Se den!

http://www.svtplay.se/video/2681283/s-o-s-europa/s-o-s-europa-avsnitt-1

Visst, den är vinklad på ett eu vänligt sätt. Eu kritikerna håller nog inte med!

Faktum är att ingen av sidorna har facit hur det kommer att bli, men de är tyvärr för korkade att förstå att de inte vet.

Men dokumentären är ändå sevärd!

Vad gäller Eu så måste vi fixa ett antal grejor om det ska fungera,

Vi måste ge ut EN eurobonds, och därmed ha EN statsskuld, vilket också innebär att vi måste ha en budget. Det är långt dit! Frågan är om man kan börja med EN eurobond, som emiteras av en gemensam Treasury, fast där skulden, och återbetalningsskyldigheten åläggs det landet som emiterade den?

Extrema vänster och höger partier går framåt i Europa. Kan någon ge mig ETT exempel på där en vänster el höger regering skapat framgångsrika och trygga bra samhällen? Analysen är lång, men jag tycker vi kan börja med att skippa Austerity. Det har varit en utmärkt grund för missnöjespartierna att stå på. Länder behöver köra balanserade primär budgetar, MINST.

Vi måste också hitta vägar för invandring, integration

och konflikten med Ryssland.

Jag har aldrig varit en stor beundrare av skatter. Å andra sidan känns det som om jag blir mer pro ju äldre jag blir. Men faktum är att de rika måste börja dela med sig. En stor del av deras rikedom är relaterad till den skuld som byggts upp i publika och privata sektorn. Jag förstår att de tycker det är långsökt och många av dem, entreprenörer och företagare har slitit som fan… Långt mycket hårdare än vissa som bara ser sitt jobb som en lönekrok och alltid skyller på allt och alla utom sig själva…. Men tro mig, de hade haft det sämre om skulden inte fanns! Hade den samlade skulden för Europas hushåll och stater varit oförändrad under de senaste säg 10 åren, då är det en jävla massa pengar som inte konsumerats, och hade inte det konsumerats så hade det inte kokat ner i vinster till företagen, och då hade inte de rika blivit ännu rikare. Hennes&Mauritz är jätteduktiga, no doubt. Men kopplingen är enkel. Kör en stat ett budgetunderskott, så innebär de att de spenderar mer än de tar tillbaks i skatt. Detta måste finansieras vilket man gör genom att sälja statspapper. Skulden ökar. Detta innebär att ex en sjuksyrra kan gå till jobbet på morgonen. Hon får en lön, och tack vare den kan hon handla på HM. HM är duktiga som sagt, det är DÄRFÖR hon handlar där. Men ATT hon KAN handla där har att göra med att staten valt att köra ett underskott och ta upp skuld. Delar av den vinst familjen Persson gör är direktrelaterat till statsskulden. Sjuksyrran ska också vara glad, hon har ett jobb att gå till, så det är inte bara kapitalisterna som tjänar på det här. Sen betalar Perssons mer i skatt än vad sjuksyrran gör så att de bidrar solidariskt till att betala ränta på skulden. Poängen är inte att budgetunderskott och skuldsättning är fel. Det ska staten göra i dåliga tider. Men man måste också kunna ta tillbaks det i bättre tider, och det är dem som sitter på pengarna som borde få betala. Lite osolidariskt JA, då syrran har ju kläderna i garderoben. Men dem kan vi inte gärna använda för att få ner skulden. Detta exempel fungerar dåligt för Sverige, men väldigt bra för USA.

Det finns ingen Quick fix till något av ovan, tyvärr!

Om GaStan

Ga Stan bloggar här under rubriken "Kortsikt's blogg". GaStan är en medelålders gift man bosatt i Stockholm och verksam i finansbranschen.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.