball parc. Det är hur man når dit som är grejen. Republikanerna vill att man samlar in 100 i skatt och spenderar 110. 10 i underskott och stimulanser. Biden vill höja skatteintäkterna till 110 och sätta sprätt på 120, alltså också underskott 10. Men Han vill ta från företag och rika och ge sjukvård till fattiga, typ. Ur ett aktiepersoektiv gillar inte marknaden detta. Senaten kommer släppa fram stimulus, dvs budgetunderskott, men inte skattehöjningar. Det är precis vad marknaden gillar!

I fredags kom preliminär Michigan consumer confidence in på 77,0 mot väntat 82.0 och fg 81,8. Det var komponenten kring framtiden som drog ner. Inte så bra, men jag är inte superorolig. Siffran präglas av hackande börs sen i september, osäkerhet kring valet och den polarisering som härjar och nyvunnen Covid oro (vaccin nyheten fångas inte här). Att hoppas på en stark siffra redan nästa gång är kanske att hoppas på för mycket.. men kanske gången efter det. Consumer confidence är som ni vet oerhört viktigt. Lyfter inte den är risken stor att sparkvoten blir hög, och då hittar inte pengarna ut i ekonomin, och med det blir tillväxten svag, vilket gör att företagens sales samt återrekryteringar blir svag, och därmed även vinsterna, och således börsen. Sen händer inte allt över en natt, men man bör ha koll på detta.

I veckan kommer Retail sales, NAHB, NY Fed pmi samt Philly Fed fr Usa. Hox Valuegard från Svedala.

Covid är fortfarande den gråa svanen som simmar runt där ute!!

Trevlig vecka!

—–

Positiva vaccin nyheter (Moderna) och marknaden skiter i nuläget och handlar på 2021. Inte så oväntat. Value drar på att räntorna drar. Sen spänns gummisnodden, och sen kommer Growth igen, och så kommer det att hålla på. Så länge som vi tror på vaccin, så spelar det typ ingen roll om det blir lock downs nu. Tror man på vaccin så tror man på 2021, och då ska man äga aktier. Så j-a enkelt!

NY Empire Mfg PMI kom in på 6,3 mot väntat 12,75 och fg 10,50. Lite som Michigan ovan… marknaden har baissat på Covid oron för nån vecka sen, val och en fladdrande börs. Om nån månad är det glömt, och då är Empire på banan igen. 6,3 är ingen alarmerande nivå… tänk ISM kring 55.

———-

US Retail sales kom igår in svagare än väntat, 0,3% MoM vs väntat 0,5 och fg 1,6 (nedreviderat från 1,9). Covid-19 har fått genomslag. Tror inte marknaden bryr sig. Allt fokus ligger på 2021 nu, och då handlar allt om vaccin.

NAHB index kom in på 90 mot väntat 85 och fg 85. Ännu ett rekord. Inte så konstigt när Mortgage räntorna är de lägsta någonsin, och de samlade inkomsterna hyfsat oförändrade jämfört med pre Corona…. stark fastighetsmarknad och börs är viktiga drivkrafter i hushållens confidence. Att vi trots detta taktar en bra bit under pre Corona nivåer handlar om Covid. Rullas ett vaccin ut nästa år, släpper restriktionerna, får vi ett finanspolitiskt paket på plats, börjar tillväxt, jobbskapande och vinster öka i maklig takt (även om det bara handlar om baseffekt) så är jag övertygad om att Confidence kan leta sig tillbaka till pre Corona nivåer. Det är lite hönan och ägget här… tillväxt, jobb och vinster är beroende av konsumtion, som är beroende av en återgång av sparkvoten, som är beroende av en återgång i confidence. Samtidigt driver tillväxt etc på utvecklingen i confidence. De är beroende av varandra. Innan vi når dit är det viktigt med finanspolitik, dvs budgetunderskott, som överbrygger skillnaden. Men det lär vi få i januari… sen hur mycket beror på förhandlingen mellan Biden och Senaten. Jag är inte orolig.

————–

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Slut på tveksamheter, slut på paus

  1. Magnus L skriver:

    Äntligen – Solhaga har väntat på dina tankar.
    Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.